Gündem YANARDAĞ ÜZERİNDE UÇACAKLAR

YANARDAĞ ÜZERİNDE UÇACAKLAR

18.04.2010 - 00:26 | Son Güncellenme:

Rüzgârlar sayesinde görüş açısı açılan volkanın üzerinde uçmayı planlayan bilim adamları, yanardağda ne kadar buzulun eridiğini tespit edip patlamaların ne zaman sona ereceğini belirlemeye çalışacak...

YANARDAĞ ÜZERİNDE UÇACAKLAR

İzlanda’da geçen çarşamba günü faaliyete geçerek Avrupa’da hava ulaşımını alt üst eden Eyfyallayöküll yanardağında faaliyetin arttığı ve Avrupa üzerindeki kül bulutunun 4-5 gün daha kalabileceği bildirildi.
İzlanda Üniversitesi’nden jeolog Magnus Tumi Gudmundsson, faaliyetinde artış görülen yanardağı gözleyebilmeleri için rüzgârların bilim adamlarına temiz görüş açısı kazandırdığını, ilk kez faaliyetlerini değerlendirmek için volkanın üzerinde uçabileceklerini de belirtti. Bilim adamları, yanardağda ne kadar buzulun eridiğini tespit edip, patlamaların ne zaman sona ereceğini belirlemeye çalışacak. Gudmundsson, yanardağda yeterince buzul olduğu müddetçe, daha fazla kül bulutu oluşabileceğini, bunun da daha fazla uçuş iptallerine sebep olacağını ifade etti.

1 günlük zarar 200 milyon dolar
Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu Eurocontrol adlı kuruluş da, Avrupa hava sahasında normalde 22 bin olan uçuş sayısının dün 6 bine düşmesinin beklendiğini bildirdi.
Kuzey ve Orta Avrupa’nın çoğunda sivil uçuşların yapılmayacağını kaydeden Eurocontrol, aralarında Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya, İspanya ve güney Balkan ülkelerinin de bulunduğu güney Avrupa’da seferlerin yapıldığını vurguladı.
Hava yolu şirketleri, iptal edilen uçuşlar nedeniyle yüz binlerce yolcuya kiralık araç, tren bileti ve otel odası bulunması sorunuyla karşı karşıya kalırken, havacılık endüstrisinin sadece bir günlük zararının 200 milyon doları aşabileceği belirtiliyor.
Kül bulutlarının hava trafiğini etkilemesiyle birlikte alternatif yollar arayan yolcular tren, otobüs ve deniz ulaşımının olmadığı yerlerde ülkeler arasında taksi yolculuğu yapmaya başladı. Hava taşımacılığının en fazla etkilendiği İsveç, Norveç ve Danimarka’da günlerden bu yana havaalanlarında yatmak zorunda kalan bazı yolcuların aralarında anlaşarak gidecekleri ülkelere kadar taksi tuttukları bildirildi.
İsveç’te araba kiralama şirketlerinin ellerinde kiralık araba kalmadığı, tren ve otobüslerin ek seferlere rağmen talebi karşılamakta zorlandığı görüldü.

Haberin Devamı

YANARDAĞ ÜZERİNDE UÇACAKLAR

YANARDAĞ ÜZERİNDE UÇACAKLAR

Kapalı hava sahaları:
Avusturya
Belçika
Bosna-Hersek
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Almanya
Macaristan
İrlanda
Letonya
Hollanda
Polonya
Romanya
Slovakya
Slovenya
İsveç
Ukrayna
İngiltere
Sırbistan
Karadağ

Kısmen kapalı hava sahaları:
Belarus
Hırvatistan
Fransa
İtalya
Litvanya
Norveç
İsviçre
İspanya
Bulgaristan
Kosova

