15.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - Dijital dönüşüm, ticari işletmeler için artık vazgeçilmez... Devletin belirli büyüklükteki firmalara e-faturayı ve e-defteri zorunlu tutması dönüşümün ana itkilerinden biri belki. Ancak dönüşümle sağlanan maliyet avantajı da çok önemli bir faktör. Örneğin matbu faturanın maliyeti 4-5 lira, e-faturada ise bu tutar 17 kuruşa kadar düşüyor. Sadece bu bile dönüşümün dışında kalanların rekabette avantajlarının ne denli düşeceğini ortaya koyuyor. Türkiye’de bulut tabanlı ön muhasebe pazarında yüzde 80 payı olan Paraşüt’ün CEO’su Sean X Yu ile dijital dönüşümün KOBİ’lere faydalarını ve Paraşüt’ün bu alandaki faaliyetlerini konuştuk.
- Şirketinizi kısaca tanıtır mısınız?
Paraşüt, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal operasyonlarını daha verimli yönetebilmeleri için geliştirilen bulut tabanlı bir ön muhasebe programı. 2013’te faaliyet göstermeye başladığımızdaki çıkış noktamız, yüksek yatırım gerektiren ve karmaşık yazılımlar yerine çok daha kullanıcı dostu, her yerden erişilebilen ve abonelik sistemi ile yatırımı minimuma çeken bir uygulama geliştirmekti. Geldiğimiz noktada abonelerimize ön muhasebe hizmetleri sunarken, aynı zamanda onların dijital dönüşüm süreçlerindeki en güvenilir çözüm ortağı olma rolünü de üstleniyoruz. Özellikle 2019 yılının Mayıs ayında, Mikro Yazılım ve Zirve Yazılım ile aynı çatı altında bir araya gelmemizle birlikte uçtan uca teknoloji çözümlerimize hız verdik.
- KOBİ’lere ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
KOBİ’lere fatura takibi, gelir gider takibi, raporlama, stok takibi, kredi kartı ile online tahsilat ve e-fatura gibi ihtiyaç duydukları hizmetler sunuyoruz. Bu kapsamda, akıllı banka hesap takibi, anahtar teslim e-fatura ve e-SMM, cepten fiş okuma (CFO) ve mobil barkod okuyucu, e-ticaret ve CRM entegrasyonu ve teklif yönetimi gibi hizmetlerimiz bulunuyor.
E-ticaret paketleri
- E-ticarete başlayacak olan ya da e-ticaret yapan KOBİ’lere hangi hizmetleri veriyorsunuz?
Pandemi ile birlikte e-ticarete girmek isteyen firmalar için özel paketler oluşturduk. Sunduğumuz ön muhasebeye entegre e-ticaret çözümleri ile yeni bir operasyona hızlı ve sorunsuz geçiş yapmalarını sağladık. Büyük e-ticaret altyapısı sağlayıcıları ile Türkiye’deki tüm büyük pazar yerleri ve entegrasyon sunan Shopside’ı bünyemize kattık. Böylece e-ticaret alanına yatırım yapan kullanıcılarımıza e-ticaret, e-fatura ve e-arşiv ile ön muhasebe yönetimini bir arada gerçekleştirebilecekleri çok daha kapsamlı bir hizmet vermeye başladık. Bu yıl itibarıyla ise operasyonel ve finansal yönetim hizmetlerini tek bir pakette birleştirdik. “Paraşüt e-Ticaret” paketinde yer alan Paraşüt-Shopside entegrasyonu sayesinde, kullanıcılarımız iki hizmeti tek bir paket ile yüzde 48 oranında daha az ödeyerek kullanabiliyor. Abonelerimizin başta ParamPOS ve PayTR olmak üzere ödeme kuruluşlarıyla yaptığımız iş birliklerine özel komisyon oranlarıyla sanal POS hizmetinden yararlanabilmelerini de sağlıyoruz. Pek yakında iş ortaklarımız ile e-ticarete atılmak isteyen işletmelere ve girişimcilere yönelik sıfırdan e-ticaret kurma hizmetini de özel fiyatlarla sunacağız.
- E-ihracat yapan KOBİ’lere özel hizmetleriniz var mı?
İhracatta gümrüğe giren malların faturasının Paraşüt üzerinden kolayca düzenlenip kesilmesini ve e-ihracat faturasının resmileştirilmesini sağlıyoruz.
Maliyet avantajıyla ‘gönüllü’ dönüşüm
Dijital dönüşüm süreçlerini tamamlayan firmalar, öncelikle zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Kağıt faturaların beraberinde getirdiği arşivleme, baskı ve kargolama maliyetleri ortadan kalkıyor. Paraşüt CEO’su Sean X Yu şunları söylüyor:
“E-fatura kullananların neredeyse yüzde 90’ı zorunluluk kapsamına girmemelerine rağmen gönüllü olarak buna geçmiş durumda. Bunun en büyük sebebi, e-faturanın çok ciddi bir maliyet avantajı sağlaması. Bugün matbu faturanın gönderim maliyeti aşağı yukarı 4-5 TL seviyesinde iken e-fatura ile bu rakamı 17 kuruşa kadar indirmek mümkün. Diğer taraftan e-fatura kullanan KOBİ’ler kullanmayanlara göre tahsilatlarını üçte bir oranında daha kısa sürede yapıyor, bu da KOBİ’ler için büyük bir avantaj.”
30 bini aşkın müşterisi var
Ticari yazılım sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü geçen yıl itibarıyla 370 milyon dolardı. Bu yıl sektörün yüzde 5 büyüyeceğini öngören Sean X Yu, Paraşüt’ün 2021 hedeflerini şöyle anlatıyor:
“Bulut tabanlı ön muhasebe programları segmentinde Paraşüt’ün pazar payı yüzde 80. Geçen yıl yeni e-belge düzenlemeleri ve hayata geçirdiğimiz özellikler ile payımızı ciddi ölçüde artırmayı başardık. Bu yıl da yine müşterilerimize sunduğumuzun ve yılın geri kalan döneminde sunmaya devam edeceğimiz ürün, hizmet ve geliştirmelerle yüzde 100 büyümeyi hedefliyoruz. Çalışan sayımızı, 2020’de 94’e çıkarmıştık, bu yıl da yüzde 25 oranında artış hedefliyoruz. 2020 yıl sonu itibarıyla 30 bin olan müşteri sayımızı da iki katına çıkarmayı planlıyoruz.”