Gündem Zorunlu BES kesintisi ne zaman yapılacak?

Zorunlu BES kesintisi ne zaman yapılacak?

27.12.2016 - 08:48 | Son Güncellenme:

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi 1 Ocak'tan itibaren geçerli oluyor. 45 yaş altı çalışan herkesin maaşından otomatik olarak BES kesintisi yapılacak. Zorunlu Bireysel Emelilik Sistemi'nden iki ay içerisinde cayma hakkı var. Peki maaşlardan ne kadar kesinti olacak?

Zorunlu BES kesintisi ne zaman yapılacak

Bilindiği gibi, kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanlarla, işe başlayan 45 yaşını doldurmamış çalışanlar 1 Ocak 2017’den itibaren işverenleri aracılığıyla sisteme otomatik dahil edilecek.

Haberin Devamı

Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, mevcut bireysel emeklilik sistemi ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 devlet katkısı teşviki verileceğine işaret edilen açıklamada, cayma süresi sonrasında sistemde devam etmeye karar veren çalışanlara, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na göre 1000 lira tutarında devlet katkısı sağlanacağı anımsatıldı.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE MAAŞLARDAN NE KADAR KESİNTİ OLACAK?

Bunun yanı sıra emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i oranında ek devlet katkısı teşviki verileceğine dikkat çekildi.

İşverenlerin öncelikle, otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olduğu kaydedilen açıklamada, “Halihazırda sektörde faaliyette bulunan 18 emeklilik şirketi ile işverenlerin sözleşme imzalaması mümkün bulunmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

İşverenin, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaması veya geç aktarması halinde çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorunda olduğu belirtilen açıklamada işverenlerin çalışanların katkı paylarının yönlendirileceği fonlara ilişkin olarak ‘faiz içeren’ veya ‘faiz içermeyen’ şeklinde tercihlerini almak, tercihte bulunmayanlar adına tercihte bulunmakla yükümlü bulunduğuna dikkat çekildi.

Çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı miktarının, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3’ü olacağı kaydedildi.

CAYMA HAKKI VAR

Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi kapsamındaki çalışanlar, işveren tarafından bireysel emeklilik sözleşmesi başlatılan tarihten itibaren iki ay içerisinde cayma hakkını kullanabilirler. Bu durumda çalışanın sözleşmesi iptal edilir. Diğer yandan, cayma hakkını kullanan çalışanlardan yapılan kesintilerin, hiçbir kayıp olmadan on gün içerisinde iade edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla, otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkını kullanan çalışanın maddi olarak hiçbir kaybı olmayacak.