R

Öyle bir tren seyahati düşünün ki, bir yandan Kurtuluş Savaşı tarihine geçmiş, birbirinden değerli şehirler arasında bir zaman yolculuğuna çıkarken, diğer yandan tarihin en özel anılarına, en özel mekanlarına, en unutulmaz hikayelerine tanık olma fırsatı elde ediyorsunuz. İşte İstiklal Treni projesi, Milli Mücadelenin 100. Yılında tarihimizin en önemli döneminin büyük olaylarının ve muharebelerinin yaşandığı yerlere özel trenle böyle bir yolculuk gerçekleştiriyor. Peki bu yolculukta sizi neler bekliyor?

İSTİKLAL TRENİ TURU, 100. YILINDA KURTULUŞ SAVAŞI'NIN İZİNDE...

Tarihe farklı bir pencereden bakın...

SETUR’un gerçekleştireceği İstiklal Treni Turu, 28 Ekim’de İstanbul’dan başlayacak. Tura katılan misafirler, ilk kez takip edilecek bir rotada özel bir trenle, tarihi savaşların gerçekleştiği ve önemli olaylara tanıklık eden mekanları ziyaret etme fırsatı yakalayacak. Bu özel yolculukta yolculara, "Kurtuluş Savaşı Alanları" konusunda uzman, profesyonel turist rehberi Serhan Güngör rehberlik edecek.

Özel bir rota, özel bir tren...

Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek olan İstiklal Treni Turu’nun hem rotası hem de treni özel olacak. Yolculuk, 1 jeneratör vagonu, 5 adet yataklı vagon ve 2 adet yemekli vagondan oluşacak özel bir TCDD treni ile gerçekleşecek. Maksimum yolcu konforunu sağlayacak şekilde ergonomik olarak tasarlanan koltuklar, uzun yolculuklarda gece yatak olabilme özelliğine sahip. Yolcular bu özel tren seyahatinde 4 gün boyunca Ankara, Polatlı, Eskişehir, Afyon, Uşak ve İzmir rotasını takip edecek.

1.GÜN

İstiklal Treni Turu’nun ilk gününde İstanbul’dan trene binecek misafirler, Ankara’da önce Anıtkabir ve burada yer alan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzeleri’ni gezdikten sonra 1922’den 1932’ye kadar Atatürk’ün özel konutu olarak kullanılan Çankaya Atatürk Müze Köşkü ile 1. Milli Meclis binasında yer alan Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni gezme fırsatı bulacaklar. Oteldeki akşam yemeğinin ardından ise Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı alanları başta olmak üzere Türkiye ve dünyanın çeşitli savaş alanlarına yapılan gezilerde uzman rehberlik yapan Serhan Güngör tarafından verilecek seminerde, 2 gece 3 gün sürecek “İstiklal Treni 100. Yılında Kurtuluş Savaşı’nın İzinde” turu ile ilgili detaylı bilgi edinebilecekler.

2.GÜN

Turun 2. gününde ilk ziyaret noktası Ankara Tren Garı içerisinde yer alan ve Milli Mücadele döneminde savaşın komuta merkezi olan Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi (Direksiyon Binası) olacak. Ardından başlayacak tren yolculuğunda ilk durakta Sakarya Meydan Muharebesi sırasında Türk kuvvetlerinin ana lojistik ikmal merkezi olan ve 2 faal uçaktan ibaret Türk Hava Kuvvetleri’nin üstlendiği Malıköy’de yer alan TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi ziyaret edilecek. Daha sonra karayolu ile Atatürk ve silah arkadaşlarının Yunan taarruzu başlamadan 10 gün önce, 12 Ağustos 1921’de yerleşip, 9 Eylül’de Polatlı, Karapınar Köyü’ne geçene kadar karargah olarak kullandıkları ve Sakarya Savaşı’nı planladıkları Alagöz Karargah Müzesi’ne geçilecek. Bu ziyaretin ardından karayolu ile Polatlı’ya gidecek olan misafirler öğle yemeğinin ardından Duatepe Anıtı’nı ziyaret edecekler.

 

3.GÜN

İstiklal Treni Turu’nın 3. günü Afyon Zafer Anıtı ziyareti ile başlayacak. Ardından Türkiye tarihinin en önemli mekanlarından biri olan Kocatepe’ye geçilecek ve misafirler Kocatepe’den 26 Ağustos 1922 sabahındaki muharebe alanını görüp, anlama fırsatı bulacaklar. Büyük Taarruz’da 57’nci Tümen Komutanı olan Albay Reşat’ın görevlendirildiği ve taarruz hattının en batısı olan Çiğiltepe’ye ise Kocatepe’den muharebe alanlarının içinden geçerek ulaşılacak. Daha sonra Dumlupınar Şehitliği, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı ve Zafertepe ziyaretleri gerçekleşecek. Tren ile yaklaşık 1,5 saatlik yolculuğun ardından varılacak Uşak Tren Garı’ndan, esir edilen Yunan Generaller Trikupis ve Digenis’i kabul ettiği eve, Atatürk ve Etnografya Müzesi’ne geçilecek. Ardından İzmir Basmane Tren Garı’na uzanan gece yolculuğu başlayacak.

4.GÜN

Turun 4. gününde sabah saatlerinde İzmir Basmane Garı’na varılacak ve İzmir’de ilk ziyaret noktası Atatürk’ün İzmir’in kurtuluşunun altıncı günü, 14 Eylül 1922’de geldiği ve 16 gün kaldığı süre boyunca “Başkomutanlık Karargâhı” olarak kullandığı, yerli ve yabancı birçok devlet adamı ve gazeteciyi ağırladığı Uşakizade Köşkü olacak. Oradan Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım’ın Anıt Mezarı’na ve son günlerini yaşadığı Latife Hanım Köşkü ve Anı Evi’ne geçilecek. Son olarak İzmir Atatürk Evi Müzesi ziyaret edilecek ve gezi İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan İstanbul’a uçuş ile sona erecek.

Advertisement