R

Dijital dönüşümde ilham veren örnek: Biruni Üniversitesi’nin başarı hikâyesi

KAYDIR 6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723 Created with sketchtool.

Biruni Üniversitesi; altı fakültede 300'ün üzerinde uluslararası öğrenci de dahil olmak üzere 9000'den fazla öğrenciye sahip olmasıyla biliniyor. Türkiye'nin en kapsamlı tıp üniversitesi olan Biruni Üniversitesi öte yandan hastane ve üniversitede ortaya çıkan bilgi ve iletişim teknolojisine dair çözümleriyle de örnek olan yapısıyla da öne çıkıyor.

Biruni Üniversitesi, mezunları için gelecekteki talebi öngörerek öğrenci sayısını yakın gelecekte 15.000'e çıkarmak amacıyla cesur bir planla 6000 öğrenci için yeni bir kampüs inşa etti. Elbette bu, öğrenciler, öğretim üyeleri ve hastane personeli dahil olmak üzere tüm üniversite ve hastane topluluğuna yüksek performanslı bilgi paylaşım hizmetleri sağlamak için mevcut BİT altyapısının genişletilmesi ve yükseltilmesini de gerektiriyordu.

Biruni Üniversitesi’nde dönüşüm nasıl başladı?

Daha önceden Huawei’yle ortaklık yapan Biruni Üniversitesi; yeni kampüs konumu için altyapıyı geliştirmek üzere Huawei ile bir kez daha işbirliği yapma tercihinde bulundu. Hem üniversite hem de hastane için kurulan ekip, FusionCube for Cloud, FusionSphere ve FusionStorage Dağıtılmış Depolama ile BİT uygulamaları için bulut altyapısını yükseltmeye karar verdi. Huawei ayrıca, özellikle üniversitenin DR ve yedekleme yönetim yazılımı olarak hizmet verecek hızlı ve güvenilir veri merkezleri için tasarlanmış bir İş Sürekliliği Yönetimi (BCM) çözümü de önerdi. Huawei Rainbow Dönüştürücü ile Huawei ve DT mühendisleri, uygulamaların FusionSphere'e geçişini sağladı.

Huawei’nin yüksek hız dönüşümü

Huawei'in S serisi anahtarları, ağ kapasitesini ve ölçeklenebilirliği zorlayan hastane ve üniversite verilerinin tüketimindeki ve oluşturulmasındaki üstel artışla mücadele etmek için kullanıldı. Başka yerde, Huawei'in Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN) çözümü, kampüs genelinde yüksek hızlı kablosuz erişim sağladı.

Uzaktan eğitim vizyonu

2020'nin başlarına doğru, karantina önlemlerine duyulan ani ihtiyaç ve acil olarak uzaktan öğrenmeye geçiş, üniversiteyi bir video konferans çözümüne öncelik vermeye zorladı. Bu nedenle, Huawei ve DT, herhangi bir ek yatırım gerekmeden Huawei'in FusionCube bulut platformunda Biruni Üniversitesi için bir e-öğrenme video konferans altyapısı kurdu. Bugün, yaklaşık 10.000 öğrenci Biruni Üniversitesi kampüs veri merkezi bulutuna bağlanabilir ve derslere uzaktan katılabiliyor.

Peki dönüşüm Biruni Üniversitesi’ne neler kazandırdı?

 ·       Öngörülebilir yatırımlarla son teknoloji ekipmanlara erişim.

·       Sistemler arasında yüksek uyumluluk.

·       Yeni akademik döneme sorunsuz başlangıç.

·       BT uzman eğitimi.

·       Sunucularda yeni nesile geçiş.

·       BT altyapısında sadelik.

·       Yüksek bant genişliğine sahip Wi-Fi 6 teknolojisi.