Gündem Yurt dışında ucuz alışverişin adresleri

Yurt dışında ucuz alışverişin adresleri

24.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurt dışına gidenler, alışveriş yapmadan dönmüyor. ABD, Çin, Tayland, Kamboçya, Fransa alışveriş turizminde öne çıkan ülkeler. Sonbahar, ucuz alışveriş için en ideal zaman. Bu ülkelerde Türkiye’de yanına yaklaşılmayan markaların ürünleri yüzde 70’e varan indirimlerle alınabiliyor ve tatil de neredeyse bedavaya geliyor

Yurt dışında ucuz  alışverişin adresleri

Birçok gezgin, dünyada bir yerin tarihini, sanatsal, kültürel zenginliğini ve doğal güzelliğini keşfetmenin yanı sıra alışveriş için de yollara düşüyor. Ucuz ve kaliteli alışverişte, dünyanın en güçlü ekonomisi konumundaki ABD başta olmak üzere Uzak Doğu ve bazı Avrupa ülkeleri öne çıkıyor. Elektronik ürünlerde, ABD, Çin, Tayland başı çekerken, tekstilde Sri Lanka, kozmetikte Fransa önemli fırsatlar sunuyor. 24 yıldır turizm sektöründe hizmet veren, Only Travel Marketing Pazarlama ve Medya İletişim Uzmanı Sarp Özkar’a yurt dışında ucuz alışverişin püf noktalarını sorduk.

Haberin Devamı

Ürüne göre değişiyor

Yurt dışında ucuz alışverişin adresleri nereler?

Almak istediğiniz ürüne göre değişiyor. Profesyonel fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi elektronik eşya alışverişi için Dubai, Tayland, Hong Kong, Tayvan ve ABD öne çıkıyor. Dubai’de elektronik alışverişin kalbinin attığı yer Al Fahidi Caddesi, Al Nasser Square ve Khalid Bin Waleed Caddesi üzerindeki Computer Plaza. Al Karama bölgesi de kıyafet alışverişiyle ünlü. Dubai’nin 26 Aralık’ta başlayıp, 28 Ocak 2018’e kadar süren alışveriş festivalinde müthiş fırsatlar var.

Kozmetikte Fransa öne çıkıyor. Burada sadece dünya markaları değil aynı zamanda onlarca özel parfüm firması, kozmetik ürünü üreten butik tesisler yer alıyor. Dubai’de de parfüm free shopta uygun.

Haberin Devamı

Tekstilde ise hem uygun fiyat hem de kaliteli ürünleri bulabileceğiniz ülkeler arasında Sri Lanka, Tayland ve Bangladeş yer alıyor. Marka spor ve outdoor ayakkabılar veya markalı outdoor sırt çantası arıyorsanız, üretim yerleri Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Çin.

Sri Lanka’da tekstil ürünleri için ODEL bir numaralı adres. Burada otantik ve doğal hediyelikler almak isterseniz Colombo merkezinde yer alan 4-5 katlı Souvenier dükkânlarını ziyaret edin. İngiltere’de ise çocuk tekstilini uygun fiyata alabildiğiniz mağazalar var.

Vietnam ve Kamboçya’da da spor ayakkabı, outdoor çanta ve trekking ayakkabılarını pazarlarda bulabilirsiniz. Mağazalarda satılanların fiyatı bizden daha yüksek. Tayland’da elektronik için muhteşem bir yer olmasının yanı sıra bavul bile alacaksanız mutlaka MBK Center’a uğrayın. Tayland’ın Chatuchak gece pazarı ve Patpong pazarlarını da ziyaret edin; cep telefonları, elektronik ev eşyaları ve profesyonel fotoğraf makinelerinde çok iddialı.

Singapur’da Sim Lim Square’den elektronik alabilirsiniz. ABD’den alışveriş yapacaksanız, yüzlerce outlet center niteliğinde AVM var, şehir merkezinde de birçok outlet bulunmakta.

Tatil bedavaya geliyor

Fiyat karşılaştırması yapabilir misiniz?

Türkiye’de 2.000 dolar olan bir fotoğraf makinesini 1.500 dolara; 1.000 dolarlık cep telefonunu 700 dolara, 300 TL’lik ayakkabı veya outdoor sırt çantasını 120-140 TL’ye veya 75-100 TL kalitesindeki tişörtü yurt dışında pazarlardan 15-20 TL’ye alabilirsiniz. Buna karşılık her zaman yurt dışında alışveriş yapmak ucuzdur diye bir şey algılanmasın, Türkiye de alışverişte önemli avantajlar sunuyor. Burada artık Avrupa’daki her şey var ve pek çok şey çok daha ucuz.

