Gündem Yerli ilaç atağı

Yerli ilaç atağı

28.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üsküdar Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan ve ekibi, başta SMA olmak üzere birçok nadir hastalık için yerli ilaç için kolları sıvadı.

Yerli ilaç atağı

Taştan ve ekibi, SMA hastalığında genetik tedavilere yoğunlaşırken aynı anda üç farklı genetik hastalık için de araştırmalarını sürdürüyor. Hedef ise yerli ilaç.  Taştan, “Avrupa ve ABD’de onay almış olan ilaçların benzerlerini belki de yaklaşımlarına benzer olan tedavilerini Türkiye’de yerli olarak üretebilmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İlk hedef SMA

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Taştan, şunları söyledi:

“SMA hastaları için yurt dışında ilaç var ama 2-3 milyon dolar. Paranın yüzde 90’ı aradaki şirket ya da hastanelerin aldığı pay. Geriye kalan 150-200 bin dolar maliyet. Ekibimle  SMA hastalığında genetik tedavileri konu aldık. FDA, 2025 yılına kadar 25’e yakın genetik tedavi ilacının onay alıp satışa çıkacağını öngörüyor. Nadir Hastalıklar Genetik Tedavi Araştırma Enstitüsü kurulması için İstanbul Kalkınma Ajansı’na bir proje yazıyoruz. Bu desteği alıp merkezi kurabilirsek hem uzmanlar yetiştirebileceğiz hem de kliniğe girecek kalitede ürünler üretebileceğiz.”