Gündem Yarıyıl tatilini keyfe dönüştürün

Yarıyıl tatilini keyfe dönüştürün

13.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yarıyıl tatili için geri sayım başladı. 20 Ocak’ta başlayacak 15 günlük tatil için kimileri önceden planlarını yaptı. Herhangi bir programı olmayanlar için tiyatrodan müzelere, yaratıcı atölyelerden sinemalara eğlenceli ve eğitici etkinlikleri sizler için derledik. Üstelik her bütçeye uygun bir alternatif var

Yarıyıl tatilini keyfe dönüştürün

İlkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 17,5 milyon öğrencinin heyecanla beklediği yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı. Öğrenciler, 20 Ocak’ta 15 günlük yarıyıl tatiline girecekler, 2016-2017 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi ise 6 Şubat 2017’de başlayacak. Gelecek döneme hazırlık, çocukların dinlenmesi, stres atmaları ve keyifli vakit geçirmesi için sömestr büyük bir fırsat. Bilim müzelerinden kayak merkezlerine, tiyatrodan sergilere, eğlenceli kamplardan atölye çalışmalarına kadar öğrencilerin önünde pek çok seçenek var. Tabii kitaplar da tatilin vazgeçilmezi. Klasikler başta olmak üzere ilgi alanınıza göre pek çok alternatif bulunuyor. Etkinliklerden ise sizler için derlediklerimiz şöyle:
Kayak için adres çok
Türkiye’de her bütçeye uygun ve hemen hemen her ile yakın bir kayak merkezi var. Bursa Uludağ ve Bolu Kartalkaya bunların en ünlüleri. Yine son yıllarda İstanbullular da dahil olmak üzere çevre illerden kayakseverlerin ilgisini çeken Kocaeli Kartepe’nin yanı sıra Erzurum Palandöken ve Kayseri’deki Erciyes kayak merkezleri de tatil için iyi bir alternatif. Bu merkezlerde kayak sporuna yeni başlayanlar için dersler de veriliyor.
Bilime ve sanata meraklı çocuklar için ise Mucitler Atölyesi, 10 farklı atölye çalışmasıyla eğlendirirken öğretecek. Mutfakta Bilim, Şaşırtan Fizik, Robotik, Kirigami gibi atölyelerinin yanı sıra müze ziyaretlerinin de yer aldığı etkinlikler 7-12 yaş grubu için 2 haftalık olarak hazırlandı. 1 haftalık programın ücreti yüzde 18 KDV hariç, 450 TL, 2 haftalık program 800 TL.
Üstün zekâlılar için kamp
Türkiye Üstün Zekalı Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı, 10-14 yaş aralığındaki çocuklar için 21-26 Ocak’ta Antalya’da “Kış Kampı” düzenliyor. Program, botanik, astronomi, hazır cevap tekniği, havacılık ve roket atölyeleri gibi etkinlikleri içeriyor.
Geleceğin Yıldızları’nın sömestr tatili için farklı programları var. Uludağ Kayak ve Snowboard Kampı’nda 8-13 yaş grubu, Uludağ Genç Yıldızlar Kampı’nda ise 14-17 yaş grubu gençler için kayak ve snowboard programı bulunuyor. 6 gün sürecek programın ücreti 3.650 TL. Belek’teki Antalya Multi Aktivite Kampı ise 9-14 yaş grubunun katılımına açık. Kampın ücreti 1.950 TL olarak belirlendi.
İstanbul Modern Sanat Müzesi, 7-12 yaş arası çocuklar için 23 Ocak-3 Şubat’ta sanat atölyeleri düzenliyor. Sabah Atölyeleri kapsamında Resimler ve Kostümler, Geleceğin Mimarları gibi etkinliklere katılacak çocuklar, Sanatçı Atölyeleri’nde ise çağdaş sanatçı İsmet Değirmenci ile buluşarak, boyama ve boyutlandırma teknikleriyle tanışacaklar. Sanatçı atölyelerinin ücreti günlük 170 TL; Sabah Atölyeleri de günlük 100 TL.
Sanal uçuşa geçecekler
Uzay Kampı Türkiye yarıyıl tatilinde farklı içeriklerde programlar sunuyor. Uzay Yolcuları programı tek kademeli model roket yapımı ve fırlatılması, sihirli kürede astronomi dersleri, Mars kolonisi tasarımı ve tüm simulatörlerin kullanımını içeriyor. 12-15 yaş arasındaki katılımcılar için ise Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları programı bulunuyor. 9-15 yaş grubu için hazırlanan “Yıldızlar ve Gezegenler Macerası Heyecanı” programı da sanal uzay uçuş görevi, uzay giysileri, simülatör kullanımı gibi aktiviteleri içeriyor. Kampta ayrıca çocukların ebeveynleriyle katılabileceği Aile-Çocuk Uzay Kampı da bulunuyor.
Masal dünyasına yolculuk
İstanbul Oyuncak Müzesi, tiyatrodan origamiye zengin bir tatil programı sunuyor. Müzede, 21 Ocak’ta Bremen Mızıkacıları kukla oyunu, 22 Ocak’ta Ahşap Oyuncak Ev Tasarım Atölyesi ile Küçük Prens, 24 Ocak’ta Origami Sanat Atölyesi, 24 Ocak’ta Bir Bavul Masal, 25 Ocak’ta Seramik Atölyesi ile Evvel Zaman İçinde, 26 Ocak’ta Çocuk Koleksiyonerler, Karagöz’ün Diş Ağrısı- Gölge Oyunu ve Hayalimdeki Süper Kahraman, 27 Ocak’ta, Dedio Yaratıcı Eller- Kızılderili Köyü Tasarım Atölyesi ile Masal Fabrikası etkinlikleri yapılacak.
Müze’de 5 Şubat’a kadar sürecek etkinlikler kapsamında, Sihirbazlık Kutum ile Masal Fabrikası, Atıktan Robot Heykel Atölyesi, Zürafa Ailesi Ahşap Oyuncak Tasarım Atölyesi gibi programlar yer alacak.
Müzikli günler
Çocuklar İçin Müzikli Masallar, Ebru Cündübeyoğlu’nun Anlatımıyla 22 Ocak’ta, Fantastik Hikâyeler Makinesi adlı oyun 29 Ocak’ta İş Sanat Konser Salonu’nda sahnelenecek. Biletler tam 20 TL, öğrenci 15 TL. Ayrıca perküsyon sanatçısı Elif Atamer ve keman sanatçısı Ezgi Su Apaydın 30 Ocak’ta Millî Reasürans Konser Salonu’nda ücretsiz konser verecek.

