Gündem Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti

Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti

23.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir süredir kanserle mücadele eden Prof. Yaşar Nuri Öztürk 71. doğum gününde yaşamını yitirdi. Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca’da çeşitli çalışmaları bulunan Öztürk, New York’ta “İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce” dersleri okutmuştu. Peki Yaşar Nuri Öztürk kimdir? İşte hayatı kariyeri ve hakkında merak edilenler...

Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti

Bir süredir kanser tedavisi gören ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk dün hayatını kaybetti.

71. doğum gününde yaşamını yitiren Öztürk, kısa bir süre önce hastaneye kaldırılmış bir süre tedavisinin ardından evine gönderilmişti. 12 Kasım 2011 tarihinde mide kanseri teşhisiyle ameliyat olan Öztürk, son yazısını Aydınlık gazetesinde 9 Haziran’da kaleme almıştı. Trabzon’un Sürmene ilçesinin Küçükdere Köyü’nde hayata gelen Yaşar Nuri Öztürk, dokuz yaşında hâfız oldu. On yıllık klâsik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamlayan Öztürk, 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında “İslâm Felsefesi” konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu. New York’ta “İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce” dersleri okuttu. Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Öztürk, 1978 ve 1982’de “Türkiye Millî Kültür Vakfı” ödülünü kazandı.

CHP’den vekil seçildi
Türkiye’de Kur’ân-ı Kerîm’in Özüne Dönüş Hareketi’nin öncüsü olan ve Time Dergisi’nin gerçekleştirdiği “20. Yüzyılın En Önemli Kişileri” listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk on arasına giren Öztürk aynı zamanda da, Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görev aldı.

İlk tercümesi Elmalılı M. Hamdi Yazır tarafından yapılan Kur’an’ın yorum katılmamış Türkçe çevirisini yayınlamıştır. 1993-2003 yılları arasında 126 baskı yapan bu çeviri, “Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin En Çok Baskı Yapan Kitabı” sayılmaktadır. Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP’den İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi.
Daha sonra CHP’den istifa eden Öztürk, Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu ve bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdü.

Kılıçdaroğlu’ndan mesaj
22 Haziran doğumlu olan Öztürk’ün cenazesinin Cuma günü öğleden sonra Üsküdar’daki Şakirin Camii’nden kaldırılacağı belirtildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Öztürk’ün vefatı üzerine Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ü kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.”

YAŞAR NURİ ÖZTÜRK KİMDİR?

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk (d. 22 Haziran 1945; Sürmene), Türk, İslâm felsefesi profesörü, gazeteci, yazar, avukat, televizyon programcısı, siyasetçi.

Yaşar Nuri Öztürk, Bayburtlu bir anne ile Sürmeneli bir babanın çocuğu olarak Trabzon'un Sürmene ilçesinin Küçükdere köyünde doğmuştur. Çoğu Çaykara'da bulunan Niyazoğlu sülalesindendir. İlk eğitimini babasından Kur'an okuyarak aldı ve dokuz yaşında hâfız oldu. On yıllık klâsik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı. 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında "İslâm Felsefesi" konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu. Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya'da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca Fransa'da Grenoble Üniversitesinde çalıştı. New York'ta "İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce" dersleri okuttu.

Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982'de "Türkiye Millî Kültür Vakfı" ödülünü kazandı.

Yurt dışında ve yurt içinde pek çok yerde İslâm dininin zihniyeti, insan ve insan hakları konularında konferanslar verdi. Türkiye'de Kur'ân-ı Kerîm'in Özüne Dönüş Hareketi'nin öncüsü olan ve Time Dergisi’nin gerçekleştirdiği "20. Yüzyılın En Önemli Kişileri" listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk on arasına giren Yaşar Nuri Öztürk aynı zamanda da, Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görevde bulundu. ABD-New York’ta (The Theological Seminary of Barrytown) bir yıl misafir profesör olarak “İslâm Düşüncesi” dersleri okuttu. Aynı süre içinde The World Scripture’ın İslâm bölümünün hazırlanışında görev aldı. Büyük çoğunluğu İslâmiyet hakkında elliye yakın kitabı vardır. Özellikle onun "Kur’an’daki İslâm" adlı ansiklopedi vasfındaki kitabı, Yaşar Nuri Öztürk tarafından çoğu konferansında telkin edilmektedir.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi’nde İlahiyat Fakültesi kuruldu. 19.11.1993 yılında ise Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk kurucu dekan olarak atandı.

İlk tercümesi Elmalılı M. Hamdi Yazır tarafından yapılan Kur'an'ın yorum katılmamış Türkçe çevirisini yayınlamıştır. 1993-2003 yılları arasında 126 baskı yapan bu çeviri, “Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin En Çok Baskı Yapan Kitabı” sayılmaktadır. 14 Şubat 2013 tarihinde TRT sanatçısı Nazlı Kanaat ile nişanlanmıştır.

Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Daha sonra CHP'den istifa etti. Ardından da Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu ve bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediği gerekçesiyle genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasî hayatını sona erdirmiş oldu. Öztürk, İstanbul ilinin Beykoz ilçesine bağlı Paşabahçe semtinde ikamet etmektedir. "Saba Tümer ile Bugün" programında Kur'an meali yorumlamış; Facebook, Twitter ve telefon üzerinden gelen sorulara cevap vermiştir. Aydınlık gazetesinde makaleler yazmaktaydı.