Konut Yılda 500 milyon dolar tasarruf mümkün

Yılda 500 milyon dolar tasarruf mümkün

02.05.2016 - 14:49 | Son Güncellenme:

XELEX XP2, Türkiye Distribütörü EKONOVA ile Türkiye pazarına girdi.

Yılda 500 milyon dolar tasarruf mümkün

İngilizlerin ısıtma sistemlerinde en çok tercih ettikleri üstün teknoloji ürünü katkı maddesi XELEX XP2, Türkiye Distribütörü EKONOVA ile Türkiye pazarına girdi. Binalardaki ısıtma sisteminin performansını korumak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla XELEX Global Ltd. tarafından geliştirilen XELEX XP2; BuildCert* onaylı inhibitör ve enerji tasarrufu sağlayan özel bir katkı maddesi içeren özel formülü sayesinde standart inhibitörlere kıyasla verimliliği yüzde 15’e kadar artırıyor.

Haberin Devamı

Karbon ayakizini azaltmaya çalışan yeşil binalar…

Kazanlı veya kombili ısıtma sistemi olan konut, apartman, villalar, siteler, işyeri, hastane, okul, AVM’ler, sanayi tesisleri, otel gibi orta ve büyük ölçekli yapılarda ve karbon ayak izini azaltmayı amaçlayan Xelex XP2, ısıtma sisteminde bulunan demir, bakır, alüminyum pirinç ve paslanmaz çelik gibi metal ve plastik, kauçuk, yapıştırıcı ve conta gibi metal olmayan bütün parçalarla uyumlu olduğundan, ısıtma sisteminde dolaşan sert veya yumuşak suda mükemmel performans gösteriyor.

XELEX XP2: Mükemmel Koruma, Mükemmel Performans!

Kombinin veya kazanın eşanjör yüzeyinde biriken 1 mm pas tabakası, ısıtma sisteminizin verimliliğini yüzde 7.5 düşürebiliyor. XELEX XP2'nin formülünde bulunan BuildCert onaylı inhibitör, bir yandan suyun korozyon ve kireç oluşturma etkisini engellerken, içeriğindeki özel katkı maddesi sayesinde suyun yüzey gerilimini azaltır ve eşanjör ve radyatör yüzeyleri ile termal temasın artmasını, suyun daha hızlı ısınmasını ve daha uzun süre sıcak kalmasını sağlıyor

Haberin Devamı

Türkiye'de ısınmak için doğalgaz kullanan tüm binalarda XELEX XP2 kullanılsa, yalnızca XELEX XP2'de bulunan enerji tasarrufu sağlayan katkı maddesinden dolayı ekonomiye nasıl bir katkısı olur?

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Ekonova Genel Müdürü Kurtuluş Şahan, bazı noktalara dikkat çekti: “EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) verilerine göre 2013 yılında, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı yaklaşık 45,3 milyar m3 olarak gerçekleşti. Bu rakamın yüzde 20'si konutlarda, yüzde 6'sı ise ticari amaçlı yapılarda kullanılıyor. Bu oran yılda ortalama 11,8 milyar m3 doğal gaza tekabül ediyor. Bu miktarın yüzde 75'inin ısıtmada kullanıldığını kabul edersek, bu oran 8,8 milyar m3 doğal gaz kullanımına denk düşüyor. Eğer bu kitlenin tamamı XELEX XP2 kullanmış olsaydı, enerji miktarı yüzde 15'e kadar azalacak yani 1,3 milyar m3 doğal gaz harcanmamış olacaktı. Yurt dışından satın alınan 1000 m3 doğal gazın ortalama 400 dolar olduğu düşünülürse, bu örnekle yılda yaklaşık 500 milyon dolar tasarruf yapılacağı anlamına geliyor. Böylelikle ilk yıldan sonra cari açıktaki fark net olarak 500 milyon dolar civarında düşüyor ve 2013 rakamlarına göre doğal gaz ithalatı yaklaşık yüzde 3 civarında azalıyor. Aynı zamanda yılda yaklaşık 2.6 milyon karbonun havaya salınımını da engellemiş olacağız.

Haberin Devamı

Şu anda sistemlerde inhibitör kullanımının düşük olmasından dolayı, suyun etkisinden sistemlerdeki oluşan korozyon ve kireçlenmeden dolayı enerji kaybının, hasarın ekonomiye kayıp miktarını bilemiyoruz. Bu nedenle bizim asıl arzumuz bu ürünün Türkiye'deki tüm su ile çalışan ısıtma sistemlerinde kullanılması yönünde.”

Son olarak, “Türkiye’de ısınmak için doğalgaz kullanan tüm binalar Xelex XP2 kullansa ekonomiye ciddi bir katkısı olur” diyen Kurtuluş Şahan, bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

XELEX XP2’nin avantajları neler?

• Isıtma sisteminde korozyonu ve kireç oluşumunu engeller.

• Termal teması artırarak peteklerde daha çabuk ve uzun süreli ısınma sağlar.

Haberin Devamı

• Kazan sesini ve kabarcık oluşumunu azaltır.

• Kazanın optimum bir şekilde daha verimli çalışmasını sağlar.

• Sistemin ekonomik kullanım ömrünü uzatır.

• Sert veya yumuşak suda kullanılabilir.

• Alüminyum yüzeylerle uyumludur.

• Nötr pH’a sahiptir. Sisteme ve çevreye zarar vermez.

• Beş yıla kadar sisteminizi korumaya ve tasarruf sağlamaya devam eder.

• Karbon ayak izini azaltır.