Kültür Sanat 11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi

11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi

28.09.2020 - 13:59 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce 19-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, bir festival geleneği olarak düzenlendiği ilk günden beri sahnelenen Wolfgang Amadeus Mozart'ın “Saraydan Kız Kaçırma“ operasının son temsili ile kapanışını yaptı. Festivalin , Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlenen yeni seyirci oturma düzeni ve orkestra dizilimi ile güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi sağlandı.

11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği  ve rejisör  Caner Akın’ın sahneye koyduğu eser, klasik haline sadık kalınarak, aylardır dünya gündemini oluşturan salgına da göndermelerin yapıldığı farklı bir reji anlayışı ile seyircinin yoğun beğenisi ile karşılandı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kızı Mahinur Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyesi Hümeyra Şahin de eserin festival kapsamındaki son temsilini izleyenler arasındaydı.

11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi

Eserde  klasik konunun en önemli unsurlarından biri olan Türklerin kin tutmak yerine merhamete önem vermesi vurgulanırken, “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünün  bir kanıtı gibi, 1918 İspanyol Gribi’nde de görülen, bugün  koronavirüs pandemisinde yaşadığımız; Sosyal mesafenin, hijyenin ve maske takmanın önemi işleniyor.

Cumartesi ve pazar günü sahnelenen İki temsilde;  Erdem Erdoğan ve Ufuk Toker “Belmonte”, Tuncay Kurtoğlu “Osmin”, Ceren Aydın Akkoç ve Hale Soner Kekeç “Konstanze”, Nazlı Deniz Süren “Blondchen”, Serkan Bodur ve Berk Dalkılıç “Pedrillo”, Selim Borak “Selim Paşa”,  Adahan Cabaş ise “Çocuk” rolünde seyirci karşısındaydılar.

Haberin Devamı

Orkestra Şef Murat Cem Orhan yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası  ve koro şefi Volkan Akkoç  yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun  da eşlik ettiği temsillerde ünlü balet Tan Sağtürk eserin koreografisine imza attı. Dekor ve kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz, ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait.