Gündem Yonca Evcimik'in Hande Yener'e açtığı çalıntı şarkı davası sonuçlandı

Yonca Evcimik'in Hande Yener'e açtığı çalıntı şarkı davası sonuçlandı

04.04.2016 - 10:42 | Son Güncellenme:

Yonca Evcimik'in Haberi Var Mı adlı şarkı için Hande Yener'e açtığı dava sonuçlandı. Yonca Evcimik kendinin olduğunu iddia ettiği Haberi Var Mı adılı şarkıyı, Yallah Sevgili şarkısından esinlendiğini ve bu nedenle Hande Yener'e dava açmıştı.1 Nisan tarihinde görülen davada, mahkeme Yonca Evcimiki'i haksız buldu. Hande Yener tüm iddialardan beraat etti.

Yonca Evcimikin Hande Yenere açtığı çalıntı şarkı davası sonuçlandı

Yonca Evcimik ile Hande Yener arasındaki çalıntı şarkı davası sonuçlandı. Yonca Evcimik'in kendisinin olduğunu iddia ettiği Haberi Var mı adlı şarkı için Hande Yener'e açtığı dava hüsranla sonuçlandı. Yonca Evcimik, Haberin Var mı adılı şarkıyı, Yallah Sevgili şarkısından esinlendiğini ve bu nedenle Hande Yener'e dava açmıştı. 1 Nisan tarihinde görülen davada, mahkeme Yonca Evcimiki'i haksız buldu. Hande Yener tüm iddalardan beraat etti.

Haberin Devamı

Hande Yener’in “Haberi Var Mı?” isimli parçasının kendisine ait olduğunu ve ünlü şarkıcının kendisine hakaret ettiğini iddia eden Yonca Evcimik haksız bulundu. 01.04.2016 tarihinde 81. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar tarafların avukatlarına tebliğ edildi ve Hande Yener tüm iddialardan beraat etti. Dava süresi boyunca konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınan Hande Yener, dava sonucunu “Adalet tecelli etti” şeklinde yorumladı. Hande Yener ayrıca sosyal medya hesabından da dava sonucuyla ilgili şu paylaşımda bulundu:

Hande Yener’in “Haberi var mı?” isimli şarkısının kendisine ait “Yallah Sevgili” şarkısından çalıntı olduğunu öne süren ve Hande Yener’in kendisine sosyal medya hesaplarından hakaret ettiğini iddia eden Yonca Evcimik’se, mahkemenin; “iddia edilen suçun unsurlarının oluşmaması” sebebiyle verilen beraat kararından sonra derin bir sessizliğe büründü.

Haberin Devamı

Yonca Evcimik, Hande Yener ile Berksan'ın düet yaptığı "Haberi Var mı?" şarkısının kendi şarkısı "Yallah Sevgilim"in kopyası olduğunu iddia etmişti. Hande Yener'in Harbiye Açıkhava konserinde söylediği şarkıyı dinleyen Yonca Evcimik, sosyal medya hesabından "Yallah Sevgilim" adlı şarkının linkini verip "Haberi Var mı?'nın orijinalini dinleyin arkadaşlar" şeklinde yorum yapmıştı. Bunun üzerine Hande Yener ise Evcimik'e ait "Yonca Evcimik 15" adlı albümün "Burası İstanbul" şarkısının çalıntı olduğunu öne sürerek "Full albüm arak" ifadelerini kullanmıştı.

İki ünlü popçunun Twitter kavgası yargıya taşınmış, Hande Yener hakkında hakaret suçundan Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Yonca Evcimik ve Hande Yener iki gün arayla celse arası ifade verdi. Geçtiğimiz Salı günü avukatı Ayşegül Mermer ile birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen şikayetçi Yonca Evcimik, Hande Yener’in cezalandırılmasını istedi.

“HIRSIZLIK YAPTIĞIMI İDDİA ETTİ”


Evcimik, “Hande Yener, o tarihte çıkarmış olduğum müzik albümündeki 3-4 parçanın bestecisi olan Okay Barış’ın ismini yazarak ‘Full albüm arak’ şeklinde tweet atmak suretiyle benim albümümdeki parçaları izinsiz olarak kullandığımı dolayısıyla hırsızlık yaptığımı iddia etmişti. Beni kamuoyu önünde küçük düşürmüş kişilik haklarımı zedelemiştir. Kendisi bu kadarla da kalmayıp ayrıca basında yer alacak şekilde ‘Lost star(kayıp yıldız)’ şeklinde ve o dönemde yeni yaşımı kutladığım için ‘500’üncü yaşını kutluyor’ şeklinde basın yayın yoluyla hakaret içerikli sözler söyleyerek beni küçük düşürmüştür. Kendisinden şikayetçiyim” dedi.

Haberin Devamı


“ALBÜMÜN ÇALINTI OLDUĞUNU İDDİA ETTİ”


Yener’in avukatı Ayşegül Mermer , Hande Yener’in 5 Eylül 2014 tarihinde Twitter'da müvekkiline hakaret ettiğini söyledi. Avukat Mermer, “Hande Yener, müvekkilim Yonca Evcimik’e sosyal paylaşım sitesi olan Twitter’ da müvekkilimin çıkartmış olduğu albüm ve albümde seslendirdiği “Burası İstanbul” şarkısı ile alakalı olarak ‘ Tüm albüm arak sanırım’ demek suretiyle albümün telif haklarına aykırı olarak çalıntı bir albüm olduğunu iddia etmiş ve müvekkilimi haksız bir şekilde itham altında bırakarak hakaret etmiştir. Hande Yener‘ in bu söz ve davranışları müvekkilimin kişilik haklarına haksız bir saldırı ve hakarettir. Bu sebeple huzurdaki dava açılmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


YENER: “İSİM BELİRTMEDEN YORUM YAPTIM”


Sanık Hande Yener ise dün öğle saatlerinde ifade vermek üzere adliyedeydi. Avukatıyla birlikte savunma yapan Yener, Yonca Evcimik’i mesleki olarak tanıdığını ancak bir ahbaplığı olmadığını söyledi. Yener savunmasında, “Olay tarihinde ben Twitter üzerinden bir şarkı linki paylaştım. Şarkıyı Okay Barış söylüyordu. ‘Burası İstanbul(ne isem o)’ albümünün bir parçasıydı. Ben bu parçayı paylaştım. Bu şarkı üzerinden şikayetçinin ismini belirtmeden ve onu kast etmeden sadece yorum yaptım, amacım hakaret etmek değildi. İddianamede belirtilen ‘Full albüm arak’ sözünü başka şarkılara benzemesi dolayısıyla yorum olarak yazmıştım” şeklinde konuştu.

“EVCİMİK’İN NEDEN RAHATSIZ OLDUĞUNU ANLAMADIM”


Hakaret etmediğini savunan Yener, “Benzer şekilde bir şarkı daha vardı ve şarkıyı Cem Özkan ve Ramiz diye ikili okuyordu. Benim attığım bu mesajdan onlar alınmamışlar ve şikayetçi olmamışlardır. Ben Yonca Evcimik’in neden rahatsız olduğunu anlamadım. Yorumlarımda kendisine hakaret etmek istemedim. Zaten sadece şarkı ile ilgili yorum yaptım ve şikayetçiyle uzlaşmak istedim ancak kendisi uzlaşmaya yanaşmadı. Suçsuzum beraatimi istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme, iki tarafın ifadesini de ara celsede aldığı için bir dahaki duruşma mahkemenin önceden belirlediği günde yapılacak.

İDDİANAMEDEN


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yonca Evcimik’in şikayetiyle Hande Yener hakkında soruşturma başlatmıştı. Savcılık, iddianame hazırlayarak Hande Yener’in "full albüm arak" ifadesinin hakaret niteliği taşıdığını belirtmişti. Yener hakkında “hakaret” suçundan 2 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

HANDE YENER KİMDİR?

Makbule Hande Özyener (d. 12 Ocak 1973), bilinen sahne adıyla Hande Yener, Türk şarkıcı ve söz yazarı. Ses getiren bir çıkış yaptığı yıllardan itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk pop müziğinde kendine yer edindi. Müziğinin yanı sıra kıyafetleri ve sık değiştirdiği saç rengiyle adından bahsettirdi. Zaman zaman müzikal tarzında da değişiklikler yaptı, pop müzikten elektronik müziğe geçtiği dönemde yaptığı "bakkal müziği" tanımlaması yüzünden çeşitli tartışmaların içinde yer aldı. Kariyerindeki adımları ve kişiliği birçok kez incelenerek yorumlandı, bazen "Türk Pop Müziğinin Kraliçesi" şeklinde anıldı. Bunun bir sonucu olarak onuncu stüdyo albümüne Kraliçe (2012) adını verdi.Kadıköy, İstanbul’da doğan Hande Yener, ortaokul eğitimi sonrasında ailesi konservatuvara gitmesine izin vermeyince Erenköy Kız Lisesi’ne başladı ancak bu okulu ikinci sınıfta terk ederek evlendi. Küçük yaşlarından beri hayalini kurduğu şarkıcılığı yapmak için Sezen Aksu’ya ulaşmaya çalıştı ve tezgâhtarlık yaptığı mağazaya gelen Hülya Avşar aracılığıyla Aksu’yla tanıştı. Aksu’nun yanında bir dönem geri vokallik yaptıktan sonra Altan Çetin ile çalışarak hazırladığı ilk stüdyo albümü Senden İbaret’i 2000 yılında yayımladı

