Kobi KOBİ’ye güneşte ortaklık teklifi

KOBİ’ye güneşte ortaklık teklifi

29.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

KOBİ’nin ihtiyacı olan elektriği güneşten sağlayıp hatta fazlasını satması mümkün. Ancak bu amaçla önce çatısına GES kurmak için yatırım yapmalı. KOLEN, KOBİ’lere, çatı GES’te ortaklık için iş modeli öneriyor.

KOBİ’ye güneşte ortaklık teklifi

 

EBRU SUNGUR - Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarında potansiyeli çok yüksek. Güneş de bunların başında geliyor. Potansiyel bu denli yüksekken fabrikaların, depoların yüzlerce metrekarelik çatılarının öyle boş durması, milli servetin hebası gibi... Üstelik kanunlar isteyenin yenilenebilir kaynaklardan elektriğini üretmesine, ihtiyacının fazlasını da satmasına izin veriyor. Tabii ki bunu yapabilmek için önce söz konusu çatıya bir güneş enerjisi santralı (GES) kurmak gerekiyor ki bu da yatırım demek, maliyet demek. Koloğlu Holding şirketlerinden KOLEN Enerji, KOBİ’lere bu maliyeti paylaşmaya, çatı GES’te ortak olmaya yönelik bir iş modeli teklif ediyor. KOLEN Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt bu teklifi şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“KOLEN olarak biz, çatısına ya da kullanmadığı geniş bir alanı bulunan bütün kurumlara GES kurmak için iş ortaklığı modeli öneriyoruz. Özetle buna finansman ortaklığı da diyebiliriz ama içeriği ve büyüklüğü kurumda yaptığımız fizibilite sonucuna göre değişiklik gösteriyor. İşletmeye özetle şunu söylüyoruz: Gelin şirketinizin GES kurulumuna uygunluğunu ve kurulması halinde üreteceği enerjiyi birlikte fizibilite edelim. Ortaya çıkan tabloya göre kurulum maliyetinin yüzde 30, 50, 80 ya da yüzde 100’ünü biz üstlenelim. Sizin ortağınız olalım ve ürettiğiniz enerjinin fazlasını biz şebekelerimiz üzerinden satışını sağlayalım. 4-6 yıl sonra yani kurulumdan doğan borcunuz bittikten sonra arzu ederseniz fazla elektriğinizi kendiniz satarsınız ya da biz sizin için satışını gerçekleştiririz. Kendi elektriğini üreten, şirketine bedava elektrik sağlayan kurum olmanın yanı sıra 4-6 yıl sonra fazla üretimini satarak elektrikten gelir de sağlayan bir yapıya kavuşabilirsiniz.”

Haberin Devamı

Talepleri topluyor

Koloğlu Holding’in GES kurmada çok ciddi deneyimi bulunduğunu vurgulayan Karayurt, şunları söyledi:

“Ticarethane ve sanayide GES kurulumu finans ve iş modelimizi yakın zamanda başlattık. Şu ana kadar 3 bini aşkın kurum ile görüşme sağladık. Sistemi anlattık, şimdi talepleri topluyoruz fizibilite çalışması, kurulum maliyeti ve üretilecek güç hesaplaması için. Kurulum için süreci başlattığımız yerler de bulunuyor. KOBİ, fabrika ya da üretim tesisi herkes bizimle bağlantıya geçebilir.”

Avrupa kapısının anahtarı

KOLEN Enerji, firmalara yenilenebilir enerji sertifikasyonu hizmeti de veriyor. Firma böylece, üretimi için kullandığı enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağladığını belgeleyebiliyor. Bu da özellikle doğrudan ya da dolaylı olarak Avrupa’ya iş yapan KOBİ’lere avantaj sağlıyor. AB Yeşil Mutabakatı’nın karbon ayakizini sıfırlamayı amaçladığını hatırlatan Karayurt, sertifikanın avantajını şöyle anlattı: “Devletler, gerek vergilendirmeyle, gerek yaptıkları regülasyonlarla yenilenebilir enerji kullananların önlerini açabiliyorlar. Tedarikçilerini seçerken bu kaynakları kullananları önceliyorlar. Uluslararası bir şirketin tedarikçisi olmak için de enerjinin yenilenebilir kaynaklardan olduğunu belgelemek gerekebiliyor.”

Haberin Devamı

Amorti süresi 4-8 yıl arasında

KOLEN Enerji Genel Müdürü Karayurt, çatı GES kurulumunun birim maliyeti ve yatırımın amorti süresi konusunda şu bilgiyi verdi:

“Kurduğumuz sistemler sadece elektrik üretimi yapıyor. Kurulum maliyetinde projenin ölçeği çok önemli. Ama maliyetler ortalama 550 - 650 bin dolar/kWp arasında değişiyor. Projenin kendini amorti etmesinde tesisin konumu, gölge durumu, kurulum yüzeyinin cephesi ve açısı ana etkenler. Genel olarak 4 ile 8 yılda amorti ediyor denebilir.”