Kobi Para basan çevreci baca

Para basan çevreci baca

27.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi şirketlerine baca atık gazından elektrik üretim tesisi kurduklarını belirten CTN Group kurucusu Mustafa Özkan Çetin, “Bu sistemde yer altı suyu kullanılmıyor. Tesis kendini üç-beş yılda amorti ediyor. Bu kadar hızlı geri dönüş hangi yatırımda var” diyor.

Para basan çevreci baca

 

EBRU SUNGUR - Sürdürülebilirlik ve çevreye saygılı üretim, bugün sanayinin neredeyse bir numaralı konusu haline geldi. Bunda, sanayicilerin yaşadıkları çevreyi korumaları gerektiğinin idrakinin yanında Avrupa Birliği (AB) gibi karar alıcıların bu konudaki iradesi de etkili oluyor. 2050’de karbon salımını sıfırlamayı hedefleyen AB, sadece kendi topraklarında üretilen değil, başka ülkelerinden aldığı ürünlerin de ‘Yeşil Mutabakat’a uygunluklarını sorgulayacak. Yani özellikle en büyük pazarı Avrupa olan Türk şirketlerinin sürdürülebilirlik adımlarını hızlandırmalarında fayda var.

Haberin Devamı

Neyse ki bu alanda yeni ve yerli teknolojiler de gelişiyor. Mühendis Mustafa Özkan Çetin’in 10 yıl önce kurduğu CTN Group da son yıllarda faaliyetini sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaştıran şirketlerden biri. Çetin ve ekibinin geliştirdiği teknoloji, sanayi tesislerinin baca gazından elektrik üretilmesini sağlıyor.

Suya gerek yok

Özellikle baca gazının yoğun olduğu çimento tesislerinin, bacalarına elektrik üretim sistemi kurdurduğunu belirten Çetin, “Türkiye’deki tesislere bu sistemi ağırlıklı olarak Çinli firmalar kuruyor. Ancak onların sistemi buhardan elektrik üretmek üzerine kurulu. Bunun için de yer altı sularını kullanıyorlar” diyor. Çetin kendi teknolojilerini ise şöyle anlatıyor:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldığımız tasarım belgemizle yeşil enerji çalışmalarımız başladı. Türkiye’nin ilk baca atık gazından ORC teknolojisi ile elektrik enerjisi üretim tesisini kurduk. Yüzde 100 doğa dostu bir sistem ile baca atık gazından elektrik enerjisi üreterek hem çevreyi koruyor, hem de fabrikaların en büyük maliyet kalemlerinden olan enerji maliyetini düşürerek, daha rekabetçi olmalarına destek veriyoruz. Çin teknolojisi ile kurulan buhar sistemleri ile bizim sistemimiz arasındaki en büyük fark bizim sistemimizin yer altı su kaynaklarına ihtiyaç duymaması.”

Haberin Devamı

Daha verimli

Kendi teknolojilerinin, Çinlilerinkinden daha verimli olduğunu da vurgulayan Çetin, “Çinlilerin buhar teknolojileri yüzde 19 verimle çalışırken biz yüzde 25’lik bir verime ulaştık. Endüstri 4.0 ile baca gazından elektrik enerjisi üretilmesini sağlıyoruz. Bu sistemi kurduğumuz bir çimento fabrikası bugün elektriğinin yüzde 30’unu bacasından elde ediyor” diyor.

Sistemin sadece çimento tesislerine değil, atık baca gazı olan her tesise kurulabileceğini belirten Çetin, bu yatırımın amorti süresinin ise üç ile beş yıl arasında değiştiğini bildirerek, “Bu kadar hızlı geri dönüş, hiçbir enerji yatırımında yok” diye vurguluyor.

Karbon ayak izini siliyor

Sanayi tesislerinin bacalarına kurdukları elektrik üretme sisteminin AB Yeşil Mutabakatı’na uygun olduğunu belirten Mustafa Özkan Çetin şu bilgileri veriyor:

Haberin Devamı

“Çünkü bu, herhangi bir fosil yakıt kullanmadan ve yeraltı sularını da kullanmadan baca gazından elektrik enerjisi üretebilen tek teknoloji. Bu sistemle firma, karbon indirgeme sertifikası alabilir. Bu da onun karbon ayak izini silmesine yardımcı olur ve özellikle AB pazarında rekabet gücü artar.”

Yılda 3 bin ton ‘teknoloji’

CTN Group, özellikle ağır sanayi tesislerine mühendislik, tasarım ve proses hizmeti veriyor. Grubun Adana’daki fabrikasında yaklaşık 90 kişi çalışıyor. İtalya’da da bir ofisi olan CTN Group, cirosunun yüzde 70’ini ihracattan elde ediyor. Geçen yılı 22 milyon euro ciroyla kapattıklarını belirten Mustafa Özkan Çetin, “Yıllık 3 bin ton teknolojik üretim kabiliyetine sahibiz” diyor.