22 bin uçuştan 6 bini yapılabildi
- Yanardağın püskürttüğü kül bulutu atmosferde 6-11 km yüksekliğe çıkıyor.
- Dün Avrupa hava sahası içinde normalde yapılan 22 bin uçuşun yaklaşık dörtte birine denk gelen 6 bin kadarı gerçekleştirilebildi. Önceki gün de 29 bin uçuştan 10 bin 400’ü yapılabilmişti.
- Hava trafiğindeki aksamalar havayolu şirketlerine günde 200 milon dolara mal oluyor.
- Havayolu şirketleri Lufthansa, British Airways, Air Berlin, Air France-KLM, Iberia ve Ryanair’in hisse senetleri 1.4-3.0 puan değer kaybetti.
- İskandinav Hava Yolları (SAS), uçuşların yapılamamasından dolayı bir günlük kaybın 160 milyon Danimarka Kronu (2 milyon 200 bin euro) olduğunu, hisse senetlerinin değerinin de 2.4 oranında düştüğünü açıkladı. Şirket yarın Norveç’te yer hizmetlerinde çalışan 2500 kişinin işine son verecek.
- Avrupa üzerindeki kül bulutunun 4-5 gün daha kalabileceği ve yanardağda yeni patlamalar olması halinde hava trafiğinin 6 ay daha aksayabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

DİPLOMASİ DE ETKİLENDİ
Hrisostomos Erdoğan’la görüşemeyecek

- İzlanda’daki yanardağ patlamasının yarattığı kül bulutları turistik seyahatlerin yanı sıra iş seyahatleri ve diplomatik ziyaretleri de önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Kıbrıs Rum Kesimi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, Brüksel’de mahsur kaldığı için İstanbul ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı. Hrisostomos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmeyi planlıyordu.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Avrupa’yı saran kül bulutu nedeniyle, Rusya’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczysnki’nin bugün yapılacak cenaze törenine katılamayacağı bildirildi.
- Almanya Başbakanı Angela Merkel ABD’den ülkesine dönerken Portekiz’e inmek durumunda kaldı. Merkel’in buradan uçağıyla İtalya’nın başkenti Roma’ya geçtiği, Roma’dan otobüsle İtalya’nın Bolzano kentine, oradan da Avusturya’ya geçtikten sonra ancak bugün ülkesine dönebileceği belirtildi.
- Polonya Dışişleri Bakanlığı, Kaczynski ve eşi için düzenecek devlet törenine katılmayı planlayan Hindistan, Japonya, Güney Kore, Meksika, Yeni Zelanda ve Pakistan heyetlerinin, uçuşlardaki aksamalar yüzünden törene katılamayacaklarını bildirdiklerini açıkladı.
- New York’ta mahsur kalan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg’in de ertelenen yolculuğu nasıl tamamlayacağı henüz bilinmiyor. Stoltenberg, havaalanında cep telefonu ve iPad’la ülkesini yönettiğini söyledi.

Haberin Devamı

YANARDAĞ ÜZERİNDE UÇACAKLAR

İstanbul’da 43 sefer iptal oldu
Atatürk Havalimanı’ndan Avrupa ülkelerine yapılması planlanan uçuş iptallerine yenileri dün eklendi. Volkan kaosu dün de devam ederken bir günde 43 uçak seferi iptal oldu. Avrupa’da hava sahası kapalı olan İngiltere, İrlanda, Norveç, İzlanda, İskoçya, Finlandiya, İsveç, Letonya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Polonya, Almanya ve Fransa gibi ülkelere, dün hava sahaları kısmen kapatılan İtalya, İsviçre, Slovenya, Moldova, Çek Cumhuriyeti de eklendi. Atatürk Havali-manı’ndan Londra, Frankfurt, Varşova, Birmingham, Göteburg, Kopenhag, Helsinki, Paris, Berlin, Stockholm, Hamburg, Düsseldorf, Amsterdam, Stuttgart, Brüksel, Münih, Riga, Nürnberg, Oslo, Köln, Manchester, Hannover, Varşova ve Viyana’ya yapılacak sefer iptallerine, dün Zürih, Milano, Cenevre, Prag, Kişinev, Lyon ve Lubyana da dahil oldu. Havalimanında yaşanan yolcu yoğunluğu ve kuyrukları dün de devam ederken, yolcular battaniyelere sarınarak banklarda ve boş ofis odalarında dinlendi. Havalimanında yiyecek ve içecek hizmeti sunan BTA Catering şirketi de yolculara sabah kah valtılık ikramında bulundu.
İSTANBUL Milliyet