Kültür Sanat 313 eser müzayedeye çıkıyor!

313 eser müzayedeye çıkıyor!

23.10.2008 - 10:30 | Son Güncellenme:

Başkentin köklü antikacılık kuruluşlarından Ankara Antikacılık firması tarafından, 313 adet paha biçilemez eser müzayedede satışa sunulacak.

313 eser müzayedeye çıkıyor

Ankara Antikacılık Genel Müdürü Muhsin Önder, yaptığı açıklamada, müzayedede, nadir Osmanlı eserlerinin yanı sıra, başlangıcından bugüne Türk resim ve heykel sanatının seçme eserleri, Avrupa porselenleri, cam, gümüş, bronz gibi objelerle mücevherlerin yer alacağını söyledi.

Haberin Devamı

Müzayedenin toplumun her kesiminin ilgisini çekeceğini ve herkesin alternatif ürünler bulabileceğini bildiren Önder, özellikle Türk resminin ilk örneklerinden kabul edilen 1802 tarihli Mevlana Türbesi ve Galata Mevlevihanesi’nde semazenlerin resmedildiği anonim eserin ilgi çekmesini beklediklerini ifade etti.

Antikacılığın çok okuma ve bilgi edinmeyi gerektiren zor bir meslek olduğunu belirten Önder, yıllardır özenle korunmuş önemli eserlerin sanatseverlere ulaştırılmasında aracılık etmek gibi önemli bir işlevi yerine getirdiklerini kaydetti.

28 yıldır antikacılık işiyle uğraştığını bildiren Önder, aralarında Türk ve Osmanlı resim ve hat sanatı eserleri, Atatürk’ün siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan koleksiyon ve cam sanatından nadide eserlerin yer aldığı 313 parçanın 2 Kasım Pazar günü Ankara Swiss Otel’de müzayedeye sunulacağını söyledi. Önder, sanata, farklı eserler ve antikaya ilgi duyan herkesi müzayedeye beklediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

-"UZUN SÜRELİ BİRİKİM GEREKLİ"-

Müzayede yapmanın zor bir sanat olduğunu ve uzun süreli birikimi gerekli kıldığını ifade eden Önder, yılda 2 kez müzayede yapmayı planladıklarını belirtti.

Müzayedede ayrıca Osmanlı gümüş işçiliğinin günümüze ulaşmış nadide örneklerinden Sultan I. Mahmud’un tuğralı "şifa tası"nın da müzelik değerde bir eser olarak öne çıktığını anlatan Önder, Osmanlı Sarayı’na özel yapım Sultan Abdülmecid tuğralı porselen pilavlığın da müzayedenin değerli parçaları arasında yerini alacağını söyledi.

Önemli Türk ressam ve heykeltıraşlardan Nejad Melih Devrim, Mehmet Güleryüz, Eren Eyüboğlu, Avni Arbaş, Ergin İnan, Eşref Üren, Arif Kaptan, Mehmet Aksoy, Zühtü Müridoğlu, Komet gibi pek çok sanatçının eserlerinin bu müzayedede satışa sunulacağını bildiren Önder, "Müzayede ile ilgili uzun bir çalışma ve araştırma dönemi geçirdik. Hazırladığımız kapsamlı katalog ile tüm koleksiyoner ve antika meraklılarına, ilgi duydukları eserlerle ilgili doğru bilgileri vermeyi amaçladık. Antika ve sanatseverler için 27 Ekim Pazartesi gününden itibaren müzayedeye çıkacak eserleri Ankara Antikacılık Galerisi’nde inceleme olanağı sunacağız" dedi.

Haberin Devamı

Antikacılık işiyle uğraşanlara ’eskici" deme alışkanlığının kaybolmasının, vatandaşın bilinçlendiğinin göstergesi olduğunu ifade eden Muhsin Önder, evindeki eserin ’antika’ değeri olduğunu düşünenlerin kendilerini aradıklarını söyledi.

Önder, "Bu konuda doğru kişiye ulaşmaları ve eserin gerçek değerinin ortaya çıkarılmasında önemlidir" diye konuştu.