Gündem Yurtlarda evlilik teşviki tartışması

Yurtlarda evlilik teşviki tartışması

20.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aladağ Yangınını Araştırma Komisyonu’nda CHP’li Yalçınkaya Diyanet’in KYK yurtlarında “Bekârlık çıkmaz sokak, sen evlenmeye bak” sloganıyla evliliğe hazırlık okulu başlatıldığı iddialarını gündeme taşıdı. KYK Müdürü Aksu ise kurumun logosunun da kullanıldığı etkinlik için soruşturma başlattıklarını söyledi...

Yurtlarda evlilik teşviki tartışması

Aladağ’daki yurt yangını faciasını araştırmak üzere kurulan Meclis komisyonunda, Adana’daki devlet yurtlarında “evliliğe teşvik” için “evliliğe hazırlık okulu”nun hayata geçirildiği iddiası gündeme getirildi. Komisyonun CHP’li Üyesi Rıza Yalçınkaya, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı örenci yurtlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca “Bekârlık çıkmaz sokak, sen evlenmeye bak” sloganıyla evliliğe hazırlık okulu başlatıldığını iddia ederek, “Başlıktan rahatsız oldum. Çocuklarımızın evlilik, eş seçme konularında bilgilendirilmesi normal olarak gözükebilir. ‘Bekârlık çıkmaz sokak, sen evlenmeye bak’ sloganıyla yola çıkılıyorsa çocuklarımıza ‘Sen okulu bırak, iş güç edinmeden evlenmeye bak’ denilmek mi isteniyor” diye sordu.

‘Manevi rehberlik var’

KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, ise şu yanıtı verdi: “Hiçbir şey gizli saklı değil. Kredi ve Yurtlar Kurumu’yla ilgili geçmişte bir algı oluşturulmuş. Özellikle kız yurtlarıyla ilgili, ‘Çocuğunuzu göndereceksiniz, başına ne geleceğini biliyor musunuz?’ Devlet yurtlarını piyasada sürekli bir kötüleme... ‘Çocuğunuzu göndereceksiniz, çocuğunuz ateist olacak’, Götürmüş çocuğunu, standartları düşük olsa da bir STK’nın veya FETÖ gibi örgütlerin eline teslim etmiş. Burada bize çok önemli bir görev düşüyor devlet olarak. Diyanet İşleri Başkanlığı’yla protokol imzaladık. Protokolde, Diyanet İşleri’nin resmi din görevlisi... ‘Manevi rehberlik’ diye bir birimi var Diyanet İşleri Başkanlığı’nın. Özellikle de üniversitelerin sınav dönemlerimizde öğrenci ciddi manada bir buhrana giriyor. Bizde psikolog, sosyal çalışmacı var öğrenciye destek olmak için. İsteyen öğrencilere Diyanet İşleri Başkanlığı, haftanın belirli günlerinde ‘manevi rehber’ adı altında vaiz veya din görevlisi gönderiyor ve bunun programlarına... Görüşme mecburi değil, tamamen öğrencinin talebi.

‘Absürt bir mesele’

Bu mesele, evlilikle ilgili mesele o kadar absürt bir mesele ki, bizim böyle bir evlendirme okulumuz veya böyle bir şey olamaz zaten yani. Ha, orada münferit bir olay olmuştur, hemen soruşturduk. Bu, bizim yurdumuzda değil, dışarıdaki bir faaliyet.”

Haberin Devamı

‘Bizim böyle bir derdimiz yok’

CHP’li Rıza Yalçınkaya’nın tanıtımda “KYK logosunun da kullanıldığını” söylemesi üzerine Aksu, “Kullanmışlar ama bu, bizim kurum olarak organize ettiğimiz, yaptığımız bir faaliyet olamaz. Bizim böyle bir derdimiz yok. Ben kesinlikle bunu kabul etmiyorum” ifadesini kullandı.

Yalçınkaya’nın “O zaman gerekli soruşturmayı açın” ifadesine karşılık Aksu, “Emin olun yapıldı. Öğrencinin eğer bir ihtiyacı varsa bunu devlet memurlarından edinmesinden, bunu devlet memurlarından karşılamasından daha mantıklı bir durum yok. Bakın, biz bu imkânı vermediğimiz zaman hangi kapıyı gidip çalacak, kimin avcuna düşecek? Emin olun, bütün yolları tıkayarak bir çıkış yolu bulamayız” diye konuştu.