Kültür Sanat 2. Süleymannâme kitap ve sergi programı sanatseverlerle buluşuyor

2. Süleymannâme kitap ve sergi programı sanatseverlerle buluşuyor

11.05.2022 - 13:33 | Son Güncellenme:

Büyük bir emeğin ürünü olan Süleymannâme Kitabı sınırlı sayıdaki baskısı ile Çınar Kültür ve Sanat Merkezi yayını olarak; geçtiğimiz günlerde yapılan bir program ile sanatseverlerle buluşmuştu.

2. Süleymannâme kitap ve sergi programı sanatseverlerle buluşuyor

Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu şehir olması, tarihsel ve kültürel bağlarını nedeniyle, serginin Trabzon ili Ortahisar ilçesi Ortahisar mahallesinde bulunan “Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültür Evi'nde de (KanünT Evi) yapılması uygun görülmüştür.

Haberin Devamı

Kanuni Sultan Süleyman'ın hayat hikâyesini minyatürlerle anlatan kitap ve eserler; Trabzon Valiliği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, 17 Mayıs 2022 günü saat 17.00 de açılacak sergide görülebilecektir. Sergiye konu olan Süleymannâme kitabında yer alan eserler, Minyatür Sanatçısı Özcan ÖZCAN önderliğindeki Minyatür Proje Grubu tarafından vücuda getirilmiştir.

Sanatçılar orijinal eserlere sadık kalarak, çağımızın malzeme ve teknikleriyle çoğunluğu sarayın ilk resmi şehnamecisi Arif Çelebi'nin Süleymannâme'sinden seçilen minyatürleri yeniden yorumlamıştır. Dönemin belgesi niteliğindeki bu minyatürlerde yer alan tarihi olaylar ve sembolik dil kaynak araştırmalarına dayanarak, Ayşe Nur Kapusuz ve Mevlüde Burnaz tarafından kaleme alınmıştır. Böylece 54 minyatür ve bunlar için hazırlanan metinlerle orijinal Süleymannâme'ye bir nazire olarak değerlendirebileceğimiz yeni bir çalışma ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanat ve gündelik yaşam serüvenini, saray içinde ve dışındaki hayatını kronolojik şekilde bulacağınız kitap ve kitabın içindeki eserlerin orijinalleri, sizi aynı zamanda minyatür sanatının incelikleriyle de tanıştıracaktır.

Kitapta eserleri yer alan sanatçılar:

Özcan ÖZCAN, Arzu AKBULUT, Aysel Güleser EKŞİ, Ayşe Nur KAPUSUZ, Emel DEMİR, Emel SAKARYA, Fatoş BORBOR, Fikriye AKBULUT, Füsun YILMAZ, Gülgün KESER, Hamiyet LEVENTOĞLU, İsmet GÖMEÇ, Nermin ÖZCAN ÖZER, Neslihan BULUT, Tülay İLKAR, Zeynep ELÇİ.

Süleymannâme Kitap Lansman ve Sergisi 17-31 Mayıs tarihleri arasında kadar Kanuni Parkı içindeki Kanuni Evinde ziyarete açık olacaktır.

ADRES: Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültür Evi (Kanuni Evi)

Ortahisar Mah. Fatih Camii Sok No:18 Ortahisar/ TRABZON

İletişim: O (532) 550 66 50 Ziyaretçi Saatleri: Hafta içi 10.00 — 17.00