10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Yapay zekâ yazılımı ROMTU, bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu Utku Şen tarafından, Tuğba Yıldız’ın danışmanlığında geliştirilmiş. Bitirme projesi kapsamında başlanan “doğal dilde otomatik şiir üreten yazılım”, 9 aylık bir çalışmanın ürünü. Yazılıma ROMTU ismi Zonguldaklı şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’ya ithafen seçilmiş.
Yapay zeka çalışmalarının günümüze katkısının yadsınamaz bir gerçek olduğuna işaret eden Yıldız, “Bu çalışmalar genellikle güncel problemleri çözmeye yönelik olarak tasarlansa da son dönemde müzik, şiir, resim gibi sanat dallarında da etkisini gösteriyor. Bu konuda birçok çalışma var. Fakat sıkça karşılaşılan soru şu: ‘Duygudan yoksun bir makine, düşündüren, sorgulayan, merak uyandıran, ahenkli, bir şiir ya da hikâye yazabilir, bir resim çizebilir mi?’ Bu projede bu soru ile yola çıktık ve kulağa hoş gelen, duyguları okşayan ve insan tarafından yazılmış şiirlerden ayırt edilemeyen şiirleri otomatik üretmeye çalıştık” diyor.
Ayırt edemediler
Projede karşılaştıkları iki zorluğu, anlamsal bütünlüğü yakalamak ve morfolojik kuralların doğruluğunu sağlayabilmek olduğunu söyleyen Yıldız, “Deneklere 6 ünlü şair tarafından yazılmış, 6 tane de ROMTU tarafından üretilmiş şiirleri verdik. Katılımcıların yüzde %48.63’ü şiirin yapay zekâ tarafından yazıldığını ayırt edemedi” dedi.
‘ROMTU’nun yazdığı şiir
Saatin vedalaştığı bu sabahlarda
Acı içinde seviyorum seni burukça
Ve sen
Bir erkekle evleniyorsun yaşlıca
Ve ben
Puslu bir çöldeyim
Çiçekler bile yabani burada