Gündem Yerliyi almıyor yabancıyı çarpıyor

Yerliyi almıyor yabancıyı çarpıyor

30.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yerli ve yabancı rolünde iki müşteri olarak, İstanbul’un turistik yerlerinde taksiyle yolculuk etmeye çalıştık. Bu sosyal deneyimizde yerlilerin taksilere alınmadığına, yabancılardan ise kat kat fazla ücret alındığına tanık olduk!

Yerliyi almıyor yabancıyı çarpıyor

İstanbul’da turistlerin taksicilerle ilgili şikayetleri son dönemde arttı. Turistik yerlerde çalışan taksiciler, müşteriler arasında ayrım yapıyor. Türk müşterileri kabul etmeyen taksiciler, yabancı turistlerden ise fazla ücret istiyor. Taksilerine binen yabancı turistleri dolandırdığı öne sürülen çete üyesi taksicilere yönelik önceki gün operasyon yapıldı. Biz de taksicilerin müşterilere nasıl davrandığını gömek için turistlerin yoğun olduğu Eminönü’ne gittik.

Haberin Devamı

Stajyer muhabirimiz yabancı turist, diğer muhabirimiz de Türk vatandaşı gibi hareket etti.

‘Değişim’ bahane!

İki muhabirimiz de 1.5 saatte Eminönü’nden Taksim’e gitmek için 19 taksi çevirdi. Kendini turist gibi tanıtan stajyer muhabirimizin çevirdiği 19 taksiciden 3’ü ‘Değişim saati’ geldiğini söylerken, diğer 16 taksici ise pazarlık yaptı. Aynı taksicileri Türk vatandaşı gibi hareket eden muhabirimiz çevirmeye çalıştığında, taksicilerin çoğu nereye gideceğini sordu. Taksim’e gitmek istediğini belirten muhabirimiz ‘Değişim saati’ bahanesiyle taksiye alınmadı ve çevirdiği 19 taksiciden sadece 4’ü Taksim’e götürebileceğini söyledi.

20 yerine 100 TL!

Muhabirlerimiz taksicilerin taksimetreyi açmadığına da şahitlik etti. Türk vatandaşı olarak hareket eden muhabirimiz çevirdiği taksicilerden birine, “Taksim’e kaç dakikada ve kaç paraya götürürsünüz?” diye sordu. 15 dakika içinde Taksim’de olabileceği ve 20 TL’ye götürebileceği cevabını aldı. Aynı taksiciye bu kez de, yabancı turist gibi hareket eden stajyer muhabirimiz Taksim’e gitmek istediğini söyledi. Taksicinin cevabı ise bu kez 100 TL oldu.

Haberin Devamı

Stajyer muhabirimiz pazarlık yaparak fiyatı 80 TL’ye kadar indirdi. Bir vatandaş da trafik polislerine taksiye alınmadığımızı söyledi. Muhabirlerimizin yanına gelen polisler, ilk gelen taksiyi durdurarak binmeleri için yardımcı oldu.

Yerliyi almıyor yabancıyı çarpıyor

‘Mesleğimizi lekeliyorlar’

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Hangi saatte olursa olsun hiçbir taksici, müşteriyi almama hakkına sahip değil. Taksiciler ‘Nereye gidiyorsun? Kimsin?’ diye de soramaz. Size bugün bunu Eminönü’nde yapan taksicileri Bakırköy’de göremezsiniz. Turist sirkülasyonunun çok olduğu yerlerde mesleğimize leke süren insanlar bunlar” dedi.

Turistten bin lira isteyen var

Beşiktaşlı futbolcu Enzo Roco’nun da dolandırıcı taksici çetesinin hedefi olduğu, Beşiktaş’tan bindiği taksiden Sultanahmet’te inen futbolcudan 1000 TL ücret talep edildiği açıklandı. Dolandırıcıların uyguladığı yöntemlerden birinde ise beraber hareket eden iki taksiciden birinin, yabancı turistlerden 1000 TL ücret talep ettiği, ücreti reddeden turistlerin hemen arkada bulunan diğer şebeke üyesi taksici tarafından 700-800 TL gibi bir ücrete ikna edildiği tespit edildi. İstanbul polisi önceki gün turistleri dolandırmakla suçlanan 25 taksiciyi gözaltına almıştı.