Gündem Yasaklar ve kısıtlamalar ne zaman bitiyor? 1 Mart'ta normalleşecek iller listesi

Yasaklar ve kısıtlamalar ne zaman bitiyor? 1 Mart'ta normalleşecek iller listesi

01.03.2021 - 07:03 | Son Güncellenme:

Yasaklar kalkıyor mu, kısıtlamalar ne zaman gevşetilecek? Şubat ayının sona ermesine sayılı günler kala 1 Mart için büyük merak başladı. Normalleşme takviminde 1 Mart'ın işaret edilmesi vatandaşları arayışa geçirdi. 1 Mart'ta kafeler açılıyor mu, nereler açılıyor? 1 Mart'ta ne olacak, normalleşecek iller hangileri, yasaklar kalkıyor mu? soruları büyük ilgi görmeye devam ediyor. İşte 1 Mart'ta normalleşecek iller listesi ve normalleşme için ilk atılacak adımlar...

Yasaklar ve kısıtlamalar ne zaman bitiyor 1 Martta normalleşecek iller listesi

Son dakika haberleri arasında normalleşme süreci hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar için tüm merak edilenleri haberimize topladık. 1 Mart 2021 Pazartesi günü hakkında sabırsızlanan vatandaşlar o gün hangi kısıtlamaların kaldırılacağını öğrenmek istiyor. Hafta içi saat kısıtlamaları, hafta sonu tam gün sokağa çıkma yasakları, kapatılan kafeler ve restoranlar açılıyor mu? Normalleşecek iller hangileri, 1 Mart'ta yasaklar kalkıyor mu?

Haberin Devamı

1 MART'TA KAFELER - RESTORANLAR AÇILIYOR MI, NERELER AÇILIYOR?

Hükümette ve Sağlık Bakanlığı’nda yapılan toplantılarda, zorda olan kafe ve restoranların mart ayından itibaren açılmasıyla ilgili çok sayıda öneri konuşuluyor. Bu işletmelerin kapalı mekânlarında 45 dakikadan fazla oturulmaması, kapasitenin yüzde 30 ile sınırlı tutulması önerilerin başında geliyor.

Ayrıca restoranlarda alınacak önlemlerle ilgili olarak Türk Standartları Enstitüsü maddeleri sıraladı.

- Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak. Müşterilerin ateşleri ölçülecek. Kişi sayısına göre müşteri kabul edilecek. Kapasiteyi aşaması durumunda müşteri içeri alınmayacak.

- Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak. Çatal, kaşık ve bıçaklar paketli şekilde masaya koyulacak. Maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilecek.

Haberin Devamı

- Her masada hijyen ürünleri olacak. Masalar her müşteriden sonra temizlenecek. Şartları sağlayan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olacak.

- Salgında zarar gören yiyecek ve içecek hizmeti yapan işletmelere destek verilecek. Ciroların tespitinde 2019 ve 2020 yıllarındaki KDV beyannameleri esas alınacak. Destekten, 2019 cirosu 3 milyon liranın altında olan, 2020`de cirosu yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmeler yararlanabilecek.

NORMALLEŞME HANGİ İLLERDE BAŞLAYACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz." dedi. Düşük riskli şehirler içerisinde Van ilk 5'te yer alan kentlerden...

BATMAN

Batman'da ortalamanın altında kalan ve risk seviyesi düşük illerden. Kısıtlamaların il bazından kaldırılması durumunda, Batman alınan kararların ilk uygulanacağı şehirlerden.

BİTLİS

Vaka sayısının düşük olduğu bir başka il ise Bitlis. Koronavirüsle mücadelede başarılı bir tablo çizen Bitlis'te, kademeli normalleşmenin pilot kentlerinden biri olabilir.

HAKKARİ

Koronavirüs pandemisi mücadelesinde yine iyi durumda olan Hakkari'de kademeli normalleşme için öncelik tanınacak şehirlerden. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; Hakkari'de Türkiye ortalamasının bir hayli altında...

Haberin Devamı

ŞIRNAK

İl bazında normalleşmenin en büyük adaylarından biri ise Şırnak. Bakanlığın "covid19.saglik.gov.tr" adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre; her 100 bin kişide vaka sayısında en düşük sayıda kalan il Şırnak olarak göze çarpıyor.

KADEMELİ OLARAK KALKACAK:

İşine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane gibi esnaflarımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Uzaktan eğiteme devam eden öğrencilerimizin durumu da illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecektir. Hafta sonu uygulamasından başlayarak, sokağa çıkma kısıtlamasını da illerimizdeki vaka ve aşılama ve diğer kriterlerine göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli ve hassas davranır, kendi illerindeki görünümü iyileştirirlerse, normalleşme takvimi de o kadar hızlı ilerleyecektir.

Haberin Devamı

HAFTA SONU YASAKLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı:

Hafta sonu uygulamasından başlayarak, sokağa çıkma kısıtlamasını da illerimizdeki vaka ve aşılama ve diğer kriterlerine göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli ve hassas davranır, kendi illerindeki görünümü iyileştirirlerse, normalleşme takvimi de o kadar hızlı ilerleyecektir.