Gündem Yasa olsaydı 4.5 yıl hapisle yargılanacaklardı

Yasa olsaydı 4.5 yıl hapisle yargılanacaklardı

14.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

10 sokak köpeğini iğne ile bayıltıp boş araziye gömen Zonguldak’ın Perşembe Belediyesi’ne 27 bin 520 lira, Tokat’ta köpek dövüştüren 27 kişiye 259, bir hayvan sahibine ise 3 bin 150 lira para cezası verildi Milliyet’in duyurduğu taslak eğer yasalaşmış olsaydı, Perşembe Belediyesi görevlileri 4 yıl 6’şar ay hapis, köpekleri dövüştürenler ise 2’şer yıl hapisle yargılanacaktı

Yasa olsaydı  4.5 yıl hapisle  yargılanacaklardı

Tokat’ta Pazar-Zile karayolu Ütük köyü yakınlarında, Sivas, Çorum, Nevşehir, Samsun, Amasya, Yozgat ve Tokat’tan gelerek bahisli köpek dövüştürüldüğü ihbarı üzerine jandarma ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Tokat Şube Müdürlüğü ekipleri operasyon düzenledi. Köpekleri koruma altına alan ekipler, cumhuriyet savcısının talimatıyla dört kişi hakkında kumar oynatmak için yer ve imkan sağlamak suçundan adli işlem uyguladı. Ekipler, 27 kişiye kumar oynamaları nedeniyle Kabahatler Kanunu’na muhalefetten 259’ar lira, bir hayvan sahibine de Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefetten 3 bin 150 lira idari para cezası verdi.
İğneyle bayıltmışlar
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe Belde Belediyesi’nin 10 sokak köpeğini iğne ile bayılttıktan sonra boş araziye canlı gömdüğü iddiası ardından Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü, belediyeye öldürülen hayvan başına 2 bin 752 lira olmak üzere toplam 27 bin 520 lira para cezası kesti. Dedektif gibi iz sürerek köpeklerin gömüldüğü yeri bulan öğretmen Gökhan Kazan (34), “Hayvan sahipli de olsa sahipsiz de olsa hayvanları öldüren ve işkence yapanlara gerekli cezaların verilmesi gerekiyor” dedi.
Yarı oranında artırım
Milliyet’in kamuoyuna duyurduğu taslak yasalaşmış olsa idi, sahipsiz sokak hayvanlarına karşı işlenen suçlarda idari para cezalarının yanı sıra hapis cezaları getirilmiş olduğundan bu hayvanları öldürenler o kadar ucuz kurtulamayacaktı. Taslak yasalaşırsa hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürenler 2 aydan 2 yıla kadar hapse mahkum edilecek. Buna göre Tokat’ta hayvanları dövüştürenler 2’şer yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaktı. Taslağa göre sahipli veya sahipsiz hayvana acımasız ve zalimce muamelede bulunan veya eziyet eden ya da bu hayvanı haklı bir neden olmaksızın öldüren kişi dört aydan üç yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
Bu suçu birden fazla hayvana karşı işleyenlerin cezası yarı oranında artırılacak ve altı aydan 4 yıl 6 aya çıkacak. Taslak bu haliyle yasalaşmış olsaydı, 10 sokak köpeğini haklı bir neden olmaksızın iğne ile bayıltıp gömdükleri kanıtlanmış olsaydı Perşembe Belde Belediyesi ekipleri de 4’er yıl 6’şar ay hapisle yargılanacaktı.