Sömestr’da tiyatro ve sinema programı

Yarıyıl tatilinde vizyona girecek filmler arasında “Pepee: Birlik Zamanı”, “Moana” ve “Can Dostum” öne çıkıyor. Devlet tiyatrolarının programında da çocuklara yönelik birçok oyun bulunuyor. Onlardan bazıları şöyle:
“Çiçeğim Solmasın” adlı oyun 22 Ocak’ta İstanbul Cevahir Sahnesi’nde.
“Lay Lay Lom” oyunu 23-27 Ocak’ta İstanbul Kozyatağı Kültür Merkezi’nde, 29 Ocak’ta Cevahir’de.
“Arkadaş” adlı oyun 21 Ocak’ta saat 11.00’de Ankara Stüdyo Sahne’de.
“Tiyatro Makinesi” 22 Ocak’ta Ankara Akün Sahnesi’nde.
“Fırtına” adlı oyun 29 Ocak’ta Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde.
“Eşek Kulaklı” adlı oyun 22 Ocak’ta İzmir Midas Konak Sahnesi’nde.
“Bir Yaz Masalı” oyunu 22 Ocak’ta Diyarbakır Orhan Asena Sahnesi’nde.
“Pisi Pisi Müzikali”, 29 Ocak’ta Bursa A.V.P Sahnesi’nde.
“Benim Güzel Papuçlarım”, 29-31 Ocak’ta Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi Sahnesi’nde.

Yaratıcı atölyeler

Yarıyıl tatili boyunca eğlenceli ve yaratıcı atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak Akbank Sanat, hafta içi ve gündüz saatleri seçenekleriyle dramadan oyuncak heykele, linol baskıdan mozaiğe farklı alanlarda 13 çağdaş sanat atölyesi düzenleyecek. 6-12 yaş grubu için Sarkis Su İçinde Suluboya ve Ailece Mozaik atölyeleri yapılacak. 6-14 yaş grubu için “Sihirli Sanat Kolyemi Kendim Yaptım”, “Selfie Çiziyorum” atölyeleri düzenlenecek. 8-12 yaş grubunda “Şirin Böcekler Orkestrası” ile “Kağıttan Holograma” atölyelerinin yer alacağı merkezde, 7-12 yaş grubu için Mini Mozaik Atölyesi; 7-14 yaş grubu için Oyuncak Heykeli, Mozaik Heykel, Sanatın Yapı Taşı: Oyun atölyeleri düzenlenecek.

