Kültür Sanat ‘20 bin tarihi yapı risk altında’

‘20 bin tarihi yapı risk altında’ 

05.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, megakentte 20 bin tarihi yapının deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

‘20 bin tarihi yapı risk altında’

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, megakentte 20 bin tarihi yapının deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, bu yapıların bir an önce depreme hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler, on ilde binlerce kişinin ölümüne ve binanın yıkımına neden olurken çok sayıda tarihi yapıyı da yok etti. Uzmanlar, İstanbul’da deprem olma olasılığının yüzde 80’lere çıktığını belirtirken önlemlerin alınması noktasında uyarıyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, megakentte 35 bin 234 tane tarihi kültürel miras alanı olduğunu ve bu yapılardan 20 bininin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yüzde 56’sı kırmızı alanda

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Özel, İstanbul’un tarih boyunca birçok depremle yıkılmış, hasar görmüş ve yeniden inşa edilmiş olduğunu belirterek, “Tarih ve kültürel miras çalışan insanlar bunu çok iyi bilir. Restorasyon çalışanlar, İstanbul’un afet tarihini çok iyi bilirler.

Haberin Devamı

Dolayısıyla restorasyon çalışmalarında da buna dikkat ederler. Biz de bu birikim ve deneyimle yürüttüğümüz her restorasyonda İstanbul’un deprem riskini göz önünde tutarız. Bu tarihi yapıların ayakta kalmasını, göçmenin önlenmesini esas alırız. Çünkü bu tarihi alanlar hep İstanbul’undu. Bizden önce de vardı, bizden sonra da olması gerekir. Çünkü insanlık mirasıdır. O nedenle bu yapılara çok dikkatli bakmamız ve dokunmamız gerekir. İstanbul’da 35 bin 234 tane tarihi kültürel miras alanı var. Bunların tamamının geleceğe sağlıklı aktarılması gibi bir sorumluluğumuz var” diye konuştu.

20 bin yapı risk altında

Megakentte 20 bin tarihi yapının risk altında olduğunu söyleyen Özel, “Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı 7.5 büyüklüğünde senaryo depremi var.

7.5 büyüklüğünde depremin olması durumunda yapılara etki edecek ivme değerlerinin yüksek olduğu sınıf 020 ve 045 ivme değerleri arasında kalan bölgede İstanbul’un tarihi miras alanı yoğunlaşmış durumda. Yaklaşık yüzde 56’sı o bölgede. Yani 20 bin tarihi miras, deprem riskiyle karşı karşıya. Bunu gerçekçi bir şekilde fatura olarak önümüze koymamız lazım. 20 bin yapının beklenen İstanbul depreminin yıkıcı etkisine karşı hazırlıklı olması gibi zorunluluğumuz var. Mevcut durumu açıklayacak olursak İstanbul’daki 35 bin yapının sadece yüzde 30’u yapısal olarak iyi durumda. Yüzde 70 orta ve kötü derece olarak sınıflandırdığımız grupta. Yaklaşık yüzde 10’u metruk. Metrukluk İstanbul’daki en önemli tehlikelerden bir tanesi. Afet bile olmadan sıklıkla çökme vakaları yaşarken bir afet durumunda o binaların çökmesi, etrafındaki binalara zarar vermesi sıkıntı oluşturabilecek durumda. 20 bin tarihi yapıyı bir an önce depreme hazırlıklı hale getirmemiz gerekiyor. İstanbul’un tarihi yapı stoğunun yüzde 70’i olan orta ve kötü düzeydeki yapı stoğunun da depreme hazır hale getirmek için bir kısa, orta ve uzun vadeli bir strateji geliştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.