Gündem Zehirin yarısı ‘Balkan Rotası’ndan

Zehirin yarısı ‘Balkan Rotası’ndan

06.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda Türkiye’nin de dahil olduğu Balkan Rotası’ndan küresel boyutta ele geçirilen eroin ve morfin miktarının yüzde 50’sinin yakalandığına vurgu yapılıyor.

Zehirin yarısı ‘Balkan Rotası’ndan

Mert İnan - Uyuşturucu kaçakçılarının yıllardır geçiş güzergahı olarak kullandıkları Türkiye, özellikle Suriye’de başlayan iç savaşın ardından zehir tacirlerinin hedefi haline geldi. Son yıllarda uyuşturucu tuzağına çekilen gençlerin sayısında artış yaşandığı, bu alanda yapılan tüm araştırma raporlarına yansırken, güvenlik birimlerinin yürüttüğü suçla mücadele çalışmaları ise aralıksız devam ediyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanarak, geçtiğimiz gün yayınlanan “2022 Türkiye Uyuşturucu Raporu” da zehir tacirlerinin faaliyetleri ile suçla mücadele açısından çarpıcı rakam ve bilgiler barındırıyor.

Haberin Devamı

21 TONUN ÜZERİNDE ASETLİ KLORÜR

Raporda İzmir Aliağa Limanında Çin’den gelen bir yük gemisindeki konteynerde eroin zehrinin yapımında kullanılan 21 tonun üzerinde asetil klorür ile birlikte 4 ton benzil klorür ele geçirildiği bilgisi yer alırken, “Son dönemlerde küresel boyutta özellikle eroin üretimi bölgelerine hedefli asetil klorür yakalamalarında artışlar yaşanmıştır.

Yukarıda belirtilen maddelerin dışında gümrük birimleri tarafından da önemli miktarlarda sülfirik asit yakalamaları gerçekleştirilmiştir. Bu duruma Cilvegözü sınır kapısında ülkemizden çıkış istikametinde 24 tonun üzerinde ele geçirilen sülfirik asit yakalaması örnek gösterilebilir” deniliyor.

KARGOYLA GÖNDERİLİYOR

Raporda, pandemi dönemi ile kaçakçılığın deniz yollarına kaydığı, internet üzerinden ve kargo firmaları kullanılarak kaçakçılık faaliyetlerinde artışlar olduğuna dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 50'Sİ YAKALANDI

 Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda uyuşturucu tacirlerinin kullandıkları güzergahlar da tüm ayrıntılarıyla yer alırken, Türkiye’nin de dahil olduğu Balkan Rotası’ndan küresel boyutta ele geçirilen eroin ve morfin miktarının yüzde 50’sinin yakalandığına vurgu yapılmış:

“Kafkas Rotası, Kuzey Karadeniz Rotası, Doğu Akdeniz Rotası, Kuzey Irak-Suriye Rotası uyuşturucu kaçakçılığında yoğunlukla kullanıldığı görülmektedir. Balkan Rotası; Afganistan’dan başlayarak İran, Türkiye ve Balkan ülkeleri üzerinden Orta ve Batı Avrupa’ya ulaşan bu güzergah eroin dahil diğer opiyatların Avrupa’ya kaçakçılığında on yıllardır en sık kullanılan rotadır. 2019’da Afganistan dışında küresel boyutta ele geçirilen eroin ve morfin miktarının yüzde 50’si Balkan Rotası üzerinde bulunan ülkeler tarafından gerçekleştirilen yakalamalarda ele geçirildi. 2015-2019 döneminde Batı ve Orta Avrupa’daki eroinin yüzde 70’inden fazlası Balkan Rotası üzerinden giriş yaptı. Bunun yanı sıra yüzde 18’i Güney Rotası, yüzde 7’si Kuzey Rotası ve yüzde 3’ü ise Güney Doğu Asya’dan giriş yapmıştır. Rekor olarak nitelendirilen yüklü eroin yakalamaları nedeniyle Türkiye; Balkan Rotası üzerinde hayati bir öneme sahiptir.”

Haberin Devamı

HASŞHAŞTA ARTIŞ

Raporun devamında ise “Küresel boyutta Afganistan hem haşhaş ekiminin hem de afyon üretiminin en fazla gerçekleştiği ülkedir. Nitekim UNODC tarafından 2021 yılında Afganistan’da haşhaş ekiminin bir önceki yıla göre yüzde 21 azalışla 177 bin hektara düştüğü, afyon üretiminin ise bir önceki yıla göre artışla 6 bin 800 ton olarak gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Haşhaş ekim alanlarındaki düşüşe rağmen 2021 yılında küresel afyon üretim artış trendi devam etmiş ve bir önceki yıla göre yüzde 7 artış göstererek 7 bin 930 tona ulaşmıştır” ifadelerine yer verildi.