Gündem Yeni akciğerle ilk nefes sevinci

Yeni akciğerle ilk nefes sevinci

24.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

2 yıldır cihaza bağlı yaşayan, 13 aydır akciğer nakli bekleyen Dilek öğretmen organ bağışıyla ‘nefes’ine kavuştu. Dilek öğretmen, “Nefes alabilmek ne güzelmiş” dedi.

Yeni akciğerle ilk nefes sevinci

ÖZLEM YURTÇU KARABULUT - BURAK KESKİNCİ DHA - Tekirdağ’da yaşayan sınıf öğretmeni Dilek Özlü’ye (37) henüz 12 yaşındayken “bronşektazi” teşhisi konuldu. Özlü, akciğerlerinde meydana gelen hasar sonucu bronşlarının kalıcı olarak genişlemesi nedeniyle hayatı boyunca sağlıklı nefes alamadı. Buna rağmen öğretmen olan Özlü, 2 yıl önce hastalığının yarattığı komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakıma alındı. Ardından oksijen tüpüne bağlı yaşamak zorunda kaldı ve mesleğini de istemeden bıraktı. 13 ay önce de akciğer nakli için organ bekleme listesine alındı. 12 Temmuz’da ise İstanbul’daki bir organ bağışı sayesinde beklediği müjde geldi. İstanbul’da Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi nakil ekibinin 7 saatlik ameliyatıyla yeni akciğerlere kavuşan Dilek öğretmen, ilk nefesini derin bir şekilde içine çekti.

Haberin Devamı

Akciğer nakli kimlere yapılır?

Türkiye Organ Nakli Vakfı’ndan alınan bilgiye göre, akciğer nakli son dönem akciğer hastalıklarında uygulanmaktadır. Bu hastalıklardan en sık karşılaşılan şunlar:

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

İdiopatik Pulmoner Fibrozis (IPF)

Kistik Fibrozis

Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon

Bağ Dokusu Hastalıkları

‘Doğum günü artık 12 Temmuz’

Dilek Özlü’nün ablası Güneş Mengütay kardeşinin 12 Temmuz gecesi yeniden doğduğunu söyleyerek, “Dilek’in doğum günü aslında 31 Ocak ama biz artık 12 Temmuz’da pasta keseceğiz” dedi. Dilek öğretmen de yeni akciğerleriyle nefes alma mutluluğunu şöyle anlattı: “İlk nefes aldığımda, yıllardır hiç nefes alamadığımı anladım. Hayatım boyunca en çok istediğim şey nefes alabilmekti. Bana bu imkanı verenlere teşekkür ederken herkesten organ bağışı konusunda hassas olmalarını rica ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yeterli bağış yok’

Dilek öğretmenin nakil ameliyatını yapan ekipten Dr. Murat Ersin Çardak, “Türkiye’de en büyük sorun yeterince organ bağışı olmaması. Bekleme süreleri yılları bulabiliyor. Hastaları organ beklerken kaybediyoruz. Oysa ABD veya Avrupa’da organ bekleme süreleri 15 gün, 1 hafta” dedi. Öte yandan 12 Temmuz gecesi Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı anda 3 mucize yaşandı. Sadece akciğer nakli ekibi değil, aynı gece kalp nakli ekibi de iki ayrı hastaya kalp nakli gerçekleştirdi. Öte yandan mart ayında İstanbul’da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğeri, iki böbreği ve akciğeri 4 kişiye nakledilmişti.