Gündem Zona hastalığı nedir

Zona hastalığı nedir

23.04.2018 - 15:50 | Son Güncellenme:

Halk arasında yine kulaktan dolma bilgilerle çok yanlış anlaşılan ve bu yanlışlıkla hatalı tedaviler yapılan bir cilt rahatsızlığıdır. Her hastalıkta olduğu gibi hastalıktan değil yanlış tanı ve tedaviden yahut geç tanısından korkulması gerekilen bir hastalıktır. Doğru önlem ve tedavilerle iyileştirilmesi mümkün olan, çoğu zaman da tekrarı olmayan bir hastalıktır. Fakat dikkat edilmediği takdirde büyük acı ve hasarlara yol açabilen oldukça ciddi viral bir enfeksiyondur.

Zona hastalığı nedir

Belirtileri

Haberin Devamı

Alerjik reaksiyonlarla, ürtiker ile genellikle çok karıştırılan bir tepkisel bir hastalıktır. Kendini kaşıntı, yanma, su toplayan kabarcıklar olarak gösterir. Yaralar gerekli tedaviyi görmediğinde, kaşındığında, fiziksel bir temasla karşılaştığında ya da deforme olduğunda kabuk bağlamaya başlar. Bir anda oluştuğundan dolayı “gece yanığı” olarak da anılır.

Tetikleyen etmenler

Her hastalıkta olduğu gibi zona da bağışıklık sisteminin düşük olduğu anı yakalar. Bağışıklık sistemi, stres, duygu durum bozuklukları, çevre kirliliği, kalabalık ortamlar zona virüsünün işini kolaylaştırır. Su çiçeği hastalığına da sebep olan varisella zoster adlı virüs bu hastalığa sebep olur. Daha önce su çiçeği geçirmiş olan kişilerde bu virüs vücuda yerleştikten sonra beklenmedik bir anda, vücut savunmasız kaldığında, zonaya sebep olur. Bu yüzden bu hastalık biraz ağrılı geçer.

Haberin Devamı

Başkalarına aktarma ve kendi içinde tekrarlama

Zona hastalığına sahip olan bireyden sağlıklı bireye virüsler bulaşabilir. Fakat bu doğrudan zona hastalığına sebebiyet vermez, kendini sağlıklı bireyde, eğer daha önce hiç su çiçeği hastalığı geçirmediyse su çiçeği olarak gösterir.

Daha önce su çiçeği veya zona hastalığı geçirmiş kişiler ise bu hastalıklara karşı oldukça dirençlidir. Nadiren de olsa tekrarlandığı vakalar da vardır.

Önlem ve tedavi önemlidir

Zamanında müdahale edilmezse zona sinirlerde kendine yer edinir ve bu da kişide kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir. Akciğer, beyin, göz, sindirim sistemi organları sinir kanallarına açık olduğu için en çok etkilenen bölümlerdir.

Her hastalıkta olduğu gibi etkenler araştırılmalı, hastalığa neden olan etmenler bulunup ortadan kaldırılmalı, hasta dinlenmeli, kendini stres ve yorgunluktan uzak tutmalıdır.