Haberin Devamı

En fazla hangi kesim alışveriş için yurt dışını tercih ediyor?

Bazı ürünlerde ciddi anlamda bir tasarruf edildiğinden, bazı seyahat severler ihtiyaçları dahilinde ise hem elektronik alışverişini yapıyor, hem de aradaki fiyat farkı sayesinde tatilini bedavaya getirebiliyor. Bir diğer kitle ise kozmetik, tekstil gibi ürünleri yerinden ve orijinal olma garantisi yüzünden yurt dışından alışverişi tercih ediyor. Bir kesim de başkasında olmayan ürünlerden alabilmek için alışveriş yapıyor. Örneğin Fransa’daki butik parfümeri ve kozmetik dükkânlarındaki ürünler gibi.

Ülkelere göre hangi tarihlerde indirim oluyor?

Haberin Devamı

Dünyanın pek çok yerinde en verimli ve hesaplı alışveriş yapılacak dönemler sonbahar sonu başlar ve ilkbaharın başına kadar devam eder. ABD için en güzel zaman bu yıl 24 Kasım’daki Black Friday indirimleri. İndirimler bir gün gözükse de pek çok firmada Şükran günü sonrası başlayıp bir süre devam etmekte. ABD’den alışveriş yaparken vergisiz daha ekonomik satın alabilmek için bir tanıdığınızın adresine Amazon, B&H Photo gibi sitelerden sipariş vermek iyi bir seçenek.

‘Gerçek dünyadan uzak’

Yurt dışında ucuz  alışverişin adresleri

Ege Şahin: “Şu an Fas’ta mıyız?” sorusunu sıklıkla tekrarladığım Ifrane, bence ülkenin başka bir yüzü. Çölden sonra Fez’e yolculuk ederken kendimizi yemyeşil doğanın içinde bulduk. Burası “Switzerland in Afrika” olarak biliniyor. Sokaklar, evler ve doğa sanki buraya ait değil. Çölde yaşadığım deneyimi ise anlatmaya kelimeler bulamıyorum. Hayatımda deneyimlediğim hiçbir şeye benzemiyordu. Sahra Çölü’nde geçirdiğimiz saatler bize gerçek dünyadan uzaklaşmış, sonsuzluk hissi yarattı.

‘Bir tatilin daha sonu’

Haberin Devamı

Yurt dışında ucuz  alışverişin adresleri

Büşra Metin Işık: Ve tatil de bitti... Baylar, bayanlar, gezmeye doyamayanlar... Muğla Fethiye’de dolu dolu 5 gün geçirdik. Özetle bitmeden, bozulmadan gidin, görün, gezin, eğlenin derim. Biz seneye bir daha gideceğiz çünkü görmediğimiz öyle çok güzellik var ki! Ölüdeniz, Göcek ve koyları, her şeyiyle güzel bir yer burası. insanların hayalini kurduğu mavilikte bir tatil gerçekleştirebilirsiniz.

Atlasglobal ‘Business’ta sınırsız uçuruyor

Atlasglobal yeni kampanyasıyla herkesi Business Class uçurmayı hedefliyor. Havayolu şirketi, ‘Atlasglobal Unlimited Kampanyası’ kapsamında yolcularına, sekiz ay boyunca tarifeli sefer yapılan tüm parkurlarda, 3.500 Amerikan Doları ve 3.500 TL’lik alternatiflerle, istedikleri parkuru seçip istedikleri uçusu yapma hakkı tanıyan bir ürün sunuyor. Kampanyanın yolculara büyük avantaj sağladığını belirten Atlasglobal Pazarlama ve Kurumsal İletişim Başkanı Tuna Tunca, “Yaptığımız hesaplamaya göre 3.500 TL kapsamında 8 ay boyunca altı veya sekiz kez gidiş-dönüş bileti alan yolcu, avantajlı hale geliyor. Yurt dışına dört veya altı kez giden yolcular, bu kampanyadan yararlandıkları takdirde avantajlı oluyor” diye konuştu.

