Gündem Yeğeni sipariş verdi: Kanka yıldız getir

Yeğeni sipariş verdi: Kanka yıldız getir

18.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın ailesi de ABD’de büyük heyecan yaşıyor.

Yeğeni sipariş verdi: Kanka yıldız getir

Gezeravcı Ailesi, uzay yolculuğuna dair duygularını CNN Türk’e anlattı. Anne Sıddıka Gezeravcı, “Gururluyum, sevinçliyim, heyecanlıyım. Allah’ım güle güle gitmeyi nasip etsin” dedi.

Haberin Devamı

‘Uçak şoförü olacağım’

Baba Ali Gezeravcı da oğlu ile önceki gün görüştüklerini belirterek şunları söyledi: “Mesafeli görüştük. Sarılamıyoruz ama güzel duygularla şunu söyledik; ‘Oğlum, Alper’im hayırlı görevler nasip etsin sana Allah’ım. Yolun açık olsun, başarılar diliyoruz. Ve evlatlarımızla bütün eşimiz dostumuz gurur duyuyoruz’ dedik. Göreve çıkmadan önce ‘Baba, hiçbir şeye endişe etmeyin. Mutlu olun, o bana yeter’ dedi. Biz de o mutluluğu seve seve yapıyoruz. Dört yaşındayken ‘Ben uçak şoförü olacağım’ derdi.”

Kardeşi Murat Gezeravcı

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunu olduğunu belirterek, pilot olmaya ağabeyi sayesinde karar verdiğini anlattı. Ağabeyinin kendisine çok yardımcı olduğunu ve 15 yıldır pilot olarak görev yaptığını vurgulayan Murat Gezeravcı, “Uzay benim hedeflerim arasında hiç olmamıştı ama ağabeyim bu perdeyi araladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeğeni sipariş verdi: Kanka yıldız getir

Karan’ın isteği

Gezeravcı’nın yengesi Hilal Gezeravcı da “Oğlum amcasına ‘kanka’ diyor. Karan’ın fotoğrafını yanında götürüyor. Alper Ağabey’imden daha heyecanlı olduğumuz kesin. O çok sakin, göreve müthiş odaklanmış. Oğlum amcasından bir yıldız getirmesini istedi” dedi. Küçük Karan ise kendisinin de uzaya gitmek istediğini belirterek, “Kankam ile roket koltuğuna oturacağız” dedi.

Yeğeni sipariş verdi: Kanka yıldız getir

Herkesin gözü uzayda

Dünya çapında 70’ten fazla uzay ajansı bulunuyor. Ayrıca, SpaceX ve Blue Origin gibi giderek artan sayıda özel şirketler, uzay turizmine dayalı olarak ortaya çıkmaya devam ediyor. 2022 ortası itibarıyla uzay ajanslarından yalnızca 16’sı uzaya başarıyla fırlatma gerçekleştirdi ya da bu yeteneğe sahip. Yedi ajansta ise Ay, Mars veya derin uzay gibi dünya dışı konumlara sonda gönderme yeteneği mevcut.

Dünyada sadece ABD, Rusya ve Çin’in ajansları insanlı uzay uçuşu gerçekleştirebiliyor. Uzay programı olan ülkeler arasında ABD, Rusya, İtalya, Çin, Hindistan, Japonya, Fransa, Avustralya, Brezilya, İran, İsrail, Güney Kore, Ukrayna, Kuzey Kore ve Kenya bulunuyor.

Son olarak Hindistan,

Ay’ın güney kutup bölgesine insansız uzay aracı indiren ilk ülke olmuş, bundan dört ay sonra, geçen hafta Güneş gözlem aracı Aditya L-1’in de uzayda hedeflenen konuma ulaştığını bildirmişti. Diğer yandan, ABD’nin Ay’a yumuşak iniş için 50 yıl sonra gönderdiği ilk uzay aracı “Peregrine 1” başarısız oldu. Dünya’ya geri dönüş yoluna çıkan aracın atmosferde yanacağı belirtildi.