Telafi eğitimi ne zaman yapılacak?

MEB, kar tatili nedeniyle aksayan derslerin telafi edilmesi konusunda gerektiğinde haftasonu ya da yarıyıl tatilinde eğitim verilebileceğini duyurdu. Öğrenciler için yapılan telafi sınavları ise karneler verilmeden 1-2 gün önce tamamlanabilecek

AYSEL BOZAN YILMAZ

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde kötü hava koşulları ve yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi. İstanbul’da öğrenciler üç gün okula gidemedi, başarısız dersi bulunan öğrenciler için bu hafta yapılacak ‘telafi’ sınavları da tamamlanamadı. Sınavların bir kısmı dün ve bugün yapılmaya başlandı, bir kısmı ise yetişmediği için haftaya kaldı. Karneler 20 Ocak’ta yani önümüzdeki hafta cuma günü verilecek. Her dönem sonunda telafi sınavlarının yapılması zorunlu.
Telafi sınavlarına başarılı öğrenciler de puanlarını yükseltebilmek için giriyor. O nedenle öğretmenler sınavları yapıp notları karnelere yetiştirebilmenin telaşına düşerken, öğrenciler de günde birkaç sınava girerek notlarını yükseltmeye çalışıyor.

Program aksamayacak

Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, valiliklere gönderdiği yazıyla, kar tatili nedeniyle aksayan derslerin iş takvimine göre planlandığı şekilde gerçekleştirilmesi için telafi eğitimleri verilmesi konusunda tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Telafi derslerinin gerek görülmesi halinde yarıyıl tatilinde yapılabileceğinin belirtildiği yazıda şu ifadelere yer verildi: “Eğitim-öğretimin gerçekleştirilemediği kurumlarımız ile yurt dışından gelen, milli sporcu olan, hastalık gibi sebeplerle derslerinde eksikliği bulunan öğrencilerin, yapılamayan eğitim faaliyetlerinin telafisi için; valiliklerce ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli tedbirler alınarak eksiklikler giderilecek, il/ilçe milli eğitim ve okul müdürlüklerince planlamalar yapılarak ilgili yönetmeliğin 61. Maddesi hükümlerine göre hafta içinde ders saatleri dışında, hafta sonları ya da gerek görülmesi halinde yarıyıl tatilinde telafi eğitim gerçekleştirilecektir.”

Yazıda ayrıca eğitim ve öğretimin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için valiliklerce gerekli tedbirlerin alınarak telafi programlarının, öğrenci, öğretmen ve yöneticiler açısından herhangi bir hak kaybı oluşturulmayacak şekilde tamamlanması istendi.

Cep telefonu, cüzdan, takı yüzünden 5566 adayın sınavı iptal

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) yaptığı tüm sınavlarda kural ihlalinde bulunan 5 bin 566 adayın sınavını iptal etti. Bu ihlaller arasında takı, kol saati, cüzdan bulundurmak da yer alıyor. İşte 2016’da tüm sınavlarda ihlal edilen kurallar ve aday sayıları: Kol saati 1955, geçerli kimlik belgesi olmadan sınava gelmek 778, metal takılar 759, fazladan işaretleme 512, cep telefonu 156, cüzdan 115, sınav öncesi kitapçığı okuma 92, kopya 32, diğer kural dışı davranışlar 1167.

Pansiyonlardaki yemek hizmetleri düzenlendi

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Millî Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği” ile okul pansiyonlarında değişiklik yapıldı. Buna göre, pansiyonlarda en az 8 çeşit yiyecekten oluşan açık büfe kahvaltı, 4 çeşit yiyecekten oluşan öğle ve akşam yemekleri ile haftanın her günü 2 çeşit yiyecekten oluşan mevsim şartlarına göre öğrencilerin gelişimine ve ihtiyacına göre ara öğün verilecek.
Düzenlemelerle; öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmeleri ve çocukluk çağında kazandırılacak sağlıklı beslenme alışkanlığıyla, beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının önlenmesi amaçlanıyor. Düzenlemelere bağlı olarak, Milli Eğitim, Sağlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle bu okullara yönelik sağlıklı ve dengeli beslenmek amacıyla temel bilgiler ile kaliteli beslenme hizmetinin yürütülmesine ilişkin bilgilerin yer aldığı “Pansiyonlu Okullar İçin Beslenme Hizmetleri Rehberi” yayımlandı.