Gündem ‘Zihin kontrolü lityumla olmaz’

‘Zihin kontrolü lityumla olmaz’

31.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adnan Oktar’la gündeme gelen lityum hapı ile zihin kontrolü iddiası için psikiyatristler ‘Normal insanı etkilemez ve irade dışı davranışlara yol açmaz’ açıklamasında bulundu.

‘Zihin kontrolü lityumla olmaz’

Adnan Oktar ve grubuna yönelik operasyondan yansıyan iddialardan biri de, grubun etkisindeki kadınlara bipolar bozukluklarda kullanılan lityum hapı verildiği ve bu yolla zihinlerinin kontrol edildiği iddiasıydı. Emniyet kaynaklarına dayanılarak gündeme getirilen iddiaya göre, yeşil reçeteli bu ilaçlarla kadınların komutlara uygun hareket etmeleri sağlanıyordu. Türk Psikiyatri Derneği ise “lityum” ilacının irade dışı davranşlara yol açan bir ilaç olmadığı açıklamasını yaptı. Lityumun bağımlılık riski olan bir ilaç olmadığı vurgulanan açıklamada, “Lityum ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan, pek çok hastanın hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerini sağlayan bir ilaçtır. Hatalı ve eksik bilgilerin yayılması, hastalarımızın tedavilerine, hayatlarına, toplumumuza zarar vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Herkesi etkilemez

Üsküdar Üniversitesi Nöro Psikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFAUM) Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay ise Lityum’un psikiyatride 1949’dan beri kullanıldığını hatırlatarak, “Esasen bipolar denilen, dönemsel olarak mani (depresyonun tam tersi olarak tanımlanabilecek aşırı kendine güven, aşırı neşeli ve hareketli olma hali) ve depresyon geçiren hastalarda duygu durumunda ortaya çıkan aşırı dalgalanmaları kontrol etmek için kullanılır. Cemaat veya suç örgütlerinde kullanımının en önemli nedeni, sapkın, normal toplum yaşantısından ve gerçeklikten uzak, baskı altında yaşayan üyelerde ortaya çıkan ruhsal bozuklukları kontrol etmek olabilir. Bunun dışında normal kişilerin zihinlerini kontrol etmek veya onları örgüte itaat ettirmek için kullanımı mantıklı değildir ve böyle bir amaca yönelik etkisi yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Örgütler kullanıyor

Suç örgütlerinin amaçları için bağımlılık yapan maddeleri daha çok kullandıklarına vurgu yapan Prof. Dr. Uzbay, “Başta stimülanlar dediğimiz amfetamin ve benzerleri olmak üzere, doğal ve sentetik esrar ve benzerleri, halüsinojen maddeler ve bazı koklanarak kötüye kullanılan uçucular ciddi kişilik değişikliklerine neden olur. Küresel illegal uyuşturucu ticaretinin dünyadaki yıllık hacmi 600 milyar dolar. Bu para büyük ölçüde terör örgütlerine finans sağlar. Ayrıca militanlarına verdikleri bu tür maddeler ile canlı bomba başta olmak üzere çeşitli eylemleri daha kolay yaptırırlar. Bağımlı olduğu maddeyi sadece örgütte bulabilen ve alabilen kişinin örgütten ayrılması ise neredeyse imkânsız hale gelir” dedi.

Haşhaşiler’den de örnek veren Prof. Dr. Uzbay, “Hasan Sabbah örgütünü İsmaili tarikatındaki derecelere göre örgütlemiş aralarında esrarın da olduğu çeşitli maddeleri ve bazı telkin yöntemlerini kullanarak bir çeşit beyin yıkama gerçekleştirerek fedailer yetiştirmiş ve bu fedaileri ile aralarında büyük Selçuklu veziri Nizam-ül Mülk’ün de olduğu tarikatına karşı olan birçok devlet adamı, bilim insanı ve sanatçıyı acımasızca katletmiştir. Bu tarih boyunca karşımıza çıkan gizli örgütlenme ve beyin yıkayarak militan yetiştirme açısından üzerinde önemle durulması gereken önemli bir psiko-sosyal ve sosyolojik olgudur. Bugün de aynı yöntemler ve oyunlar bazı nüanslarla sahnelenmeye devam etmektedir” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Robotlaştırma söz konusu değil

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan da, lityumun bipolar bozukluğun tedavisinde kullanıldığı bilgisini verirken, “Hiçbir psikiyatri ilacı ile zihin kontrolü veya insanı robotlaştırma diye bir durum söz konusu olamaz. Lityum’un böyle bir özelliği yoktur. Lityumun zihin kontrolünde kullanıldığı yönündeki iddialar, psikiyatri hastalarını ürkütüp tedavilerinin aksamasına neden olabilir. Ortaya olumsuz sağlık tablosu çıkabilir. Yeşil reçeteli de olsa psikiyatri ilacıyla beyni ele geçirme diye bir durum söz konusu değil. Suç örgütleri, farklı teknik veya uyuşturucu maddeler ile elemanlarını duyarsızlaştırıp yönlendirir” diye konuştu.

Yazarlar