Kültür Sanat2006’ya Nobel damgasını vurdu

2006’ya Nobel damgasını vurdu

31.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

2006 yılı, Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Türk yazar olmasıyla hatırlanacak. Ayrıca birçok önemli sergi, binlerce ziyaretçiyi ağırladı

2006’ya Nobel damgasını vurdu

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Haberin Devamı

2006, Türkiye’nin kültür-sanat hayatı için çok verimli, 'ilk’lerin yaşandığı bir yıl oldu. Yılın en önemli olayı kuşkusuz Orhan Pamuk’un, Türkiye’ye ilk Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmasıydı. Ayrıca birçok önemli sergi, binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Türkiye’de açılan ilk Picasso sergisini 250 bini aşkın sanatsever gezdi. 2006, Türk sineması için de son 25 yılın en verimli senesi oldu.
Yıl içinde olumsuz ve üzücü olaylar da yaşanmadı değil. Elif Şafak, “Baba ve Piç” adlı romanı nedeniyle TCK’nın 301. maddesi gerekçe gösterilerek yargılandı ve beraat etti. Ayrıca bu yıl Ahmet Ertegün, Arif Mardin, Erdal Öz, Duygu Asena ve Atıf Yılmaz aramızdan ayrıldı...
İstanbul’un 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2006’da netlik kazandı.

Haberin Devamı
EDEBİYAT

Elif Şafak’a 301 davası

İsveç Akademisi, 12 Ekim’de 2006 Nobel Edebiyat Ödülü’nün, 'kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan’ Orhan Pamuk’a verildiğini açıkladı.
Pamuk, ödülünü 10 Aralık’ta İsveç Kralı 16. Gustav’ın elinden aldı. Türkiye kamuoyu uzun süre ödülün verilme nedeninin siyasi mi yoksa edebi mi olduğunu tartıştı. 
Usta yazar, Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz 6 Mayıs’ta öldü. 
Gazeteci-yazar Duygu Asena’yı 30 Temmuz’da yitirdik.
Yazar Elif Şafak, 16 Eylül günü kızı Şehrazat’ı dünyaya getirdikten sonra 21 Eylül’de “Baba ve Piç” romanında 'Türklüğü aşağıladığı’ iddiasıyla Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden yargılandı. Duruşmaya katılmayan Şafak’ın beraatına karar verildi.
4 - 8 Ekim günleri arasında gerçekleştirilen 58. Frankfurt Kitap Fuarı’na 1999 yılından bu yana Türkiye’yi temsilen katılan Türkiye Yayıncılar Birliği yerine Basın Yayın Birliği’nin gitmesi  tartışma yarattı. Fuarda ayrıca Türkiye’nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’na konuk ülke olmasına ilişkin protokol imzalandı.
25. İstanbul Kitap Fuarı,   28 Ekim - 5 Kasım günleri arasında düzenlendi. Doğan Hızlan fuarın Onur Yazarı seçildi. Haldun Taner Öykü Ödülü’nün bu yılki sahibi  olan Yavuz Ekinci, ödülünü Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen törenle aldı.
Kürt edebiyatının yaşayan en büyük temsilcisi olan Mehmed Uzun, mide kanseri teşhisiyle temmuzda İsveç’ten Türkiye’ye geldi. 
Yazar Muzaffer Buyrukçu’yu ağustos ayında kaybettik.

SİNEMA

Türk sineması yükselişte

Türk sineması, 2006 yılını her anlamda iyi geçirdi; hem nicel hem de nitel büyük bir yükseliş kaydetti. Tam 34 filmin gösterime girdiği 2006, son yirmi beş yılın en verimli dönemi oldu.
ÖDÜLLER
Oyun” adlı belgesel sekiz uluslararası ödül kazandı. “İklimler” Cannes Film Festivali FIPRESCI, “Takva” Toronto Film Festivali’nde Kültürel Yenilik Ödülü aldı.
İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü “Beş Vakit”, Altın Portakal’ı ise “Kader” aldı.

FESTİVALLER
 Uluslararası İstanbul Film Festivali 25. yaşını görkemli bir programla kutlarken izleyici sayısını 150 bine yükselterek rekorunu da kırdı.
 Antalya’da 1. Avrasya Uluslararası Film Fuarı düzenlendi. 
12. Avrupa Filmleri Festivali Kars’ta 1. Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması’nı düzenledi; ilk kez sınırları aşarak Tiflis ve Bakü’ye gitti.

