Gündem Yeşille mavinin arasında Karadeniz

Yeşille mavinin arasında Karadeniz

02.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz çarpışmasının yaşandığı Kuvayi Milliye şehri Ereğli’de birçok etkinlik yapılabilir. Batı Karadeniz’in çok bilinmeyen koyu Gideros, Cenevizlilerin Kytoros tanımıyla günümüze ulaşmış bir turizm cenneti. Yöresel kültür zenginliğinin yanı sıra halkı misafirperver Sinop’ta denize girilebilir.

Yeşille mavinin arasında Karadeniz

Gökhan Karakaş -  Büyükşehirden Yeşilırmak Deltası’na 

Haberin Devamı

İstanbul-Kandıra (Kefken) - Sakarya (Karasu) - Düzce (Akçakoca) - Karadeniz Ereğli (Alemdar Anıtı) - Zonguldak (Filyos) - Bartın-Karabük (Safranbolu) - Kastamonu (Küre Dağları-Gideros Koyu) - İnebolu(İstiklal Yolu) - Sinop (Baba Burnu- Erfelek Şelalesi) - Samsun (Yeşilırmak Deltası- Çarşamba Ovası)-(900 KM) 

İstanbul’dan yola çıkıp arkanızda Ağva ve Şile’yi bırakırsanız yol sizi Kandıra üzerinden Kefken’e sürükler. Sahilde Pembe Kayalar etrafında kamp yapmak mümkün. Karasu ise uzun kumsalı kadar Acarlar Longoz Ormanı ile ünlü. Acarlar Longozu doğa harikası ve 7,5 km uzunluğunda. Bitki türlerinin ortama verdiği serinliği hissederken Karadeniz köylerine giriş yaptığınızı hissettirecek insan motifleriyle karşılaşacaksınız.

Haberin Devamı

Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz çarpışmasının yaşandığı Kuvayi Milliye şehri Ereğli’de pek çok etkinlik yapılabilir. İnsanlığı tarih öncesi dönemlere götüren Cehennem Ağzı Mağaraları serin esintisiyle gerçek zaman tüneli. Rota üzerindeki Zonguldak, Filyos Çayı Karadeniz’e dökülen bir akarsu. Romalıların denize hâkim yaptığı Filyos Kalesi, Billaos Antik Kenti ve Çaycuma’daki Çayır Köyü Su Mağarası gezilecek güzellikte. Bartın İnkumu, hırçın Karadeniz’de denize girmek için çok uygun. Yol üzerinde mavi kasabalardan biri Amasra. Antik döneme uzanan tarih dokusunun yanında balıkçılık, yöresel lezzetler ve misafirperver halkıyla doğaseverleri memnun edecektir Amasra. Biraz güneye dönülürse Safranbolu tarihsel güzelliğiyle bekliyor. Çakraz ise Karadeniz’in kuzeyin en ünlü plajını ve altın renkli kumsalını barındırıyor.

Bartın-İnebolu arasında Küre Dağları’nın eşsiz yeşil örtüsü Gideros Koyu’nu çıkaracak karşınıza. Batı Karadeniz’in çok bilinmeyen koyu Gideros, Cenevizlilerin Kytoros tanımıyla günümüze ulaşmış bir turizm cenneti. Eski çağlarda korsanların gizlendiği doğal yapısını koruyan koydaki molanın ardından varılacak İnebolu da Kurtuluş Savaşımızın izlerini taşıyor. Rotadaki başka bir Kuvayi Milliye şehri olan İnebolu merkezinden başlayan İstiklal Yolu, Kurtuluş Savaşı’nda Sovyet Rusya’dan gemilerle gelen cephanenin Anadolu’daki cephelere taşındığı gerçek kahramanlık hikâyeleriyle dolu. Coğrafya tutkunları için Türkiye’nin en kuzey ucu İnce Burun, Sinop’a girişte ilk durak olabilir. Yöresel kültür zenginliğinin yanında misafirperver Sinop’ta denize girilebilir ama sürprizler için yeşil bitki örtüsündeki serin sular için Erfelek Şelalesi yapılacak mesafeye değecektir. Bafra’dan devamla Samsun üzerinden ulaşılan Yeşilırmak Deltası doğayla iç içe olmayı sağlayacak. Özel koruma alanı Çarşamba Ovası doğal güzelliklerini yakınındaki şehir ile gezginlere sunuyor.

Haberin Devamı

Kamp alanları

Kefken Doğa kamp:

0537 247 74 30

Kandıra Becerikli Kamp:

0 554 726 83 06

Karasu Poyrazlar Karavan Kamp: 0532 455 80 67

Ereğli Taş Gölü Kamp:

0 537 435 07 52

Ereğli Köseağzı Kamp:

0 372 327 16 27

İnebolu İskele Burnu Kamp: +90 (366) 811 45 00

Sinop Martı Karavan-Kamp: 0850 304 7757

Samsun Karavan Kamp:

0530 232 29 49

Yeşille mavinin arasında Karadeniz

Rotasız Kaptan’dan tavsiye Huser Yaylası

Karavanıyla plansız seyahatler yaparak keşiflere imza atan Gökhan Öksüz, bulutların üzerinde salıncağa binmek isteyenlere Rize’nin Huser Yaylası’nı öneriyor. “Denizden uzak ama bir o kadar gökyüzüne yakın olmak istiyorsanız 2 bin 400 metre yüksekliğindeki Huser’e gidin. Belki bulutların üzerinde bir salıncakta sallanmak istersiniz. Ardeşen sapağından içeri girdiğinizde sırt çantanızla yürüyerek ulaşabilirsiniz. Güneş battıktan sonra havanın çok çabuk değiştiğini unutmayın. Bulut denizinde sisler bulvarında hissedecek ve bindiğiniz salıncak size özgürlük duygusunu yaşatacak. Tamamen yaban hayatla baş başa kalacağınız kamp kendinize vakit ayırmanız için büyük fırsat.”

