Ekonomi Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

29.11.2021 - 16:51 | Son Güncellenme:

Otomobil sahibi olmak isteyen ancak nakit akışı sağlamayacak kişiler için bankaların kredi hizmetleri bulunur. Taşıt kredisi sayesinde araç sahibi olmak isteyen kişiler taksitli ödeme avantajına sahip olurlar. Araca ve kişiye uygun kredi ödeme planı yapılır. Faizlerden dolayı kredi çekerken alınan miktardan fazlasını bankalara geri ödemek gerekiyor. Sıfır km veya ikinci el araçlar için alınabilen taşıt kredisinde geri ödeme boyunca araç rehin ediliyor. Taşıt kredisi nedir, nasıl alınır? Taşıt kredisi hesaplama ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Alınır Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır

Sıfır km veya ikinci el araç sahibi olmak isteyen kişiler için bankaların taşıt kredisi hizmeti bulunuyor. Taşıt kredisi kapsamında bankalar çeşitli ödeme planları ile tüketicilerin bütçesini aşmadan araç sahibi olmalarına olanak sağlıyor. 

Haberin Devamı

Taşıt Kredisi Nedir?

Taşıt kredisi araç sahibi olmak isteyen kişiler için bankalar tarafından sağlanan finansal destek ürünüdür. Sıfır km ve ikinci el araçlar tüketicinin bütçesine uygun ve belirli vade ödeme seçeneği ile verilebilir. Kredi ile banka faizleri ilişkilidir. Bu nedenle çekilen miktardan fazlası faizlerden dolayı bankaya geri ödenmektedir. 

Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?

Taşıt kredisi çekmek için bankaların bazı şartları bulunur. Bunlar şu şekildedir;

  • Gelir belgesi
  • En geç iki ay öncesine kadar olmak kaydıyla adınıza düzenlenmiş telefon, elektrik, doğalgaz vb. faturası veya ikametgâh belgesi
  • Sıfır araçlar için proforma fatura
  • İkinci el araçlar için noter tasdikli satış onayı ve araç ruhsatı

Başvurunun ardından bankalar gerekli incelemeleri yapar ve olumlu veya olumsuz dönüş yapar. Bankalar, taşıt kredisi başvurularında; gelir seviyesi, çalışma veya sigortalılık süresi, kredi notu ve mevcut borç durumunu dikkate alarak karar vermektedir.

Haberin Devamı

Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Her bankanın faiz oranı değişiklik gösterir. Taşıt kredisi faiz oranları, Merkez Bankası (MB) kararlarına göre belirlenmektedir. Merkez Bankası kararlarına göre bankalar da kendi faiz oranlarını belirlerler. Bankalar, MB’nın açıkladığı alt ve üst (faiz oranı) sınırlara göre faiz oranlarını belirlerken serbesttirler. Kredi hesaplaması ve aylık ödeme planı bu kriterlere göre yapılır. Örneğin;

100.000 TL ve 48 ay vade ve faiz oranı yüzde 1,53 için kredi hesaplaması yapılırsa aylık taksit 3.152,35 TL, toplam geri ödeme 151.837,80 TL olur.

150.000 TL ve 36 ay vade ve faiz oranı yüzde 1,53 için kredi hesaplaması yapılırsa aylık taksit 5.731,05 TL, toplam geri ödeme 207.105,30 TL olur.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Nasıl Öğrenilir?

Yukarıdaki kredi hesaplama oranları ve faizi örnek olarak verilmiştir. Her bankanın kredi faizi farklıdır. Kredi faiz oranları Merkez Bankasının alt ve üst faiz oranı sınırlarına göre belirlenir. Bankalar bu oranlar doğrulusunda faiz oranlarını belirleyebilir. Güncel faiz oranları hakkında bankaların resmi web sitelerinden, mobil uygulamalarından ve çağrı merkezlerinden bilgi alınabilir.

Bunların dışında çoğu özel ve kamu bankasının kendilerine ait kredi hesaplama sayfaları bulunur. Bu hizmet sayesinde tüketiciler kredi miktarı ve vade bilgilerini girerek kredi hesaplama işlemlerini kolayca yapabilirler.