Gündem Zeytinliklerde madenciliğe izin torba kanun teklifinden çıkarıldı

Zeytinliklerde madenciliğe izin torba kanun teklifinden çıkarıldı

14.12.2022 - 22:35 | Son Güncellenme:

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetleri için kullanılmasına izin verecek düzenleme torba kanun teflifinden çıkarıldı.

Zeytinliklerde madenciliğe izin torba kanun teklifinden çıkarıldı

ÖNDER YILMAZ Ankara / AK Parti, yeni torba yasa teklifi ile daha önce yargı aşamaları ve TBMM süreci dahil 9 kez geri çekilen zeytinlikleri madenciliğe açacak düzenlemeden 10. kez vazgeçti. Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda dün ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine izin verilmesini de öngören “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri yapıldı. CHP ve HDP Milletvekilleri, başlarına zeytin dalından taktıkları taçlar, önlerinde “zeytinime dokunma” pankart ve resimleriyle salondaki yerlerini aldılar. İçeriye giremeyen zeytinci köylüler ve çevre örgütleri komisyon toplantı salonu önünde açıklama yaptılar.

Haberin Devamı

Tartışmaların yaşandığı komisyonda, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “2000 yılına gelene kadar 85 milyon zeytin ağacı vardı. Şu anda 196 milyon zeytin ağacına çıkmış. 3 termik santralin bulunduğu alanda sorduk, ne kadar zeytin ağacı var. 17 bin 200 ağaç var. Bunların taşınması mümkün mü? Milas Belediyesi 100 yıllık zeytin ağaçlarını taşımış ve tutmuş. Aynı yerdeki ağaçları taşıyarak aynı bölge içerisinde zeytin ağaçları dikilsin dedik. 17 bin 200 ağaç taşınsın ama bunun yanında da 50 bin ilave edilsin. Bu çerçevede ne kadar üretim yapılır diye sorduk. Zeytin ağacı 7-12 yıl içerisinde üretime geçer, ortalama zeytin ağacından 200 kg dediler” ifadelerini kullandı. Ancak TBMM’de farklı bir ortam oluştuğunu dile getiren Elitaş, “Teklif sahibi arkadaşlarımız uygun görürse zeytinle ilgili maddenin çıkarılmasını teklif ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda enerji kriziyle ilgili sorun çıkarsa bunun vebali başına zeytin dalından taç yaparak bizi etkilemeye çalışan insanların boynunadır” dedi. Ardından söz konusu maddenin tekliften çıkarılmasına ilişkin önerge komisyon başkanlığına sunuldu. Önergenin gerekçesinde, “düzenlemenin daha sonra değerlendirilmek üzere teklif metninden çıkarıldığı” ifade edildi.