SİNEMAMIZIN BÜYÜK KAYBI
 Türk sinemasının unutulmaz yönetmeni Atıf Yılmaz’ı 5 Mayıs’ta kaybettik.

MÜZİK

Mozart yılı...

 Mozart’ın doğumunun 250. yıldönümü olan 2006, yıl boyunca düzenlenen Mozart etkinlikleriyle kutlandı. 
Arif Mardin’i 25 Haziran’da; Ahmet Ertegün’ü ise 14 Aralık’ta kaybettik.
 34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 8 - 24 Haziran günleri arasındaydı. Festivalin konuklarından soprano Cecilia Bartoli, 18 Temmuz’da İstanbul Aya İrini’de vereceği konseri besin zehirlenmesi nedeniyle iptal etti; 20, 21 ve 22 Temmuz’da üç konser verdi. 
5 - 16 Temmuz arasında düzenlenen 13. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin programında Paul Weller, Diana Krall, John Scofield ve Jack DeJohnette gibi isimler yer aldı.
 Efsanevi şef Daniel Barenboim yönetimindeki Doğu - Batı Divanı Orkestrası’nın 16 Ağustos’taki konseri, Türk Musevi Cemaati’nin sponsor desteğini çekmesi üzerine tehlikeye girdi. Cemaatin bu kararından vazgeçmesi üzerine düzenlenen etkinlik, yılın 'barış konseri’ oldu. 
Eski Pink Floyd üyesi Roger Waters 20 Haziran’da, Sting 12 Haziran’da, Depeche Mode 30 Temmuz’da Kuruçeşme Arena’daydı.
James Brown   13 Temmuz’daki İstanbul konserinden 5 ay sonra,   24 Aralık’ta öldü. 
Ali Ekber Çiçek,   26 Nisan’da aramızdan ayrıldı.
 Leyla Gencer Şan Yarışması, uzun bir aradan sonra 25 - 30 Ağustos günleri arasında yapıldı. Birinciliğe soprano Nino Machaidze  değer görüldü. 
Türk sanat müziği bestekârlarından Selahattin İçli   14 Ekim’de öldü.

Haberin Devamı
PLASTİK SANATLAR

Türkiye’deki ilk Picasso sergisi olan “Picasso İstanbul’da” ve Rodin sergileri, Sakıp Sabancı Müzesi’nde büyük ilgi gördü. “Picasso İstanbul’da”yı 253 bin 999 kişi gezdi. 
Türkiye’deki ilk Rembrandt sergisi niteliğindeki “Rembrandt ve Çevresi - Desenler” sergisi, 20 Ekim’de Pera Müzesi’nde açıldı. 
Karikatürist Semih Balcıoğlu’nu 27 Ekim’de yitirdik. 
“Fahrelnissa ile Nejad: Gökkuşağında İki Kuşak” adlı sergi, 18 Mayıs - 1 Ekim günleri arasında İstanbul Modern’de izlendi.
2006’da resim alanında verilen Aydın Doğan Ödülü, 18 Nisan’da Adnan Varınca’ya takdim edildi.
 23. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda birinciliği Polonyalı Pawel Kuczynski kazandı.
Fotoğraf dalındaki Pulitzer Ödülü’nü Associated Press’in İstanbul bürosunda görev yapan Türk foto muhabiri Murad Sezer kazandı. 
“Cengiz Han...” sergisi 7 Aralık’ta SSM’de açıldı. Sergi, 8 Nisan 2007’ye kadar izlenebilir.

Haberin Devamı

SAHNE SANATLARI

 15. Uluslararası Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları, 11 Mayıs - 6 Haziran günleri arasında yapıldı. Festivale Peter Brook ve Suzuki Tadaşi gibi usta yönetmenler de katıldı. 
Afife Tiyatro Ödülleri   24 Nisan’da verildi. En Başarılı Prodüksiyon Ödülü’ne “Uyarca” ile İstanbul Devlet Tiyatrosu, En Başarılı Yönetmen Ödülü’ne de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan Engin Uludağ
değer görüldü.
KEŞFETYENİ
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!

Cadde | 03.05.2025 - 07:13

Survivor All Star 2025'e sürpriz bir şekilde veda eden isim Yiğit Poyraz olmuştu. İlk paylaşımını yapan Poyraz'ın 'Usta' ifadesi dikkat çekti.

Yazarlar