Gündem ‘Yasa dışı göçe çözüm üretiyoruz’

‘Yasa dışı göçe çözüm üretiyoruz’

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suça karışan sığınmacıların sınır dışı edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu meseleyi kültürümüze, inancımıza ve hukuka uygun bir şekilde yoluna koyacağız. Yasa dışı göç sorununa kalıcı çözümler üretmeyi sürdüreceğiz” dedi.

‘Yasa dışı göçe çözüm üretiyoruz’

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Gölbaşı Polis Akademisi’nde düzenlenen Polis Meslek Yüksekokulları Mezuniyet Töreni’ne katılarak dereceye giren mezunlara diplomalarını verdi. Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız da katıldı. Erdoğan, törendeki konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

2 BİN 89 YENİ POLİS MEMURU: 2 yıl süren zorlu ve yoğun eğitim süreçlerini başarıyla bitiren 497’si kadın 1592’si erkek toplam 2 bin 89 polis memurumuzu kutluyorum. Sizler ifa ettiğiniz görevlerle aynı zamanda devletimizin bekasını milletimizin esenliğinin toplumsal barışımızın da teminatısınız. Güvenlik güçlerimizin hayatımızda ne kadar kritik bir rol oynadığını 6 şubat depremlerinde bir kez daha gördük. Asrın felaketi olarak nitelenen depremler sonrasında, emniyet birimlerimiz süratle harekete geçti, depremzedelerimize yardım için adeta seferber oldu.

70 YIL GEÇSE DE UNUTMAYIZ: Demokrasi tarihine altın harflerle yazılan 15 Temmuz kıyamımızı 85 milyon olarak hep beraber yeniden hatırladık. Üstünden değil 7 yıl, 70 yıl da geçse 15 Temmuz’u unutmayacağımızı tüm dünyaya bir kez daha ilan ettik. Şehitlerimizin aziz hatıralarına daima sahip çıkacağız. Bölücü terör örgütüne katılım neredeyse durma noktasına geldi. Eğer bugün Gabar’da, Cudi’de, Tendürek’te, Bestler Deresi’nde butün bu teröristlerin inlerine giriyor ve bunları yok ediyorsak işte bunun faili sizlersiniz. Ve bundan sonraki süreçte de güneydoğu, doğu bütün buraları bu teröristlerden temizliyoruz, temizleyeceğiz. Örgütü sadece sınırlarımız içinde değil, Irak ve Suriye sahasında da başını kaldıramaz hale getirdik. Terörü kaynağında kurutma stratejimiz çerçevesinde nerede bir terör kümelenmesi varsa hemen yok ediyoruz.

Haberin Devamı

TERÖR MESAJI: Kandil’deki terör baronlarının sesleri kesilmedikçe, iç siyasetimizi dizayn etme çabalarının önünü alamayız. İşte görüyorsunuz 14-15-16 yaşında kızları annnelerinden babalarından kaçırarak Kandil’e getiriyor ve terör baronları orada bunları taciz ediyor. Eğer dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacaksak, turizmde yıllık 100 milyar dolarlık gelire ulaşmayı hedefliyorsak, küresel sistemde söz sahibi bir ülke olmayı istiyorsak, terör sorununu çözmemiz şarttır.

GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞ: Suriye’de ölümden kaçarak bizlere sığınan, bizi ensar olarak gören bu kardeşlerimize ne yazık ki ülkemizde ana muhalefetin yaklaşımı insani bir yaklaşım değildir, İslami bir yaklaşım hiç değildir. Suriye ve Irak’ta terör saldırıları devam ettikçe sığınmacıların kendi topraklarına dönmesi, beklenenden daha fazla vakit alacaktır. Şu anda 500 bine yakın konutu oralarda inşa ediyoruz. Güvenlik ve istikrar sağlandıkça gönüllü ve onurlu geri dönüşler artacaktır. Bunu Suriye’nin kuzeyinde gördük. Şimdiye kadar 600 bine yakın sığınmacı geri döndü. 2 ay önce temelini attığımız konut projesi kapsamında ise 240 bin ailenin yani 1 milyon sığnmacının geri dönüşünü hedefliyoruz. Düzensiz göçün engellenmesine yönelik çabalarımızı yoğunlaştırdık. Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerimizde denetimler sıkı bir şekilde yapılıyor. Son iki ayda 36 bin düzensiz göçmen yakalandı. Bunların 16 bini sınır dışı edildi, kalanların işlemleri devam ediyor. İnşallah bu meseleyi kültürümüze, inancımıza, hukuka ve hakkaniyete uygun şekilde hal yoluna koyacağız.

Haberin Devamı

BİZE YAKIŞMAZ: Sığınmacılara yönelik nefret söylemlerine pirim vermek bir Müslümana, bir Müslüman Türk’e yakışmaz. Mazlumları rengine, kökenine, dinine göre yargılamak bize yakışmaz. Batıda kendi insanımızı tehdit eden yabancı düşmanı fikirlere meyletmek bize yakışmaz. Burada çizgimiz son derece nettir. Ne güvenliğimizden taviz vereceğiz ne vatandaşımızı sıkıntıya sokacağız ne de de milletimize Boraltan Köprüsü faciası gibi utançlar yaşatacağız. Mazlum ve mağdura kucak açarken, gerçekçi politikalarla yasa dışı göç sorununa kalıcı çözümler üretmeyi sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

ÖZGÜRLÜK-GÜVENLİK DENGESİNE DİKKAT: Sizlerden görevinizi icra ederken, özgürlük-güvenlik dengesini muhafaza etmenizi beklediğimi vurgulamakta fayda görüyorum. Kanunların size verdiği yetkiyi kullanırken, asla sınırları aşmayın. Meslek hayatınız boyunca, kanundan, hukuktan, ahlaktan ve sizlere daima doğru yolu gösterecek vicdan pusulanızdan ayrılmayın. Milletin canına, malına, namusuna kasteden vicdansızlara karşı tavizsiz, kurallara riayet eden insanlarımıza karşı her zaman müşfik davranın. Milletimizin desteği yanınızda olduğu müddetçe, hainlerle, teröristlerle ve suçlularla çok daha kolay mücadele edeceğinizi unutmayın.