Gündem Yemeğinizi evde yiyin

Yemeğinizi evde yiyin

16.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Time dergisinin kapağına taşıdığı dünyaca ünlü ABD’li şef Mark Bittman’a göre evde yapılan yemek dışarıda yenen yemeklerden çok daha az kalorili ve ekonomik...

Yemeğinizi  evde yiyin

ABD’de yayımlanan Time dergisi, dünyaca ünlü ABD’li şef Mark Bittman’ın evde yemek yeme tavsiyesini kapağa taşıdı. Bugüne kadar pek çok yemek kitabı yazan ve New York Times’ta da köşe yazarı olan Bittman, evde yemek yemenin sosyal ve maddi açıdan yararlarını anlatırken sağlık açısından faydalarına da değindi.
Yazara göre, eski jenerasyonların evde yemek yemesinin en büyük sebeplerinden biri aile bireyleri ve arkadaşlarla beraber yenen yemeklerin birer sosyalleşme fırsatı olması.

‘İnterneti kullanın’
Ünlü şefe göre, sadece iki jenerasyon öncesine kadar evde yemek pişirmek günlük hayatın bir parçasıydı. Ayrıca evde yemek yemenin alışkanlıklarla da alakası bulunuyor. Yazar, her gün yemek yapılan bir evde büyümenin evde yeme alışkanlığını etkilediğini söylüyor.
Dışarıda yeme alışkanlığı tembellikten, yemek yapmayı bilmemekten veya zaman baskısından kaynaklanıyor olsa da yazar, interneti ve sosyal medyayı yemek pişirme önerileri ve yeni tarifler bulmak için öneriyor. Evde yenen yemeklerin, dışarıda yenen yemeklerden çok daha az kalorili olduğu belirtilirken, yemek yapmak için de egzotik ve pahalı malzemlere ihtiyaç olmadığı ekleniyor.

Ev yemeği daha sağlıklı
Bittman, evde yemek yemenin en önemli faydasının ise sağlık açısından olduğunu söylüyor. ABD Tarım Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre 20 ila 39 yaşları arasındaki kadınların yüzde 13’ü, erkeklerinse yüzde 16’sı neredeyse her gün pizza tüketiyor. ABD’de sıklıkla rastlanan ve düzgün beslenmemekten de kaynaklanan obeziteyi önlemenin en iyi yollarından biri de insanların evde yemek pişirmeleri olarak gösteriliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre ülkede obezite için yıllık harcanan sağlık gideri 150 milyar dolar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise bu rakam dünya geneli için 1 trilyon dolara kadar çıkıyor.

Yazarlar