Gündem Yurt dışı seçmen sandık başında

Yurt dışı seçmen sandık başında

28.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yurt dışına kayıtlı 3.5 milyon Türk vatandaşlarının gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri dün sabah Türkiye saatiyle 08.00’de başladı.

Yurt dışı seçmen sandık başında

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemleri 9 Mayıs’a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00’ye kadar sürecek.

Haberin Devamı

Oy verme işlemleri Almanya ve Fransa’da bazı temsilciliklerde 27 Nisan’da, bazılarında ise 29 Nisan’dan itibaren 9 Mayıs’a kadar sürecek. ABD’de ise 29 Nisan’dan itibaren oy kullanmaya başlanacak.

Türkiye, 1 milyondan fazla seçmenin yaşadığı Almanya’da daha önce sandık kurduğu şehirlere ek olarak 14 Mayıs seçimleri öncesi 10 yeni ilde daha sandık kurmak istedi. Türk yetkililerinin talebini ilettiği Almanya’dan ise söz konusu 10 şehirde sandık kurulmasına son dakikaya kadar izin çıkmadı. Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçilik sorunun çözümü için devreye girdi. Yaklaşık 397 bin 68 seçmenin bulunduğu Fransa’da 6 kenttte seçim sandıkları açıldı. Türk vatandaşları başkent Paris, Marsilya, Strazburg, Lyon, Nantes ve Bordeaux’da oy kullanmak için sandık başına gitti.

Haberin Devamı

KKTC’de oylama

KKTC’de de oy verme işlemi dün itibariyle başladı. 140 bin 111 kayıtlı seçmenin bulunduğu KKTC’de oy verme işlemi Lefkoşa ve Gazimağusa’da 9 Mayıs’a kadar devam edecek. Güzelyurt’ta ise oy verme işlemi 29, 30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde yapılabilecek. 

Kuyruklar oluştu

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Yunanistan’a açılan İpsala ile Pazarkule sınır kapılarına, Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’na, Kapıkule Gar Kapısı’na, Hamzabeyli ile Dereköy sınır kapılarına giriş ve çıkış olmak üzere toplam 11 sandık konuldu. Kapıkule Gar Kapısı’nda konulan tek sandıkta ise hem ülkeye giriş yapan hem de çıkış yapan vatandaşlar oy kullanmak için kuyruklar oluşturdu.

Yurt dışı seçmen sandık başında

İlk oy Sidney’den

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları İstanbul Havalimanı’nda da 6’sı geliş, 6’sı gidiş katı olmak üzere toplam 12 sandıkta oy kullanmaya başladı. Sandık görevlilerinin seçim yemini etmesinin ardından ilk oyu Avusturalya Sidney’den gelen Ferhat Topuz kullandı.