Gündem Yönetmenlerden yasa teklifine düzeltme talebi

Yönetmenlerden yasa teklifine düzeltme talebi

08.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sinema yapımcıları ile MARS grubu arasında yaşanan krizde tarafların karşılıklı açıklamaları sürüyor. Konuyla ilgili son olarak bakanlık devreye girmişti. Meclis Komisyonu yarın Sinema Filmlerinin Desteklenmesi ve Sınıflandırılması ile ilgili 5224 sayılı kanunun güncellenmesine ilişkin Meclis’e sunulan yasa teklifini görüşecek.

Yönetmenlerden yasa teklifine düzeltme talebi

Görüşülecek yasa teklifi, destek alanlarının genişletilmesinden, dış ortak yapımların kolaylaştırılmasına, sinema salonlarında film gösterim, reklam ve hak dağılımına ilişkin sinema sektörü için önemli konulara değiniyor. Türkiye’den yönetmenler ve oyuncular yasa teklifiyle ilgili dün bir çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Aralarında Nuri Bilge Ceylan, Çağan Irmak, Kadir İnanır ve Yılmaz Erdoğan’ın da bulunduğu 75 ismin yer aldığı Film Yönetmenleri Derneği bir bildiri yayınlayarak yasanın sınıflandırma ve değerlendirme ile ilgili maddelerinde, “Komisyonca uygun bulunulmayan filmler ticari dolaşıma ve gösterime sunulamaz” önermesinin kaldırılmasını, Türkiye’de düzenlenecek ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilecek filmlere yönelik düzenleme ile destekleme kurullarının oluşturulmasında sinema sektörü üyelerinin azınlığa düşürülmesinin düzeltilmesini talep ettiler.

KOMİSYONDAN 10 STK'YA DAVET

TBMM Milli Eğitim, Gençlik Spor ve Kültür Komisyonu, ‘Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması Hakkında Kanun’da değişiklik öngören teklifin görüşmelerine ilgili bakanlıkların yanı sıra, RTÜK ve aralarında Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Film Sanayi ve Tüm Oyuncuları Destekleme Derneği, Film Yönetmenleri Derneği, Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği, Sinema Yazarları Derneği’nin de olduğu 10 sivil toplum kuruluşunun temsilcilerini de davet etti.