Gündem Yasal izinle avlanıyorlar

Yasal izinle avlanıyorlar

23.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'de avcılık tartışmaları yıllardır devam ediyor. Ancak değişen bir şey yok. Bakanlık her yıl yasal izinle onlarca yaban hayvanın avlanmasına izin veriyor, avcılar da fırsatı değerlendiriyor...

Yasal izinle avlanıyorlar

 

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Tunceli'ye geçtiğimiz günlerde av için İspanya’dan gelen 12 kişilik grup vatandaşların büyük tepkisini çekmişti. Oysa ki o avcılar, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'ye her yıl 'avcılık' için gelen yüzlerce avcı bir grubundan bir kısmıydı sadece. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü her yıl 'av turizmi' altında açtığı ihalelerle onlarca hayvanın avlanmasına yasal olarak izin veriyor. Bu yasal izin doğrultusunda da her yıl dünyanın farklı yerlerinde Türkiye avlanmak için avcılar geliyor.

Haberin Devamı

Bu yıl ihale açılanlar

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2021-2022 Av Yılı Turizmi Uygulama Talimatına göre bu yıl bazı memeliler için belli bir ücret karşılığın ihaleye açılan tür ve kotalar ise şöyle;

223 Yaban keçi(teke), 67 Kızıl geyik, 174 Karaca, 26 Çelek yaban keçisi, 22 Çengel boynuz yaban keçisi, 9 Melez yaban keçisi, 8 Anadolu yaban koyunu, 3 Ceylan.

Merkez Av Komisyonu'na Kararı'na göre 2021- 2022 av döneminde avlanacak türler kuşlar ve türleri ise şöyle: Bıldırcın, üveyik, kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, kıl kuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın, suçulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç, kaşıkgaga, çuluk, alakarga, küçük karga, etkinkarga, leşkarga, karabatak ve saksağan avı.

Haberin Devamı

Merkez Av Komisyonu'na Kararı'na göre; açılmadan avlanacak memeliler ise şöyle; yaban tavşanı, ada tavşanı, yaban domuzu, çakal ve tilki.

65 milyon 753 bin TL

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre; Türkiye'de 2000 ile 2020 yılları arasında toplamda 38 bin 531 av ve yaban hayvanı için av turizmi kapsamında izin verildi. 2000 ile 2020 arasında av turizminden toplam 65 milyon 753 bin 805 TL gelir elde edildi. 2019-200 yılları arasındaysa toplamda 6 bin 944 hayvanın avlanması yasal izin verildi.

Türkiye'de 2000 ile 2020 yılları arasında yasal avcılık adı altında, 4 bin 268 yaban keçisi, 32 bin 116 yaban domuzu, 324 çengel boynuzlu dağ keçisi, 978 karaca, 664 kızı geyik, 88 yaban Anadolu koyunu, 2 kurt, 31 ayı ve 6 ceylan avlandı. Bunlar dışında kayıtlara geçmeyen onlarca hayvan da kaçak avcılar tarafından avlandı.

Yönetmelik değişti büyük tepki çekti!

Av ve Yaban Hayvanlarının korunması hakkında da 7 Aralık 2021’de yapılan yönetmelik değişikliği “insan canı ve malına zarar veren” yaban hayvanlarının her türlü ateşli silah ve men edilen avlanma yöntemleriyle öldürülmesini içeriyor. Resmi Gazete ‘de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle sivillerin “zararlı” yaban hayvanları ateşli silahla vurup öldürmesinin önü de açıldı. Değişiklikle yönetmeliğe “İnsan yaralama ve ölümüne neden olanlar, insan canına veya

Haberin Devamı

mala zarar verenler, insan yaralanması ve ölüm olaylarına sebep olan zararlı ayı ve kurt gibi yaban hayvanları 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü kapsamında her türlü ateşli silah ve ihtiyaç duyulması halinde men edilen avlanma yöntemleri de kullanılarak acilen alandan çıkartılır, bunu takiben zararlı hayvan ile ilgili prosedür tamamlanır” ifadeleri eklendi. Yönetmelikte yapılan değişiklikte büyük tepkiye neden oldu.

Yazarlar