Gündem Zorlayıcı yol istemiyoruz

Zorlayıcı yol istemiyoruz

07.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüz yüze eğitimi devam ettirmek konusunda kararlı olduklarını belirten Erdoğan, “Tüm vatandaşlarımızı, eğitimcilerimizi velilerimizi aşılarını olmaya davet ediyorum. Devlet olarak bu hususta asla zorlayıcı yollara başvurmak istemiyoruz” dedi

Zorlayıcı yol istemiyoruz

Gülden Çoktan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu  Lisesi’nde 2021-2022 eğitim öğretim yılı açılış programına katıldı. Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve yazar İskender Pala, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve öğrenciler katıldı. Yeni eğitim öğretim yılının öğrencilere, öğretmenlere, velilere, eğitim camiasına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Tüm velilerimizin ve çocuklarımızın özellikle müsterih olmasını diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Eğitimden kopmadılar

İlk defa bu eğitim sezonunda okulla tanışmanın heyecanını yaşayan öğrencilere de başarılar dileyen Erdoğan, 1.5 yıldır tüm dünyayı derinden sarsan koronavirüs salgınının hayattaki her şey gibi eğitimi de olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi:

“Salgını kontrol altına almak için hemen her ülke sokağa çıkma yasağı dahil çok sert tedbirlere başvurdu. Türkiye olarak biz de virüsün öldürücü etkisinin yüksekliği sebebiyle geçtiğimiz dönemde ihtiyatlı davranmak zorunda kaldık. Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda salgının seyrine göre kimi zaman okullarımızı açarak ancak daha çok EBA üzerinden gerçekleştirdiğimiz uzaktan eğitim ile dönemi geride bıraktık. Salgının yol açtığı sıkıntılara rağmen eğitim faaliyetlerini ülke çapında kesintisiz sürdürebilen birkaç devletten biri olduk. Devletimizin tüm imkanlarını seferber ederek salgının yoğun seyrettiği dönemlerde evlatlarımızın eğitimlerinden kopmamalarını temin ettik.”

Haberin Devamı

‘Alt yapıyı sağladık’

Öğrencilere 2 milyon tablet bilgisayarı ulaştırdıklarını söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Türkiye’deki tüm cep telefonu abonelerine aylık 8 GB’ta kadar EBA’ya ücretsiz erişim sağladık. Bu adımları atarken diğer yandan yüz yüze eğitimin ikamesinin olmayacağı gerçeğinden hareketle yeni eğitim öğretim yılı için hazırlıklarımızı devam ettirdik. Özellikle aşının etkinliğine dair bilimsel verilerin açıklanması yüz yüze eğitim konusunda bizi daha çok cesaretlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız okullarda alınması gereken önlemleri, yapılması gerekenleri birlikte belirlediler. Hijyen, temizlik malzemeleri ve maske tedarikini sağlayarak velilerimizin çocuklarını güvenle okula gönderebilecekleri bir alt yapıyı sağladık.”

‘Yüz yüzede kararlıyız’

Milli Eğitim Bakanlığı’nda kurulan dijital alt yapıyla okullardaki süreci ve hastalığın seyrini yakından izlediklerini dile getiren Erdoğan, “Yüz yüze eğitimi devam ettirmekte kararlıyız. Tüm velilerimizin ve çocuklarımızın özellikle müsterih olmasını istiyorum. Bu vesileyle bir kez daha sırası gelmiş tüm vatandaşlarımı en başta da eğitim camiamızı, velilerimizi aşılarını olmaya davet ediyorum. Devlet olarak bu hususta asla zorlayıcı yollara başvurmak istemiyoruz. Ancak salgına karşı en etkileyici koruyucu silahımız olan aşı imkanını da değerlendirmemiz şarttır. Salgının yayılmasını engellemek öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz velilerimiz başta olmak üzere hepimizin önlemlere uymasına bağlıdır. Tedbirlere riayet konusunda herkesin gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kalabalık olmasın’

Okullarına kavuşan öğrencilerin ülkenin geleceği olduğunu ifade eden Erdoğan, “Anne babalar okullar açılınca, ders kitabı peşinde koşmasın diye okul kitaplarını ücretsiz dağıtıyoruz. Ülkemiz genelindeki derslik sayısı neydi. 343 bin. Bunu nereye çıkardık. 601 bine taşıdık. Neden sınıflarımız hem kalabalık olmasın, sınıflarımızdaki öğrenci sayısı da azalsın” dedi.

‘Üniversite şart değil’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdamda “ara eleman” diye bir kavramın olduğunu ve bu ara elemanın yetiştiği yerlerin de burası olduğunu anlatarak, “Sizin lisenizden yetişiyor bunlar artık sağı, solu araştırmaya gerek yok. Ara eleman mı lazım, Sultanahmet Meslek Lisesi. İşte buradan yetişecek. Bugün rekordan rekora koşan, özel sektörün en fazla sıkıntı çektiği konuların başında bu ara elaman meselesi geliyor ama bundan sonra çekmeyecek. İlla üniversiteyi bitirmeniz de şart değil. Siz buradan çıktıktan sonra ara elaman olarak hemen istihdam edilebilecek imkanı sağlayacaksınız. Tabii ardından üniversite de geliyor. Üniversite ile birlikte işin yükseğini yapmış olacaksınız o zaman çok daha farklı olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Okulu gözden geçirelim’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ders zilini çaldıktan sonra Bakan Özer’e, “Okulumuzun gözden geçirilmesi lazım. Dışarıdan gelirken sıkıntılar var. Gözden geçirip süratle bir restorasyon yapalım. Bu yavrularımıza yakışanı olsun” talimatlarını iletti. Vali Yerlikaya’ya okulun restorasyona ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Muhteşem bir okul, neredeyse eşi benzeri yok gibi. Süratle bunun adımını atalım” dedi.

Haberin Devamı

Zorlayıcı yol istemiyoruz

‘Oku, düşün, uygula, neticelendir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende öğrencilerle bir arada otururken, konuşmasının ardından Bakan Özer, Pala, öğretmen ve öğrencilerle beraber ders zilini çaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra sınıfları gezerek, öğrencilerle bir araya geldi. Erdoğan, tahtaya, “Oku, düşün, uygula, neticelendir” yazdı.