Bu albümün ardından MÜ-YAP sertifikalı Sen Yoluna... Ben Yoluma... (2002), Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor (2004) ve Apayrı (2006) dahil olmak üzere çeşitli başarılar yakalayarak 2000’lerin en iyileri arasında gösterilen albümler hazırlayıp satışa sundu. "Yalanın Batsın", "Sen Yoluna... Ben Yoluma...", "Acele Etme", "Kırmızı", "Kelepçe", "Aşkın Ateşi", "Kim Bilebilir Aşkı", "Romeo", "Sopa", "Bodrum", "Ya Ya Ya Ya", "Naber" ve "Sebastian" gibi birçok şarkısı hit oldu.Yener, hayranı olduğu ve birçok yerde övgüyle bahsettiği Madonna başta olmak üzere birçok isimden etkilendi. İmajı, klipleri ve performansları Madonna’nın da aralarında bulunduğu çeşitli kişilerle benzer bulunarak sıkça karşılaştırıldı. Uzun yıllar dinlenebilecek albümler yapmayı istediğini ve müziğini güncel tutma çabası içinde olduğunu ifade etti. Türkiye’de 2000’li yıllarda tek bir albümü bir milyondan fazla satan az sayıdaki şarkıcıdan biri olarak kayıtlara geçti. 2013’te YouTube’da en çok izlenen Türk şarkıcı oldu. Aynı yıl kısa bir dönem ses yarışması Veliaht’ın jüri koltuğunda oturdu. LGBT topluluğu tarafından bir gey ikonu olarak görülen Yener, 2008’de Kraliçe Fabrika’da filmine gey ikonu olarak konuk oldu. 2015’te iş hayatına atılarak Muğla’da Sebastian Beach Club adlı gece kulübü ve plajı işletmeye başladı. Bugüne kadar dört Altın Kelebek Ödülü ve dört Kral Türkiye Müzik Ödülü dahil olmak üzere onlarca ödül kazandı.

YONCA EVCİMİK KİMDİR?

Türk pop müzik sanatçısı, dansçı, oyuncu, yapımcı, sunucu.
Yonca Evcimik, 16 Eylül 1963 tarihinde İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yüksek Bale Bölümü’nden mezun oldu. 1978-1990 yılları arasında müzikallerde profesyonel dansçı ve şarkıcı olarak çalıştı. Aynı tarihlerde birçok tiyatroda oyunculuk yaptı. Tiyatro ve müzik kariyerine başlamadan önce bir hayat sigorta şirketi için bir satış temsilcisi olarak çalıştı.

1979’da Şan Tiyatrosu’na girdi. 1984’e kadar burada birçok oyun ve müzikallerde yer aldı. Yedi Kocalı Hürmüz, Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri, Nükhet Duru ve On Yıl Geçti, Ajda Pekkan Süperstar, Hababam Sınıfı ve Carmen rol aldığı çalışmalardır. Bu dönemde ayrıca Hababam Sınıfı Güle Güle ve Kızlar Sınıfı adlı filmlerde de oynadı. 1985-1988 yılları arasında, Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda Yasaklar, Aşkolsun, Geceler, Reklamlar ve Deliler adlı oyunlarda rol aldı. 1989-1990 yılları arası Gülhane Etkinlikleri’nde sunucu ve Show Girl olarak çalıştı. 1994’de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ülkemizin ilk single’ını yaptı. "8:15 VAPURU" adlı bu single, kısa sürede müzik marketlerde ilk sıralara yükseldi. Aslında bu single’ı yapmaktaki amacı, yeni albümü "YONCA EVCİMİK 1994" ü tanıtmaktı. Bu üçüncü albümü, 1994 yılı Temmuz ayında marketlere girdi. Farklı bir tarz deneyen sanatçı, Jamaican Rap Sound’un Türkiye’de ilk kez kullanıldığı bu albümle popülaritesinden ve başarısından bir şey kaybetmediğini kanıtladı.

Artık sıra her zamanki gibi ‘yeni ve ilk’ şeyler yapmaya gelmişti. Bu amaçla kendisine gelen teklifleri değerlendiren Evcimik , bu kez gerçek anlamda House Musıc ve Soul Vokal çalışması yaparak Avrupa ve dünyaya açılan ilk pop sanatçımız oldu

29 Eylül 1995’de parçanın klibi MTV Party Zone’da gösterildi. 30 Eylül 1995’de Amsterdam Chemistry Dance Club’da yapılan Avrupa Premieri ile çalışmaları start aldı. Gerek promosyonun tamamıyla Avrupa’ya dönük olması ve gerekse single formatının sadece Avrupa’da piyasaya çıkacak olması, bu girişimi daha da önemli kıldı Parça, Hollanda’da 12 inch (promo) ve cd formatında basıldı ve ‘I’m Hot For You’, onun Dub Miksi ve ‘Haydi Durma Dans Et’ adlı üç parçalık single, 1 Ekim 1995’de Avrupa’da satışa sunuldu. Parçanın klibi ise, yurtdışından gelen bir ekip tarafından üç gün ve gece çalışılarak çekildi. Daha önce çektiği video kliplerden ikisi ödül almış Rene Nujiens, klibin yönetmenliğini üstlenirken, prodüktörlüğünü de aynı zamanda ‘I’m Hot For You’ isimli parçanın söz yazarı olan Richard Cameron yaptı. 1997 yılında ‘YAŞASIN KÖTÜLÜK’ isimli single çalışması piyasaya sürüldü.