Çocuklarınız için el yıkamayı eğlenceye dönüştürün

KAYDIR 6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723 Created with sketchtool.

Çocuklara el yıkama alışkanlıklarını kazandırırken, onların hem yeteri kadar sürede yıkamaları hem de bunu oyun gibi görmeleri, sıkılmamaları için ebeveynlere büyük görev düşüyor. Doğru el yıkama yöntemini çocuklara öğretmenin en güzel yollarından biri ise oyunlaştırmak. İşte size yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler.

20 saniyelik şarkılar kullanın

El yıkamanın en az 20 saniye sürmesi gerektiği biliniyor. Bu süreyi hem tamamlamak hem de çocuğunuzun bu sürede sıkılmamasını sağlamak için en az 20 saniyelik kısa, eğlenceli şarkılar veya klipler seçin. Şarkıyı dinleyebileceğiniz gibi 20 saniye sürecek şekilde şarkı veya tekerleme de söyleyebilirsiniz.

Küçük ödüller koyun

Çocuğunuza öğrettiğiniz şekilde ve sürede ellerini yıkaması karşılığında küçük ödüller koyabilirsiniz. Örneğin yemeyi sevdiği meyve veya dondurma, bilgisayar oyunu gibi ödülleri; çocuğu sürekli ödüle alıştırmayacak şekilde planlayabilirsiniz. Böylece el yıkama alışkanlığının oturmasına yardımcı olabilirsiniz.

Rengarenk veya kokulu sabunları tercih edin

Çocuğunuzun ilgisini çekecek farklı renklerde ve değişik, cezbedici kokulara sahip sabunları tercih edebilirsiniz. Hoşuna giden renk veya kokudaki sabunla vakit geçirmeyi çocuğunuz sevecektir.

Simlerden faydalanın

Çocuğunuza ellerindeki mikropları, zihninde somutlaştırabilmesi ve nasıl temizlendiği öğretmek açısından simlerden faydalanabilirsiniz. Çocuğunuz ellerini yıkamadan önce ellerine biraz sim dökerek, ellerinin her yerinde, parmak aralarında kalan simler gidene kadar güzelce ovmayı ve yıkamayı bu şekilde öğretebilirsiniz. Çocuk, neden ellerini gösterdiğiniz gibi yıkaması gerektiğini böylece daha iyi anlayabilir.