Kültür Sanat 12. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi

12. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi

13.07.2021 - 10:32 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce 1-11 Temmuz 2021 tarihleri arasında düzenlenen 12. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi. Sanatseverlerin pandemi dönemi dolayısıyla özlemle beklediği festivalin biletleri, günler öncesinde tükenmişti. Gala Konserler ile başlayıp, Barok Konser ile devam eden festival programı, bir festival geleneği olarak düzenlendiği ilk günden beri sahnelenen Wolfgang Amadeus Mozart'ın “Saraydan Kız Kaçırma“ operasının son temsili ile sona erdi

12. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sona erdi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği  ve rejisör  Caner Akın’ın sahneye koyduğu eser, klasik haline sadık kalınarak; yaklaşık 1,5 senedir dünya gündemini oluşturan salgına da göndermelerin yapıldığı farklı bir reji anlayışı ile geçtiğimiz festival sezonunda ilk kez sahnelenmişti. Bu sene de seyircilerin yoğun ilgi gösterdiği, 3 temsil ile programda yerini aldı.

Haberin Devamı

Eserde; klasik konunun en önemli unsurlarından biri olan Türklerin kin tutmak yerine merhamete önem vermesi vurgulanırken, “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünün  bir kanıtı gibi, 1918 İspanyol Gribi’nde görülen, pandemi sürecinde de yaşanılan; sosyal mesafenin, hijyenin ve maske takmanın önemi de işleniyor.

Sahnelenen üç temsilde dönüşümlü olarak; Erdem Erdoğan ve Ufuk Toker “Belmonte”, Tuncay Kurtoğlu ve Umut Tingür “Osmin”, Ceren Aydın ve Hale Soner Kekeç “Konstanze”, Işılay Meriç Karataş, Nazlı Deniz Süren ve Evren Işık Yasemin “Blondchen”, Serkan Bodur, Berk Dalkılıç ve Onur Turan “Pedrillo”, Caner Akın “Selim Paşa”, Adahan Cabaş ise “Çocuk” rolüne hayat verdiler.

Orkestra Şef Murat Cem Orhan yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası  ve koro şefi Volkan Akkoç  yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun  da eşlik ettiği temsillerde ünlü balet Tan Sağtürk eserin koreografisine imza attı. Dekor ve kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz, ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait.