28.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan haberde, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünden alınan bilgiye göre, 1 Ocak 2014’ten erişimin engellendiği güne kadar TİB’e Twitter’a ilişkin 81 URL (özgün kaynak adresi) için 27 mahkeme kararı ve 3 savcılık talebi olmak üzere toplamda 30 talep ulaştığı belirtildi.
Mahkeme kararlarının 16’sını kişilik haklarının ihlali, 5’ini müstehcenlik, 3’ünü özel hayatın gizliliği, 3’ünü soruşturmanın gizliliğinin ihlali oluşturuyor. 3’ü müstehcenlik, 1 tanesi kişilik hakkının ihlali ve 1 diğeri de soruşturmanın gizliliğinin ihlali olmak üzere toplamda 5 adli karara konu olan internet adreslerinin söz konusu sitede yer almadığı belirlendi.
Bildirim yok denmişti
Twitter’a, mahkeme kararları ve savcılık taleplerinin yanı sıra vatandaşlardan gelen şikâyetlerle birlikte toplam 643 içerik çıkarma talebi yapıldı. A.A. haberinde 1 Ocak 2014’ten twitter’ın kapatıldığı 20 Mart’a kadar 81 kullanıcı adresine erişimin engellenmesi için 27’si mahkeme, 3’ü savcılık olmak üzere toplam 30 talebin Twitter’a iletildiği bilgisi yer almasına karşın, bu kararlar arasında TİB’in erişimin engellenmesine dayanak yaptığı 3 mahkeme, 1 savcılık olmak üzere 4 kararın bulunup bulunmadığı anlaşılamadı.
Twitter’ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde tarafından “Blog.twitter.com” adresinden yapılan açıklamada, yasağın dayanağı olan mahkeme kararlarından hiçbirinin yasaktan önce kendilerine iletilmediğini savunmuştu.