Haberin Devamı

https://www.instagram.com/rotasiz_._kaptan/?utm_medium=copy_link

Yeşille mavinin arasında Karadeniz

Solunda Karadeniz, düz gidersen Doğu Karadeniz

Samsun - Ordu (Perşembe)- Yason Burnu - Giresun (Kümbet Yaylası) - Trabzon (Maçka-Sürmene) - Rize (Kaçkar Yaylaları), Artvin (Hopa)-
(700 km) 

Doğu Karadeniz’e giriş kapısı Ordu’nun ilk ilçesi Perşembe, kadın balıkçılarından tepelerindeki yaylalarına kadar zenginlikler sunuyor. Ordu’nun Çambaşı yaylası yayla kültürünü yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan. Mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyılar bitki örtüsüyle devam ederken karşınıza çıkan Yason Burnu, tarihteki Arganot Efsanesi’nin geçtiği yer. Yason Burnu’ndan Yunan mitolojisinde Altın Post’u arayan İason’un gittiği rota karadan takip edildiğinde dünyanın en güzel fındık bahçeleri uzanıyor.

Haberin Devamı

Aromatik kokular

Doğal çotanaklar içindeki fındıkların yaydığı aromatik kokular, Giresun’un Pirariz ve Bulancak ilçelerinden sonra güneye yönelerek ulaşılacak Kümbet Yaylası’na çıkartacak. ‘Yeşili, doğayı ve çam kokusunu severim’ diyenlerin konaklaması gereken Kümbet Yaylası, 1640 metre yüksekliğinde ve Dereli ilçesinde. Doğu Karadeniz’in en ünlü yaylalarından Kümbet yazın şenlikleriyle başka bir atmosfer sunuyor. Akçaabat üzerinden girilen Trabzon’da görülmesi gereken yer Maçka’daki Sümele Manastırı. Tarihi 4’üncü yüzyıla kadar inen ve mağara yapıları genişletilerek Meryem Ana’ya ithaf edilen manastır, kaya mimarisi, su kemerleri, kilisesi, kütüphanesi ve mahzenleriyle Türkiye’nin en ünlü kahverengi tabelalarından biri. Trabzon’a 47 km mesafedeki Sümela’dan rotaya devam edildiğinde 3 bin yıl önce Milet kolonicilerince kurulan Sürmene üzerinden Rize karşınıza çıkacak.

Anadolu’nun yaban hayatının laboratuvarı Rize’yi konuşurken yaylalardan bahsetmek gerekir. En yüksek tepesi 4 bin metreyi bulan Kaçkar sıradağlarının eteklerindeki yaylalar Heidi çizgi filminin, Küçük Ev dizisinin setine götürecek ziyaretçileri. Sempatik köy evleriyle doğa turizminin gerçek temsilcisi İkizdere’de Anzer, Çağrankaya, Ovit, Varda, Gölyayla, Cimil; Çayeli’nde Hazende; Hemşin’de Ambarlı; Çamlıhemşin’de Ayder, Aşağı ve Yukarı Kavron, Elevit, Tirevit, Kale, Baş Yayla, Hacivarak, Palovit, Çaymakçur, Amlakit ve Samislat yaylaları sıralanıyor. Ayder, Anzer ve Kavron yaylaları ulaşım imkanının çokluğu, yıl boyu cazibesini koruyan güzellikleri, konaklama imkanlarının yanında zengin yaban hayatıyla sürprizlere açık. Ayıların yanında kurt, yaban keçisi, vaşak gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı yaylalar ziyaret edildiğinde ayak izi dışında hiçbir iz bırakmamak doğaya saygının gereği. Serinlemek için soğuk su arayanlar Rize yaylalarında rafting yapabilir. Şifa kaynağı kaplıcalarıyla sağlık turizmini sürdüren Rize yaylalarından Artvin’e doğru gidilmesi gerekiyor.

Doğa zengini Artvin

Artvin coğrafyasında “Lütfen çayımızı için” ya da “Hava karardı burada kalın” samimi davetleriyle sıklıkla karşılaşacaksınız. Anadolu biyolojik zenginliğinin başka bir merkezi Artvin’de; arı ve ayıların yaşadığını sürekli hissederek gezdiğiniz Karagöl, Arsiyan Göller Bölgesi, Kafkasör Yaylası, Cehennem Kanyonu, Macahel, Maral Şelalesi, Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Mençuna Şelalesi, Sırt Yayla, Atatepe, Cam Teras, Delikkaya ve Dört Kilise Manastırı doğa sevginizi zirveye ulaştıracak. Ulaşılması zor olduğu için el değmeyen güzellikler, Türkiye’nin en güzel kamp rotalarını ve yürüyüş parkurlarını barındırıyor.

Kamp ve park alanları

Ordu Gölge Kamp:
0533 025 78 78

Ordu İkizler Kamp:
0536 674 55 94

Aybastı Belediye Karavan Kamp: (0452) 714 11 75

Giresun Kümbet Yaylası Doğal Kamp

Trabzon Sümelas Kamping: 0538 610 38 45

Ayder Kamp: 0507 954 30 53

Derebeyi Rafting-Kamp: 0538 736 99 41

Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Mençuna Şelalesi
Kamp Alanı

Yeşille mavinin arasında Karadeniz

YARIN: Macera dolu Anadolu

 

 

Yazarlar