Gündem Yüzlerce Öykü umutla bekliyor

Yüzlerce Öykü umutla bekliyor

06.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kemik iliği nakli bekleyen hastaların umudu, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nde. İlik müjdesi bekleyen 963 çocuğun tek isteği, TÜRKÖK’e daha fazla kan bağışı yapılması ve donörlerin kanlarının hızlıca işlenerek sisteme geçirilmesi...

Yüzlerce Öykü umutla bekliyor

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin (TÜRKÖK) verilerine göre, taraması devam eden yani kemik iliği nakli bekleyen bin 834 hasta var. Bu hastaların 963’ü çocuk, 871’i yetişkin. Geçtiğimiz Kasım ayında Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan 3.5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı da o hastalardan biri. Öykü ve Öykü gibi zamana karşı yarışan hastaların ve ailelerinin tek isteği, TÜRKKÖK’e daha fazla bağış yapılması. Çocukların ailelerinin beklentisi de TÜRKÖK’teki 100 bine yakın kan örneğinin doku incelemesinin hızlı bir şekilde sonlandırılması.

Haberin Devamı

‘Umudumuza umut olun’

İstanbul’da yaşayan 5 yaşındaki Yasin Bingin sağlığına kavuşmayı umutla bekleyen çocuklardan. Lösemiyle henüz 1 yaşındayken tanışan Yasin 4 yıldır uyumlu iliğin bulunmasını bekliyor. Anne ve babası Yasin için donör oldu fakat ne anneden ne de babadan uygun donör bulunmadı. Naklin yapılması için 10’da 9 uyumlu olması gerekirken anne ve babanın iliği 10’da 6 uyumlu çıktı. “Umudumuza umut olun” diyen küçük çocuğun babası Osman Bingin, “Bu bayramda en çok duymak istediğimiz şey; ‘Yasin’e uygun ilik bulundu’ Hem oğlum için hem de diğer ilik bekleyen hastalar için uygun ilin bir an önce bulunmasını istiyoruz. Üç tüp kan vererek, Yasin’leri yaşatabilirsin” dedi.

‘Toplum bilinçli değil’

Haberin Devamı

İstanbul’da yaşayan ve özel bir hastanede tedavisi devam eden 5 yaşındaki Berat Şahin’in de bir an önce nakil olması gerekiyor. 2 yıldır tedavisi devam eden Berat’a Türkiye ve yurtdışında uygun ilik bulunmayınca annesinden nakil yapıldı fakat anneden alınan ilik de yüzde 60 uyumlu olduğu için başarılı olmadı. Küçük çocuğun babası Aykut Şahin, bağış konusunda toplumun bilinçli olmadığını belirtip şunları söyledi: “Bu hastalıkla tanışana kadar ben de bağış konusunda çok bilinçli değildim. Toplumun büyük bir kısmı kök hücre bağışının farklı bir işlem olduğunu sanıyor ve bağışçı olmaktan çekiniyor. Bu nokta da vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi için, devletin bunu kamu spotu ile anlatması gerekiyor.”

Yüzlerce Öykü umutla bekliyor

Zepnep Belis Tunca’ya (7) da geçtiğimiz kasım ayında tanı kondu. Okul sıralarında olması gereken küçük Belis, hastalığı nedeniyle haftanın 5 gününü hastane odasında geçiriyor. Babası Yusuf Tunca umutlu kıza uygun iliğin bulunmasını beklediğini belirterek “Bu hastalığın tedavisi çok ağır, hastalar zamanla yarışıyor. İlik nakli denilince de ne yazık ki insanların aklına ameliyatlık bir durum geliyor, insanlar bu konu da biraz bilinçsiz. Bu konuda bilinçlenmemiz lazım. Zamanla yarışıyoruz, ilk nakli bir an önce olmazsa iç organlarına da zarar verecek. Tek yapmanız gereken 3 tüp kan vermek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Baba ve kız ilik bekliyor

Aydın’da yaşayan Ebru Çelen’e (19) de yaklaşık 3 yıl önce kan kanseri teşhisi kondu. 2, 5 yıl süren tedavin ardından geç kız kanseri yendi. Genç kız hastalığı yendikten 6 gün sonrada babası Yılmaz Çelen’e(42) kanser teşhisi kondu. Babasının hastalığı öğrenen genç kızın hastalığı 2 ay gibi kısa bir sürede yeniden nüksetti. Tedavileri Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde devam eden baba kız uygun iliğin bulunması için gün sayıyor.

Bakanlık: 4 kat artırdık

Sanatçı Haluk Levent de, Öykü gibi ilik nakli bekleyen hastaların talebi üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşmüştü. Levent, “Sağlık Bakanı sayın Fahrettin Koca ile görüştüm. Bekleyen kök hücre sonuçları için aylık inceleme sayısını 4 katına çıkarttıklarını söyledi. Öykü Arin ve onun durumundaki tüm çocuklar için güzel bir haber. Kendilerine teşekkürlerimi ilettim.”

‘Çocuklar iyi olursa bayram olur’

Öykü Arin’in annesi Eylem Şen, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Mutlaka iyileşecek. Asla ümitsiz değilim ama öfkeliyim. Almanya’da 7 milyon donör var, Türkiye’de 350 bin. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Vatandaşlar donör olmalı ve vazgeçmemeli. Sağlık Bakanlığı numuneleri çalışmalı ve toplumu bilinçlendirmeli” diye yazdı. Anne Şen, diğer bir paylaşımında ise Ramazan Bayramı’nı elinde şekeriyle kutlayan Öykü Arin’in fotoğrafını paylaşıp altına “Bu bayram kapıların ardından sevdiklerimize baktık. Öykü Arin iyileşmeden bayram demeye dilim varmıyor. Donör olun ve vazgeçmeyin. Sağlık Bakanlığı kök hücre bağışı için verilen kan örneklerini çalışsın. Çocuklar iyi olursa bayram olur” yazdı.

Haberin Devamı

Sağlığına kavuşunca yakınları bağışçı oldu

Van’da 5 yıldır kalp yetmezliği tedavisi gören Kamil Demir, 6 ay önce durumu ağırlaşınca Ankara’da Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Yoğun bakımda tedaviye alınan ve uygun donör bekleyen Demir’e, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın ailesinin organlarını bağışlaması üzerine nakil yapıldı. Demir, kalp naklinin ardından sağlığına kavuştu. Demir, eşi Aliye, kız kardeşi Zeynep ve yengesi Rahime’nin, kendisini sağlıklı görünce organlarını bağışlamaya karar verdiklerini söyledi. Demir, “Şu anda kalp nakli bekleyen bir çok insan var. Kalbim her attığında şükrediyorum. İnsanlar organ bağışını yaysın her yere söylesinler. Gördüğüm herkesi bu işe teşvik edeceğim, organ naklinde bulunsunlar” dedi.

Haberin Devamı

Yüzlerce Öykü umutla bekliyor