Bozcaada’da festivalle yaza veda

Bu yıl ilki gerçekleştirilecek Bozcaada Kalamar Festivali, 29 Eylül-1 Ekim’de düzenlenecek. Türkiye’nin en lezzetli kalamarı olarak bilinen Ada Kalamarı’nın da olacağı festivalde misafirler ünlü şeflerin lezzetli tariflerinin tadını çıkaracak, Teoman, Mehmet Erdem, Gökcan Sanlıman ve Jabbar konserlerini de ücretsiz izleyebilecekler. Türk Telekom Prime’ın ana sponsorluğunda düzenlenen festivalde, katılımcılar kalamar yakalamanın inceliklerini öğrenecek, Polente Feneri’nde gün batımını izleyecek, ressam Cemil Onay’ın atölyesine katılacaklar. Festivalde, Türk Telekom Prime üyelerine de çeşitli fırsatlar sunulacak.
İyileşme sinyalleri

Ülkemizin geleceği için olmazsa olmaz sektörlerden biri de turizm. Bu yüzden onu, gözbebeğimiz gibi korumamız, kollamamız gerekir. Bilişimde ve yüksek teknoloji gerektiren alanlarda dünyayla boy ölçüşmemiz mümkün değil ama turizmde herkese nal toplatabiliriz. Tabii eğer, turizm için gereken koşulları sağlayabilirsek!..

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün ağustos ayı turizm barometre raporunda, “Güney ve Akdeniz Avrupası’nda bulunan destinasyonlardan özellikle Türkiye, yüzde 24 artışla bölgedeki büyümede etkili rol oynamıştır. Türkiye, 2016’da güvenlik sebebiyle gösterdiği düşük profilin ardından hızlı bir büyüme göstermiştir” ifadelerine yer verildi.

Sevindirici bir gelişme ama bu kadarı yetmez!..

İlle de Avrupalı turist!

Turist sayısındaki artış, elbette önemli ama kimin geldiği de bir o kadar önemli! Limak Grubu Turizm Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, sektördeki gelişmeleri değerlendirirken, ülkedeki turizm hareketinin kaynağına iyi bakmak gerektiğine özellikle vurgu yaparak şunları söylüyor:

“2014-2015 yıllarında biz paket turda 820 doların üzerine çıkmıştık. 2016’da bu rakam 700 doların altına düştü. Bu rakamın eski seviyeye gelebilmesi için bir defa Batı Avrupalı turistin Türkiye’yi tercih ediyor olması lazım. Hem Avrupa hem Rusya tercih ettiğinde fiyatlar yükselir. Ancak Avrupalı turist gelmeyince Rusya’daki en yüksek potansiyeli almak adına fiyatlar düşüyor.”

Görünen o ki, önce Avrupa ile arayı düzeltmek gerekiyor. Allah’tan Avrupa’da seçimler bitiyor ve umarız taşlar bir an önce yerli yerine oturur!..

Bağbozumu zamanı!

Eylülde her yer çok güzel ama üzüm bağları, bir başka güzel.

Yemeklik sofra üzümleri kadar şaraplık üzüm üreten bağları gezmek, tatmak ve gelişmeleri yerinde görmek ayrı bir keyif. O filmlerde gördüğünüz şarap mahzenlerinden çok daha güzellerini görmeniz mümkün. Hem de ülkemizin dört bir yanında.

Eskiden hayranlıkla gezdiğimiz yurt dışındaki üzüm bağlarının benzerlerini artık kendi topraklarımızda görmenin keyfi bir başka. Üzüm çeşitliliği ise çok eskilerde olduğu gibi yeniden arttı ve tatları da görüntüleri de muhteşem.

Üzüm ve şarap üreticilerinin sorunlarını ise ne siz sorun, ne ben anlatayım. Bir dokunun bin ah işitin!

Eğer turizmde yol almak istiyorsak, üzüm ve şarap üreticilerini bu kulvarın dışına atamazsınız!..

Seyahat acentaları

Profesyonel anlamdaki turizm ve seyahat acentalarımızın sayısı hızla artıyor. 20, 30 yıl öncesiyle kıyaslandığında, geldiğimiz nokta muhteşem. Dünyanın dört bir yanına, olağanüstü turlar düzenliyorlar.

Keşke, aynı performansa iç turizmde de ulaşsalar. Ama sanki kabahat onlardan çok, sektörün diğer paydaşları ve bizlerde. İçerisi için zor, dışarısı için kolay para harcıyoruz.

Öyle ya da böyle, turizmde çok yol aldık ve bu yolda artık bizi hiçbir şey durduramaz.

Abbas Güçlü / Yakamoz