Gündem Yurt dışı iznini aşan askere hapis

Yurt dışı iznini aşan askere hapis

23.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› 691 Sayılı KHK ile Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasına neden olan düşey engellere dair tüm bilgilerin Harita Genel Komutanlığı’na gönderilmesi sağlanacak ›› İzinli olduğu durumlar hariç, ülke sınırları dışında üç gün geçiren askeri personel yabancı ülkeye kaçmış sayılarak, beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak

Yurt dışı iznini aşan askere hapis

Resmi Gazete’de yayımlanan 691 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) son olarak Şırnak Şenoba’da meydana gelen helikopter kazasına neden olan düşey engellere dair tüm bilgilerin Harita Genel Komutanlığı’na gönderilmesi, Harita Genel Komutanlığı’nın da bu bilgileri elektronik ortamda yayınlaması sağlanacak. Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan 14 maddelik KHK’da şu düzenlemeler yer alıyor:
Harita Genel Komutanlığı Kanunu’na eklenen “Düşey engel bilgileri” başlıklı ek maddeyle, son olarak Şırnak Şenoba’da meydana gelen helikopter kazasına neden olan düşey engellere ilişkin bilgilerin elektronik ortamda kayıt altına alınması sağlanacak. Uçuş emniyetini etkileyebilecek nitelikte ülke sınırları içinde yapılmış, yapılacak ve/veya kaldırılacak olan yapı, tesis ve benzeri tüm düşey engellere dair bilgiler; bu yapı ve tesisleri yapan, yaptıran, kaldıran, yapımına veya kaldırılmasına izin veren kurum ve kuruluşlar tarafından doğruluğu teyit edilerek Harita Genel Komutanlığı’na gönderilecek. Bu kurum ve kuruluşlar, kendilerine ait bilgilerin güncelliğinin sağlanmasından ve Harita Genel Komutanlığı’na gönderilmesinden sorumlu olacak. Harita Genel Komutanlığı bu bilgileri elektronik ortamda yayınlayacak. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Milli Savunma Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenecek.
Silah altına alınacak
Terör örgütlerine veya MGK’ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve askerliğe elverişli oldukları anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil geçerli mazereti olmayanlar, Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre silah altına alınacak. Bu düzenlemeyle KHK’ya ihraç edilen kamu personelinden askerlik yapmamış olanların silah altına alınmasının amaçlandığı ileri sürülüyor.
Yabancı ülkeye kaçma
İzinli olduğu durumlar hariç, ülke sınırları dışında üç gün geçiren askeri personel yabancı ülkeye kaçmış sayılarak, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Albaylarla general/amirallerin terfi işlemleri Subay Sicil Yönetmeliği’ne göre değil, Yüksek Askeri Şura Yönetmeliği’ne göre yapılacak.
Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı bulunanlar noterliğe kabul edilmeyecek, arabuluculuk siciline kaydedilemeyecek, bilirkişiliğe kabul edilmeyecek.

Bakana yeni yetki

Kayyımlık görevi TMSF tarafından yürütülen şirketlerde faaliyet döneminin dördüncü ayına kadar denetçi seçilememiş olması halinde denetçi, şirket yönetim kurulunun teklifi üzerine TMSF’nin ilişkili olduğu Bakan tarafından atanacak. Bakan bu yetkisini Fon Kurulu’na devredebilecek.
TMSF’nin kayyım olarak atandığı şirketleri yönetmek ve temsil etmek üzere atananlar ve görevlendirilenlerin hukuki, cezai, mali ve idari sorumluluğu olmayacak, bu kişilerin aldığı kararlar ve yaptıkları işlemler hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

Zarar tazminine yeni düzenleme

- Terörle mücadeleden dolayı gerçek veya tüzel kişiler ile kamu kurum veya kuruluşlarının uğradığı zararların tazmini amacıyla soruşturma aşamasında şüpheli veya sanıklara ait taşınmazlara konulan şerh ve tedbir kararı bir yıl yerine iki yıl içinde kendiliğinden terkin edilecek. Açılan davaların kısmen veya tamamen reddi halinde, davacı aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmolunacak.