Gündem Yeşilay’a alternatif ‘Maviay’ derneği

Yeşilay’a alternatif ‘Maviay’ derneği

05.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uyuşturucu, sigara, alkol, kumar hatta internet gibi bağımlılıklarla mücadele etmek için dernek kuran Hasan Bayraktar, kendi imkânlarıyla halka ulaşmak için çaba sarf ediyor

Yeşilay’a alternatif ‘Maviay’ derneği

Hasan Bayraktar, mahalle kültürünün son kalelerinden Balat’ta gençleri zehir tacirlerinden korumak için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Öyle ki, cebindeki son kuruşu bile çocukların uyuşturucu tuzağına düşmemesi için harcıyor. Gönüllüsü olduğu Yeşilay’dan yeterli desteği göremeyince ‘küsüp’, Maviay Derneği’ni kuran Bayraktar, “uyuşturucuyla mücadele aracı” adını verdiği kendisine ait ATV ile okul, cami ve park önlerine giderek gençleri bilinçlendiriyor.

Sokak sokak geziyor
Balatlılar’ın “Hasan ağabeyi” sokak sokak gezerek, bir yandan uyuşturucu illetine karşı uyarı anonsları yapıyor, bir yandan da hazırladığı broşürleri dağıtıp, her köşe başına tehlikeye dikkat çeken afişler asıyor. Gençlere uyuşturucu, sigara ve alkolün zararlarını anlatmaya çalışan Bayraktar, mücadelesini kendi imkanlarıyla evinin alt katına kurduğu Maviay Sigara Kumar Alkol Uyuşturucu Mücadele Derneği’nde sürdürüyor. Derme, çatma dernek dairesinde afişler, broşürler hazırlayan ‘Balatlı Hasan Ağabey’ şimdiye kadar 7 kişinin derneğine üye olduğunu söylüyor. ATV aracına yerleştirdiği ses sistemi ve elinde mikrofonla sokakları arşınlayan Bayraktar, anonsla aileleri; “Çocuklarınızın yanında içki, sigara içmeyin. At yarışı ve loto kuponlarını çocuklarınızın eline verip bayilere yollamayın...” diye uyarıyor.

Kredi çekmiş
Doğma büyüme Balatlı olan 56 yaşındaki Bayraktar, dernek çalışmaları, afiş, broşür ve anons cihazının masrafları için bugüne kadar 25 bin lira kredi çektiğini, 1050 liralık emekli maaşından her ay 700 liranın kesildiğini belirtiyor:
“Elime kalan 350 lira da elektrik, su, internet masraflarına gidiyor. Yeme-içme ihtiyaçlarımı mahalleliden borç alarak gideriyorum. Kaymakam, ve milletvekilleri Metin Külünk ile Ali Torlak çalışmalardan dolayı beni tebrik ettiler ama herhangi bir yardım almış değilim. Ben sadece Maviay’a sahip çıkılsın istiyorum. Maviay, benim çocuğum gibi. Birileri bayrağı devralsın, ben de evlenip yuvamı bileyim. Emekli olduktan sonra kahvehaneye tıkılıp günlerimi öldürmek istemedim. Bu hayatta kimsem yok. Tek isteğim çocuklarımızın uyuşturucu, sigara, alkol batağından uzak durmalarını sağlamak. Torbacıların yanına giderek, uyarmaya, mahalleden uzaklaştırmaya çalışıyorum. Duyarlı insanlardan dernek için destek bekliyorum. En azından broşür, afiş bastırıp bana versinler.”

“Bonzai yaygınlaştı”
AMATEM’le temasa geçerek, insanları yönlendirmeye çalıştığını kaydeden Bayraktar, “Birkaç madde bağımlısı için aracı oldum ve tedavilerine başlandı. Eskiden esrarkeş dediğimiz bağımlılar vardı. Artık bonzai denen zehir yaygınlaştı. Alçaklar! 3-5 lira için çocuklarımızı zehirlemek istiyorlar” dedi.