Gündem Yolun açık olsun: Astro Türk

Yolun açık olsun: Astro Türk

17.01.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna başlamasına saatler kaldı. Bu gece Türkiye saati ile 01.11’de yapılacak fırlatma töreni, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan da izlenebilecek.

Yolun açık olsun: Astro Türk

ANKARA Milliyet - Nefesler tutuldu... Türkiye ilk insanlı uzay yolculuğunun heyecanını yaşıyor. Ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bu gece Türkiye saatiyle 01.11’de ABD’de yapılacak fırlatma töreniyle başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi için Florida’da gerçekleştirilecek fırlatma törenine katılmak üzere ABD’ye gitti.

Haberin Devamı

Fırlatma törenini izlemek için İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı kentlerde hazırlıklara başlandı. Taksim ve Kızılay gibi meydanlara planetaryumlar kuruldu. Türkiye’de nefeslerin tutulacağı o anların izleneceği diğer adresler ise bilim merkezleri olacak.

FLORİDA’DAN UZAYA

Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi. ABD, Florida’daki fırlatma işlemi 18 Ocak 2024 Perşembe gününün ilk saatlerinde TSİ 01.11’de yapılacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlenme ise 19 Ocak saat 13.15’te gerçekleşecek. Bu adımla, Türkiye’nin 2021’de ilan ettiği Milli Uzay Programı’nın “ilk insanlı uzay misyonu” hedefine ulaşılacak. Gezeravcı’nın ISS’de 14 gün kalıp, 13 kritik deney yapacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Yolun açık olsun: Astro Türk

Yolun açık olsun: Astro Türk

Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei, Marcus Wandt, Alper Gezeravcı.

MEYDANLARA DEV ÇADIRLAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlara, “dome çadır” adı verilen dev kubbeli planetaryumlar kuruldu.

Ankara ODTÜ Yerleşkesi’nde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu an be an takip edilecek.

Türkiye’de nefeslerin tutulacağı tarihi anlar; Konya Bilim Merkezi, Bursa GUHEM, Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi’den de izlenebilecek.

ERDOĞAN, GEZERAVCI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astronot Alper Gezeravcı ile video konferans aracılığıyla görüştü. Erdoğan, “Uzay görevi icra eden ilk vatandaşımız sen olacaksın. Milletimize gerçekten büyük bir gurur yaşatacaksın. Hazır mısın?” sorusuna Gezeravcı, “Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Alnımızın akıyla görevi icra edecek şekilde göreve hazırız Sayın Cumhurbaşkanım” yanıtını verdi.  Erdoğan, Gezeravcı ve ekip arkadaşlarına başarılar diledi.