Gündem‘Zehirsiz park istiyoruz’

‘Zehirsiz park istiyoruz’

21.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

‘Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın başlattığı ‘Zehirsiz Kentler’ imza kampanyasında 163 bin imza toplandı. Kampanyayı düzenleyen sivil toplum kuruluşları şehirlerde park ve bahçelerde başta ot öldürücüler olmak üzere tarım zehirlerinin kullanımının yasaklanmasını istiyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) ortaklığı ve Zehirsiz Sofralar Pestisit Eylem Ağı (ZSPEA) işbirliğiyle başlatılan “Zehirsiz Kentlere Doğru” projesinin, ‘change.org’ta açtığı ‘Zehirsiz Kentler İstiyoruz’ kampanyasına şu ana kadar yaklaşık 165 bin kişi destek verdi.

‘Zehirsiz park istiyoruz’

 

HABER ARAŞTIRMA

Çocuk parklarında zehir

Hedefe ulaşması için 35 bin destekçiye daha ihtiyaç duyulan kampanyada, yerel yönetimlerden kimyasallara alternatif sağlıklı ve ekolojik yöntemleri tercih etmesi için düzenlemeler yapası talep ediliyor.

‘Muhtemel kanserojen’ olarak sınıflandırılmasına ve özellikle çocukların hormon sistemini altüst etmesine rağmen, kentlerdeki yeşil alanlarda ot öldürücü (herbisit) kimyasallar ve diğer tarım zehirlerinin kullanıldığına dikkat çekilen kampanyada, “Yapılan araştırmalara göre, kentsel alanlarda kullanılan pestisitler, tarım alanlarında olduğundan daha yoğun bir biçimde yeraltı sularına karışıyor. Türkiye’de içme suyu arıtma tesislerine ulaşan sularda saptanan 49 mikrokirleticinin 33’ünün pestisit olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Parklar, okullar, siteler, yol kenarları, piknik alanları ve ticari alanlar dahil pek çok yerde tarım zehirleri ile aynı aktif maddelere sahip, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan biyosidal ürünler kullanılıyor. 2018 yılında, İtalya’da, Güney Tirol’deki 19 çocuk oyun alanından, dört okul bahçesinden ve bir pazar yerinden alınan 96 çim örneğinde tespit edilen 32 pestisit etken maddesinin %76’sında endokrin sistemi bozucu kimyasallar bulunduğu belirtiliyor. 2018’de İngiltere’de yapılan bir araştırma ise, ülkenin tüm şehirlerinde 38 farklı pestisitin kullanıldığını gösterdi” deniliyor.

Avrupa yasaklıyor

Öte yandan benzer talepler Avrupa’da da geçtiğimiz yıllarda gündeme gelmiş, Fransa’da 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yerel yönetimler, kamu kuruluşları ve devletin, park gibi yeşil alanlarda pestisit kullanması yasaklanmıştı. Lüksemburg’ta da 1 Ocak 2016’dan itibaren kamusal alanlarda pestisit kullanımını durdurma kararı alındı. Almanya’da, pestisit yasasına göre, tarım dışı arazilerde -istisnai durumlar haricinde- pestisitlerin kullanılması yasaklandı.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler