Gündem ‘Yüreğimiz hâlâ o enkazın altında’

‘Yüreğimiz hâlâ o enkazın altında’

18.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde yakınlarını kaybedenler, o acı günü yeniden yaşadı. Depremzede yakınları, ‘Yüreklerimiz hâlâ o enkazın altından çıkmadı’ dedi.

‘Yüreğimiz hâlâ o enkazın altında’

Türkiye’nin yüreğini yakan ve yaklaşık 18 bin canın hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23’üncü yıl dönümünde yakınlarını kaybedenler,

Haberin Devamı

Gölcük 17 Ağustos Mezarlığı’nı mezarlığını ziyaret edip, dualar okudu. Depremde ailesinden 3 kişiyi kaybeden Feryal Koçak, annesinin mezar taşına sarılarak ağladı.

Depremde ailesinden 3 kişi kaybettiğini belirten Koçak, “İnsanlar, pirinç dikilecek yere bina diktiler. Bizim yüreklerimiz de o enkazın altında bıraktılar. Bizim yüreğimiz hâlâ o enkazın altından çıkmadı” dedi.

‘Yüreğimiz hâlâ o enkazın altında’

AİLESİNDEN 10 KİŞİ ÖLDÜ

Depremin yaşandığı geceyi unutamadığını söyleyen Serap Er, “Annem ve o dönem 13 yaşında olan kardeşimi kaybettim. 6 katlı binanın ikinci katında oturuyorlardı. Kıyamet gibi bir şeydi” diye konuştu. 17 Ağustos depreminde ailesinden 10 kişiyi kaybettiğini anlatan Mehmet Salih Tekinok ise “Gölcük Yenimahalle’de 5 katlı bina çöktü. Akrabalarımın çoğu bu binada oturuyordu. Apartman sakinlerinden 52 kişi yaşamını yitirdi. Bizim akrabalarımızdan 10 kişi vefat etti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gölcük Belediyesi’nin 17 Ağustos Deprem şehitlerini anma programı kapsamında 17 Ağustos Deprem Şehitliği’nde Kur’an-ı Kerim ve dualar okundu. Anmaya Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, depremde yakınlarını kaybedenler ile depremi yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı. Depremin en çok etkilediği bir diğer kent olan Yalova’da eşi ve 3 çocuğunu kaybeden Erdal Tamrak da her yıl 17 Ağustos’ta ailesini ziyaret ediyor. 17 yıllık eşi Necla, oğulları Gökhan (15) ve Mehmet (5), ile kızı Funda Gökçe’nin (14) cansız bedenlerinin çıkarıldığı enkazdan yara almadan kurtulan Tamrak, “Dile kolay 4 tane canı veriyorsun bir arada. Çok zor günler geçirdi” dedi.

‘Yüreğimiz hâlâ o enkazın altında’

‘KIZIMI SON GÖRÜŞÜM OLDU’

‘Yüreğimiz hâlâ o enkazın altında’

17 Ağustos 1999 yılındaki Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden Sakaryalılar, Serdivan Deprem Şehitliği’nde mezarı başında yad edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programına, mülki ve idari yöneticiler, STK’lar ve depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınları katıldı. Depremde 7 yaşındaki kızını kaybeden Satiye Kuş, “Akşam 03.00’e kadar oturduk. Kızım benden saçını toplamamı istedi. Saçını toplayıp yatırdığım sırada deprem başladı ve kızımı son görüşüm oldu” dedi.

Haberin Devamı

‘Yüreğimiz hâlâ o enkazın altında’

ERDOĞAN’DAN 17 AĞUSTOS MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar için taziye mesajı yayımladı. Erdoğan, “17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, aradan geçen 23 yıla rağmen acıları hiç dinmeyen yakınlarının hüznünü yürekten paylaşıyorum. Bir daha aynı trajedilerle sınanmamak için yürüttüğümüz çalışmalara kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. - ANKARA Milliyet