Gündem Yıldıran’ın ismi anıttan gitti

Yıldıran’ın ismi anıttan gitti

01.10.2010 - 00:36 | Son Güncellenme:

12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde işkence sonucu 60 kişinin ölmesinden sorumlu olduğu ileri sürülen Binbaşı Yıldıran’ın adının yer aldığı mermer parça Fatih’teki anıttan söküldü

Yıldıran’ın ismi anıttan gitti

Fatih’de Şehitler Parkı’ndaki anıtta yer alan Binbaşı Esat Oktay Yıldıran’ın ismi, çevredeki esnafın tepkileri üzerine Fatih Belediyesi tarafından kaldırıldı. 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde işkence sonucu 60 kişinin ölümüne sebep olduğu iddia edilen Binbaşı Yıldıran’ın adının yer aldığı mermer parça, önceki gün belediye ekipleri tarafından söküldü.
Aksaray’da 1996’da yapılan Şehitler Parkı’na, Fatih ilçesinde ikamet eden şehitlerin isimlerinin bulunduğu bir anıt yapılmıştı. Anıtta Binbaşı Yıldıran’ın isminin bulunması esnafı rahatsız ederken, Milliyet 7 Eylül 2010’da konuyu gündeme getirmişti. Haberimizden 21 gün sonra Fatih Belediyesi, Yıldıran’ın ismini kaldırmak için çalışmalara başladı. Belediye ekipleri vinçle mermer anıtın en üstündeki parçayı söktü. Yıldıran’ın ismi çıkarıldıktan sonra parçanın tekrar yerine takılacağı belirtildi.

‘Hak yerini buldu’
Yıldıran’ın isminin anıttan silinmesine en çok sevinen kişi ise Diyarbakır 5 No.’lu cezaevinde işkence gördüğünü öne süren berber dükkanı sahibi Halit Kurtay oldu. Milliyet’in gündeme getirdiği olayla ilgili açıklamalarda bulunan Kurtay, “Bu kişi inanılmaz işkenceler yaptı. İsmin silinmesini istiyorum” demişti. Belediye ekiplerinin ismin silinmesi için önceki gün parka geldiğini görünce çok sevindiğini belirten Kurtay, şunları söyledi:
“Türkiye’nin demokratik, çağdaş bir devlet olması yolunda çok önemli bir adım atıldı. Bu kişi ülke için sadece işkence yapmıştır. Başka hiçbir yararı olmamıştır. Hak yerini buldu. Vicdanım rahatladı.