Kobi Bir maaşlık sermaye ile girişimci oldu

Bir maaşlık sermaye ile girişimci oldu

11.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Esra Nur Ulusoy, kurumsal şirket çalışanıyken istifa edip son maaşını sermaye yaparak kendi işini kurdu. Bir yılda sermayesinin üç katı kadar vergi ödeyebilecek kazanç sağladı.

Bir maaşlık sermaye ile girişimci oldu

EBRU SUNGUR - Son dönemde büyük kurumsal şirketlerde çalışan, iyi eğitimli pek çok genç insan, “başka bir dünyanın” kapılarını aralıyor. Işıltılı ofislerdeki masalarını arkalarında bırakarak girişimciliğe adım atan bu kişilerin çoğu kısa sürede yaptıkları işlerle göz dolduruyor, hatta istihdam sağlryor. Bunlardan biri de e&f Store’un kurucusu Esra Nur Ulusoy. Anlatıyor:

Haberin Devamı

“08.00-17.00 mesaisi olan bir kurumsal şirket çalışanıydım. 2020’nin ikinci çeyreğine başlarken istifa ederek kendi yolumdan gitmeye karar verdim. Eşimle beraber bu yola ilk çıktığımızda önce makrome örgüyle el yapımı ürünler üretmeye ve yakın çevremizde satış yapmaya başladık. Ana ürünümüz makrome ip ile örülen emzik askılarıydı. Burada bir talep olduğunu gördükten sonra işi profesyonel seviyeye taşıyabilmek için 2020 sonunda şirketimizi kurduk. Emzik askılarını nasıl çeşitlendiririz sorusu ile birlikte 2021 yılının bahar ayında bebekler için kumaş ürünün en doğru ürün olacağını keşfettik ve sonrasında evimizin bir odasında üretime başladık. Bir aylık maaşım kadar bir sermaye ile başladığım bu iş ile 2021 yılında kuruluş sermayesinin 3 katı kadar gelir vergisi öder hale geldik.”

Haberin Devamı

Özgün olan başarıyor

“Kumaş emzik askısı fikrini, bulunduğumuz pazaryerinde (Trendyol) uygulayan öncü markayız. Sektör, bizden sonra bu alana yönelmeye başladı ve kendi rekabet ortamımızı yarattık” diyen Esra Nur Ulusoy, girişimci adaylarına başarı olabilmek için özgün olmalarını tavsiye ediyor. Esra Nur Ulusoy şöyle devam ediyor:

“Ürünün fikir aşamasından son kullanıcıya gönderildiği ve hatta satış sonrası işlemler dahil tüm süreçlerde bizzat yer alıyorum. Yüzde 100 pamuk kumaşlardan ürettiğimiz emzik askılarımızın muadillerinden en büyük farkı tehlikesiz olması. Boncuk emzik askılarının kopma riskine karşı kumaş emzik askılarında böyle bir risk bulunmuyor. Klipsler bebek kıyafetlerine kolayca takılıp çıkarılabiliyor.”

Sürekli yeni ürün fikirleri geliştirdiklerini kaydeden Esra Nur Ulusoy, “Her geçen gün yeni modeller ve yeni konseptler ile emzik askısı ürün gamımızı bir yılda beş katına kadar çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.

Kadın istihdamı tedarikte belirleyici

Bir kadın girişimci olan Esra Nur Ulusoy, kadın istihdamına yaklaşımı konusunda şunları söylüyor:

“Biz toplumun herhangi bir demografik özelliğine göre ayrışmadan birlikte hareket ederek hakettiği refaha daha hızlı ulaşacağına inanıyoruz. Hala istenilen seviyede olmasa da kadınların istihdama katılımı giderek artıyor. Bir kadın girişimci olarak, kadınların iş hayatında aktif rol alması beni oldukça mutlu ediyor. Biz de tedarikçilerimizi seçerken yaklaşımlarına dikkat ediyor, kadın istihdamına önem veren ve eşit işe eşit ücret politikasını benimseyen tedarikçilerle çalışmaya gayret ediyoruz. Şu an üretim atölyemizde dokuz kadının istihdam edilmesine destek oluyoruz. Henüz kendi çalışanımız yok ancak muhasebecimizden tutun klips üreticimize kadar bütün paydaşlarımızı hesaplayınca tüm süreçlerimizde yüzde 80 oranında kadın istihdamına sahibiz. Şirketimiz henüz ilk adımlarını atıyor ancak olgunlaştıkça sosyal konulara da eğileceğiz.”

Haberin Devamı

Kendi sitesi ile  büyümeyi hedefliyor

Esra Nur Ulusoy, “Beş yıl sonra şirketinizi nerede görmeyi hedefliyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Şu an kurulumu devam eden efstore.co isimli web sitemizi ana gelir kaynağı (gelirin yüzde 40’ını getirecek şekilde) yapmayı hedefliyoruz. Burada amacımız ilk günden beri markalaşmak. Ek olarak yurtdışı pazarını araştırıyoruz. Burada da özellikle başta Avrupa olmak üzere Kafkas ülkelerinde de operasyonlarımızı genişletmek istiyoruz. Her ne kadar dijital ortamda kurulmuş bir marka olsak da ilk fiziksel deneyim mağazamızı da açmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu mağaza için de Türkiye’de fark yaratacak çok özel fikirlerimiz var.”