Gündem ZET’çi polislerin peşine düşen savcı

ZET’çi polislerin peşine düşen savcı

02.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi eylemlerinde 13 Haziran 2013’te 14 yaşındaki Berkin Elvan, kafasına isabet eden biber gazı kapsülü ile yaralanmış, 236 gün sonra, 11 Mart 2014 tarihinde hayatını kaybetmişti.

ZET’çi  polislerin  peşine  düşen savcı

Elvan’ın yaralanmasından sonra başlatılan soruşturmayı sırasıyla savcı Adnan Çimen, Abdullah Yıldırım ve Faruk Bildirici yürütmüştü. Soruşturma için 19 Eylül 2014’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu’ndan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı görevlendirdi. Kiraz, göreve gelmesinden hemen sonra, 23 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki Personel Şube Müdürlüğü’ne yazı yazarak bilirkişi tarafından tespit edilen personelle ilgili olarak bilgi istedi. Savcı Kiraz diğer yandan da kimlikleri tespit edilen polisleri ifadeye çağırdı. Ancak Kiraz’ın istediği açık kimlikler 5 ay boyunca emniyetten gönderilmedi.

Dosyayı hızlandırmıştı
Bunun üzerineKiraz, dosyada bulunan görüntüler üzerinde Ulusal Kriminal Büro tarafından yapılan incelemede tespit edilen 3’ü ZET’çi, toplam 21 polisin ismini emniyete bildirerek resmi kıyafetli fotoğrafları ve kamera görüntülerinin çekilerek savcılığa gönderilmesini istedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bu yazı üzerine 21 polisin açık kimlik bilgilerini ve değişik açılardan çekilmiş 5’er adet fotoğraflarını savcı Kiraz’a yolladı. Savcı Kiraz da bu fotoğrafları Adli Tıp Kurumu Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü’ne yollayarak, 21 polisin fotoğrafları ile muhtemel ZET’çi 3 şüphelinin fotoğraflarının kıyaslanmasının yapılmasını istedi. Kiraz’ın görev yaptığı süreçte Adli Tıp raporu da dosyaya konuldu. Aralık 2014 tarihili raporda, Elvan’ın kafasına isabet eden sert bir cisim sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Kiraz, Gezi eylemleri sırasında yaralananlar hakkındaki soruşturma dosyalarını da yürütüyordu.