Gündem ‘Yurtta kalanlara şartlı barınma ve beslenme yardımı’

‘Yurtta kalanlara şartlı barınma ve beslenme yardımı’

09.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

KYK, kamu yararına çalışan 266 vakıf ile 390 dernekten, yükseköğretim yurdu bulunanlara yönelik kritik bir düzenleme yaptı. Bu dernek ve vakıfların yurtlarında kalan öğrencilere, “barınma ve beslenme” yardımı yapılacak

‘Yurtta kalanlara şartlı barınma ve beslenme yardımı’

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yaptığı yeni düzenlemeyle kamu yararına çalışan 266 vakıf ile 390 dernekten, yükseköğretim yurdu bulunanlara yönelik kritik bir düzenleme yaptı. Bu dernek ve vakıfların yurtlarında kalan öğrencilere, “barınma ve beslenme” yardımı yapılacak. Hazırlanan yönetmeliğe göre, “devlet büyüklerine karşı basın, sosyal ve görsel medyada hakarette bulunan” ve “devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelen” öğrencilerin yararlanamayacağı yardımdan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “gönüllü gençlik liderleri” ise “öncelikli” olarak faydalandırılacak.
KYK’nın “Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıf ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere yapılacak beslenme ve barınma yardımına dair yönetmelik”, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, kamu yararına çalışan 266 vakıf ile 390 derneğin, varsa yükseköğretim yurtlarında kalan öğrenciler için barınma ve beslenme yardımı yapılacak. Öğrencileri için söz konusu yardımı almak isteyen vakıf ve dernekler, KYK’ya başvuruda bulunacak.
Sicili sorgulanacak
Ancak isteyen her öğrenci ve kurum devletten bu desteği alamayacak. KYK’nın belirlediği kriterlere göre, “anayasal düzene karşı işlenen suçlar kapsamında haklarında adli veya idari soruşturma yürütülen yahut kamu davası açılan”, “terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan”, “devlet büyüklerine karşı basın, sosyal ve görsel medyada hakarette bulunan ya da bu nedenle Cumhuriyet Savcılığınca haklarında kamu davası açılan”, “devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelen, hakaret eden, müessir fiilde bulunan veya silah kullanan”lar başvuruda bile bulunamayacak.
Bu kapsamda vakıf ve dernek yurtlarında barınan öğrencilerin yurda ilk kayıtlarında ve her eğitim ve öğretim dönemi başında adli sicil sorgulamasının yapılması zorunlu olacak.

Gönüllü gençlik liderlerine öncelik

KYK, yapacağı yardımdan öncelikli yararlanacakları da madde madde sıraladı. Buna göre kurum yurtlarının bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde yurtları bulunan vakıf ve dernekler, yurtlarında barındırdığı öğrencilerin yüzde 10’u oranında gazi, şehit ve gazi çocuklarını, yüzde 40 ve üzerinde engel durumu olan öğrencileri, anne ve babası vefat etmiş olan öğrencileri, “gönüllü gençlik lideri” olan öğrencileri, gönüllü veya geçici köy korucusu çocukları barındıran dernek ve vakıflar, KYK nezdinde yardım için öncelikli olacak.

9 ay ödenecek
Öğrenciye bir yılda yapılacak beslenme ve barınma yardımının tutarı, bütçe ödeneğini geçemeyecek. Yapılacak yardımının aylık tutarı, her yıl kurum yurtlarında kalan öğrencinin devlete bir aylık maliyetini geçmemek üzere Gençlik ve Spor ile Maliye Bakanlığınca belirlenecek. Yardımlar, öğrenim süresi ile sınırlı olacak; her yıl 9 ay süreyle verilecek.